STRANICE

четвртак, 23. јул 2015.

Smokva – sočna, slatka i ljekovita

Smokva – sočna, slatka i ljekovita



Svježe i suhe smokve djeluju laksativno. Još u staroj antičkoj i pučkoj medicini smatrane su najprirodnijim laksativom koji ne iritira, ne ostavlja nikakve posljedice niti stvara naviku.

Povremene zatvore liječimo kompotom od suhih smokava ili od suhih šljiva, kao i kombinacijom obiju voćaka.

Jače ili kronične zatvore liječimo kombinacijom smokve, šljive i sene. Od velike je važnosti znati regulirati probavu kako ne bi došlo do autointoksikacije organizma tj. Trovanja vlastitim otrovima, zbog višednevnog zadržavanja stolice.

U tu svrhu je popularno pripremiti kolačiće ili pogačice od mljevenih suhih smokava, suhih šljiva i usitnjenih listova sene. Za izradu jednog kolačića potrebna nam je jedna jušna žlica smjese, od koje rukama oblikujemo kolačiće. Pohranimo ih u papirnatu ambalažu i svaki dan pojedeno u jutro i navečer po jedan kolačić.

Suha smokva djeluje ljekovito na gastrointestinalni trakt u prvom redu na rad želuca, kao digestiv, te upija višak želučane kiseline, ublažavajući tegobe kod gastritisa i katara želuca.

Uravnotežuje odnos bakterija u crijevnoj flori.

Smokva povoljno i ljekovito djeluje na bronhe pojačavajući sazrijevanje sekreta te smiruje kašalj.
     style="display:block"
     data-ad-client="ca-pub-3359077394948940"
     data-ad-slot="5930237719"
     data-ad-format="auto">









Zbog antiseptičkog djelovanja pučka medicina smokvu rabi za početne upale grla i pluća, a kao vermifug za liječenje nametnika i parazita u crijevima.

Kod ujeda insekata, kukaca i životinja, rabimo oblog od suhe smokve tako da je raspolovimo i privijemo.

Oblog za liječenje raznih tumora i drugih novotvorina, spravljao se od mljevenih smokava u koje se umiješao kavasac i zgnječeni bijeli luk; ta smjesa privila bi se na oboljelo mjesto, ili se svježa smokva ispeče, razreže i stavi na manji tumor ili neku drugu novotvorinu ili otvrdnuće.

Mliječnim sokom smokve koji se pojavi čim se otkine zelena smokva, liječe se bradavice, razni lišajevi i manje ranice. Taj sok stimulira probavu te odstranjuje parazite. Koristan je kao dobro preventivno i kurativno sredstvo za liječenje bubrega i protiv stvaranja, te za izbacivanje buburežnih kamenaca. U tu se svrhu rabi kompot od smokava. Suha smokva se može miješati sa senom, suhom šljivom, praškom krušine i ricinusovim uljem.

(iz knjige Liječenje voćem, Ivan Lesinger)

.

Нема коментара:

Постави коментар