Oglasi

недеља, 31. мај 2015.

DEKORIŠITE VRT STARIM GUMAMA

Gume su veliki problem za životnu sredinu. Da bi se jedna guma razgradila potrebno je nekoliko stotina godina. Iskoristite stare gume, zaštite životnu sredinu i ujedno ulepšajte vaš vrt gumenim saksijama za biljke. Možete ih obojiti vedrim bojama, napuniti baštenskom zemljom i zasaditi omiljeno cveće. Možete napraviti zanimljive i dekorativne oblike sa biljkama, koji će biti jedinstveni dekor u vašoj bašti.
Stare gume se mogu vrlo kreativno i maštovito iskoristiti, a samim tim i reciklirate otpad u korisne svrhe
Za projekat ljulje od stare gume vam je potrebno:
stara guma,
metalne alke,

deblji konopac.

Garden Ideas with old car tire tree swing kids
http://www.minimalisti.com

Ofarbajte stare gume, poređajte u baštu ili dvorište na željeno mesto. U otvore sipajte zemlju i zasadite cveće.
DIY Garden decoration Ideas with old car tires flower pots
http://www.minimalisti.com

.
http://www.bastovanstvo.rs
http://www.bastovanstvo.rs/

субота, 30. мај 2015.

Čarobni čaj za mršavljenje -vrecite zbogom kilogramima!

Čarobni čaj za mršavljenje - recite zbogom kilogramima!

Sastojci:
Majčina dušica,
 hajdučka trava,
kopriva,
 žalfija,
šipak,
kantarion,
vilino sito (bodić, pupavac),

     style="display:inline-block;width:336px;height:280px"
     data-ad-client="ca-pub-3359077394948940"
     data-ad-slot="2995055715">









Lijek star 800 godina riješit će sve vaše tegobe

Lijek star 800 godina riješit će sve vaše tegobe
Čuveni recept napravila je opatica Hildegard fon Bingen, koja je živela prije 800 godina i umrla u svojoj 81. godini.
Recept za čuveni lijek napravila je opatica Hildegard fon Bingen, još prije 800 godina kada je bila živa.
Ona je umrla u svojoj 81. godini, ali iza nje ostao je prirodni lijek za srce.
Ovaj lijek za srce pokazao se veoma djelotvorno kod svih srčanih slabosti i pravih srčanih oboljenja. Koristi se kada osjetite bilo koje srčane tegobe poput probadanja, treperenja, preskakanja.. Pokazao se kao dobar i kod angine pektoris.
potrebno je:
– 10 svježih stabljika peršuna (bez korjena)
– litar domaćeg crnog ili bijelog vina
– dvije kašike vinskog sirćeta
– 300 gr prirodnog meda
Priprema:
10 svježih stabljiki peršuna zajedno sa listovima staviti u litar čistog prirodnog vina i dodati 1-2 velike kašike čistog vinskog sirćeta.



Kuha se 10 minuta na tihoj vatri (PAŽNJA, pjeni se !). Poslije se doda 300 grama pravog pčelinjeg meda i ostavi da se lagano kuha još četiri minute. Vruće vino za srce procediti i još toplo staviti u boce koje su prethodno isprane jakim alkoholom. DOBRO ZATVORITI! Talog koji se stvara nije škodljiv i slobodno se može piti. Svakome se prepušta odluka da li će med kuhati ili ne.
Upotreba:
Napitak se koristi svakodnevno po supena kašika do prestanka tegoba. Za teže bolesti potrebno je koristiti duži vremenski period.

Izvor:istinito.net


петак, 29. мај 2015.

Bosanski Burek

Bosanski Burek - recept za sva vremena

Elikser zdravlja i dugovecnosti slavnog Dr Oza

Ovaj čarobni napitak po receptu slavnog dr. Oza sadrži sve što vam je potrebno za očuvanje zdravlja i dugovječnosti, a djelotvoran je i u borbi protiv malignih bolesti.












Ovaj zdravi napitak blagotvorno djeluje na problem s kožom, kostima, astmom, probavom, snižava krvni tlak, pomaže pri mršavljenju, preventivno djeluje na rak dojke, pluća, jetre i debelog crijeva, te snižava razinu štetnog kolesterola u krvi.
     style="display:inline-block;width:336px;height:280px"
     data-ad-client="ca-pub-3359077394948940"
     data-ad-slot="2995055715">










SASTOJCI:
2 jabuke
3 stabljike svježeg celera
1 krastavac
1 korijen đumbira
1/2 limuna (s korom)
1 limeta (s korom)
150 g svježeg peršina
60 g svježeg mladog špinata
Priprema: sastojke je potrebno sitno nasjeckati te izmiksati u sokovniku ili blenderu.
:izvo: rhttp://www.e-zena.com/

Običai za Duhovden kaj južnite Sloveni

Слегувањето_на_Светиот_Дух_во_Св._Димитриј_Битолски.png (413×478)
http://mk.wikipedia.org

i

Ovoj praznik kako i Veligden se praznuva tri dena. Vo Crnogorsko i Hrvatsko primorje ovie denovi se narekuvaat i Rusalje ili Rusalji, a vo Makedonija i kaj ostanatite južni Sloveni so pravoslavna veroispoved prviot den od Duhovden e i den na Sv. Troica.

Na Duhovden se vnesuvale bilki vo hramovite, od niv vernicite pletele venčinja koi gi nosele kako zaštita od demonite, no i kako zaštita od molcite i drugite štetočinki vo svoite kuќi. Grobovite se prekrivale so listovi od orev, a nekade se kitele samo krstovite.
Na Duhovden vo Makedonija ne se spielo noќe, na grobištata luѓeto sedele cela noќ i razdavale hrana za dušata na pokojnite. Obavezno e nosenje na creši vo zemjani sadčinja koi spored veruvanjata so simbolično davanje na bliskite preminuvaat granica na onoj svet i im služat na pokojnite vo toj zadgroben život.
Vo Južna Srbija se veruva deka čovek roden na Duhovden,sekoja godina na taa noќ vo stakloto na šišeto vo koe ima vino može da gi vidi mrtvite i da komunicira so niv, no pred da go stori toa mora da pomine niz obredni elementi meѓu koi e i otide do grobot bez da se sretne so nekogo, da pojde od domot i da stigne do grobot vo ‘gluvo doba’, da posti sedum dena pred Duhovden i dr. Nekade pak se veruvalo deka deteto rodeno na toj den nema da ima sreќa vo životot.
izvor:http://mk.wikipedia.org

Duhovi, Sveta Trojica ili Pedesetnica

El_Greco_006.jpg (1000×2330)
http://sr.wikipedia.org

Pravoslavna Crkva i njeni vjernici praznuju veliki hrisćanski praznik Silaska Svetog Duha na Apostole poznatiji kao Duhovi, Sveta Trojica ili Pedesetnica.
Uz Božić i Vaskrs, Pedesetnica spada u najznačajnije hrišćanske praznike, o čemu svjedoči i njegovo praznovanje tri dana koji su označeni crvenim slovom u kalendaru.
Ovaj praznik predstavlja rođendan hrišćanske Crkve a zbog praznovanja u 50. dan poslije Vaskrsa (hrišćanske Pashe) se zove i Pedesetnica (grč. Πεντηκοστή). Praznik je bogoslovski nazvan i Sveta Trojica, jer se javilo i fizički Treće Lice Svete Trojice – Duh Sveti. Ime praznika Duhovi takođe nosi naziv po Trećem Licu Svete Trojice – Svetom Duhu koji je na ovaj dan sišao na apostole. 
Poslije Vaznesenja Gospoda Isusa Hrista na nebo (Spasovdan) koje se dogodilo u 40. dan po Vaskrsenju, učenici Njegovi ostadoše u Jerusalimu. Oni su se zajedno okupili u jednom domu i tu su se molili Bogu, očekujući sa nestrpljenjem ispunjenje Hristovih riječi da će im poslati Učitelja – Duha Svetog koji od Oca ishodi. Prethodno su na molitvi izabrali Matiju i uvrstili ga u red dvanestorice apostola, na mjestu Jude Iskariotskog, koji je izdao Gospoda.
Sveto Pismo nam silazak Svetog Duha na apostole opisuje ovako:
“I kad se navrši 50 dana, behu svi apostoli jednodušno na okupu. I ujedanput nastade šum sa neba kao hujanje silnog vjetra, i napuni sav dom gđe oni sjedeše. I pokazaše im se razdijeljeni jezici kao ognjeni, i siđe po jedan na svakoga od njih. I ispuniše se svi Duha Svetoga i stadoše govoriti drugim jezicima, kao što im Duh davaše da kazuju.”
Tako se ispuni ono što je Gospod obećao svojim učenicima pred odlazak na Nebo.
Nadahnuti Duhom Svetim, Hristovi učenici su poslije tog događaja počeli propovijedati, ali na različitim jezicima, koje do tada nisu znali. Narod se čudio šta se dogodilo sa njima.Neki su prepoznali čudo u ovome, oni koji ovo nisu shvatali podsmijavali su se govoreći da su se “napili vina”. Tada apostol Petar objasni narodu da je ovaj neobičan događaj potekao otuda, što je Duh Sveti sišao na njih, kao što su predskazali proroci i Gospod koga su Judejci razapeli a potom Vaskrsao iz mrtvih i Vaznio se na nebesa. Propovijedi Petrovoj svi su se divili, i toga dana povjerovalo je oko 3000 ljudi koji su se tada i krstili.
Bogosluženja na Pedesetnicu odlikuju se večernjom službom, koja se obavlja u nastavku Liturgije, kao spomen na to što su se Apostoli odmah razišli po svijetu da propovedaju Hristovu vjeru. Na njoj se čitaju molitve za darivanje Duha blagodati, za iscjeljenje tjelesnih i duševnih tegoba, i da nas Gospod udostoji Carstva Nebeskog.
Na ovaj praznik Pravoslavna Crkva unosi u hramove zelenu travu otuda, što se silazak Svetoga Duha dogodio na jevrejski praznik Pedesetnicu, kada su Jevreji kitili svoj hram i svoje kuće grančicama, zelenom travom i cvijećem. To ih je podsjećalo na vrijeme kada je narod preko Mojsija dobio Božiji zakon ispisan na tablicama. Takođe i na ono kada su Jevreji poslije egipatskog ropstva lutali po pustinji i bili prisiljeni da žive u kolibama od granja i lišća.
Ovaj jevrejski praznik je praslika današnjeg praznika koji mi slavimo. Pošto je na taj dan i kuća apostola bila ukrašena zelenilom, a i kuće prvih vjernika koji su se toga dana krstili, prvi hršćani su počeli ukrašavati svoje domove na današnji praznik. Tako se ovaj običaj prenosio s koljena na kolkeno kroz sve vijekove do danas. Vjenčiće koji se ovod dana ispletu naš narod nosi svojim kućama.
izvor: http://sr.wikipedia.org

Eko ideja: Kako da od starih guma napravite posude za cvijeće?

Da li ste se ikada zapitali šta sve možete da uradite sa starim automobilskim gumama? Da li imate dvorište ili zelenu površinu koju želite da ulepšate? Evo odlične ideje kako da dotrajale gume iskoristite za stvarnje prelepih posude  u kojima možete gajiti biljke.Ovo možete uraditi uz malo volje i kreativnih ideja.
V.Zuzarovska


четвртак, 28. мај 2015.

Voćna pita

Stefka Sindakovska
Voćna pita
Sastojci
za biskvit:
2 jaja
120 g šećera
1 vanil-šećer
2 dl mleka
1 dl jogurta
220 g brašna
1  kašičica praška za pecivo
80 ml ulja
Priprema
Umutite penasto jaja sa šećerom i vanil šećerom žicom za mućenje. Dodajte mleko,jogurt i ulje, a zatim i brašno pomešano sa sodom i praškom za pecivom. Mutite toliko da se sve poveže.
Polovinu testa izlijte u podmazan i brašnom posut pleh .br 28, pa stavite u rernu zagrejanu na 190C da se zapeče.
Za to vreme voće operite, izvadite koštice, i ostavite da se malo ocedi od suvišnog soka,  iseckajte na komadiće.pomešajte voće i ravnomerno ga pospite grizom i šećerom.
Kada gornja korica malo zapeče, izvadite prvi deo biskvita iz rerne, pa preko njega  poređajte voće tako da potpuno prekrije biskvit i poravnajte. Odmah izlijte i drugi deo testa preko nadeva u tankom mlazu, tako da ravnomerno pokrijete voće (ne mora potpuno). Vratite u rernu i pecite dok ne dobije lepu, svetložutu boju
Stefka Sindakovska

Stefka Sindakovska

Stefka Sindakovska




среда, 27. мај 2015.

Papir maše tehnika

Šta je pre svega papir maše? Tehnika papir maše (pair maché) spada u likovnu tehniku i u prevodu znači “sažvakan” papir. Pomoću papirnih traka ili uopšte paira (novina, kartona) se pravi masa koja služi za oblikovanje. Tehnika papir maše je jedna od čestih tehnika koje primenjuju deca u školama, jer je ona dobar primer kako reciklaža može imati i svoju primenu u umetnosti.
Recikliranjem se mogu napraviti zanimljive modele,
Pogledajte kako izgledaju učeničke modele,








Sok od nane





Sok od nane


30 grančica nane preliti sa 1 litrom vrele vode ,poklopiti i kada se malo ohladi dodati 3-4 kesice limuntusa , ja dodam i limuna isečenog , dodati još 2 litre hladne vode, ja sipam iz česme, pokriti krpom , ostaviti da odstoji 24 sata , procediti i dodati 2.5 kg šećera , sipati u plastične flaše , onda ne ttreba konzervasn , već staviti u zamrzivač, flaše ne treba puniti do kraja jer se voda širi na hladnoći

Korpice sa eurokremom










Sastojci:
200 g mlečne čokolade,
 200 g eurokrema,
100 g pečenih seckanih lešnika,
100 g seckanih badema i
100 g seckanih oraha.

Dotjerajte krvni pritisak pomoću samo jedne namirnice!

Dotjerajte krvni pritisak pomoću samo jedne namirnice!









Potrebno je:
- 500 g sjemenki suncokreta
- 2 l vode
Sipajte u posudu 500 g sirovih očišćenih sjemenki suncokreta, dodajte 2 litra hladne vode i kuhajte dva sata. Nakon kuhanja sačekajte da se napitak ohladi, a zatim ga procjedite.
Polovinu procjeđenog napitka popijte u toku jednog dana, a ostatak u toku drugog. Čuvajte napitak u frižideru.
izvor: zanimljivekreacije



Tajni sastojak za neodoljive palačinke

Tajni sastojak za neodoljive  palačinke!
Potrebno vam je
jedno jaje
200 ml piva
150 ml mlijeka
50 ml ulja
300 grama brašna
malo soli
malo šećera
Od navedenih sastojaka zamijesite glatku smijesu te je ostavite u hladnjak na pola sata.
Palaćinke pecite u zagrijanoj tavi, koju ste prije toga lagano nauljili. Izlijevati po jednu žlicu na sredinu tave te lagano u krug ukositi okrećući tavu da se smjesa razlije po cijeloj podlozi. Omiljene palačinke pecite s obje strane.
Izvor:  www.dnevno.hr

Teleca salata





Teleca salata




1kg teletine se kuha sa soli, a potom se nasjecka na vecih kockica. Dodaju se 5 kuhanih jaja, 1 teglu kiselih krastavca, 1 teglu pecurke, sve na krupnije komade nasjeckano. Dodaje se 1 zlicu senfa i poveze se s majonezom.






уторак, 26. мај 2015.

Kifice

500 gr brasna,
1 solja mlijeka ,
1 kvasac,
pola solje kisalog mlijeka ili jogurta,
50 ml ulja,
dvije kasikice so
li dvi kasikice secera ,
2 bjelanca ( zumanca ostaviti za premazivanje) .
solja je od 2 dcl
maja

Snikers bajadera



Sastojci:
200 g margarina
200 g šećera
100 ml mleka
100 g čokolade
100 g mlevenog neslanog kikirikija
300 g mlevenog keksa
Glazura:
50 g margarina
100 g čokolade


Rafaelo kuglice

Sastojci:
200 ml. vode
120 gr. margadin,
250 gr. secera u prahu,
400 gr. kokosovog brasna
400 gr.mlijeka u prahu
ljesnjaka.


MAJA


Priprema:
U šerpi na šporetu stavimo vodu, šećer i margadin. Kada provri sklonimo šerpu sa šporeta i dodamo mleko u prahu, vanilin šećer i  kokosa. Sve satojke sjedinimo i ostavimo da se ohladi.
Od dobijene smese pravimo kuglice , svaku kuglicu uvaljamo u preostali kokos i stavljamo u papirne korpice.
Ostavit u frizider da odstoje prije serviranja.
Prijatno!

Recept za lijek s Tibeta star 5000 godina

Recept za lijek s Tibeta star 5000 godina 
Tretman završava nakon 12 dana i to s 25 kapi triput dnevno. Pripravak ne koristite više od jednom u pet godina.

Jedan je farmaceut u manastiru na Tibetu 1972. godine pronašao recept star više od 5000 godina. Glavni sastojak navodno vrlo snažne tinkture je često slavljen češnjak, odnosno bijeli luk.

Za moćnu tinkturu treba vam oko 350 grama očišćenih i izgnječenih češnjeva bijeloga luka i od 200 do 250 mililitara 95-postotnog alkohola, ruma ili drugog alkoholnog pića. Vrlo je važno da alkohol ne sadrži metanol ili benzalkonij klorid.

Pomijšajte sastojke i stavite ih u teglicu koju potom dobro zatvorite. Nakon deset dana procijedite smjesu, a potom tekućinu vratite u teglicu i čuvajte u hladnjaku još dva dana. Prema uputama na slici dodajte kapi svakodnevno u vodu ili čašu mlijeka prije obroka.

Tretman završava nakon 12 dana i to s 25 kapi triput dnevno. Pripravak ne koristite više od jednom u pet godina.

понедељак, 25. мај 2015.

Tulumbe




Tulumbe
Sastojci:
400 ml voda, 
150 ml ulja, 
300 g belog brašna (tip 400),
5 kom jaja,
1 prašak za pecivo.



Priprema:
Vodai ulje staviti da provri, skloniti sa vatre, a zatim dodati 300 g belog brašna (tip 400). Masu dobro izmešati i ostaviti da se hladi. Ohlađenoj masi dodati 5 kom jaja, (jaja dodavati jedno po jedno), dodati 1 prašak za pecivo i testo dobro izraditi rukom ili varjačom. Tulumbe se peku u rerni koja je predhodno zagrejana na 180 c. Peći dok ne dobiju lepu rumenu boju.
Sirup: skuvati 1 kg šećera sa 600 ml vode, po želji dodati vanilin šećer i limun.
Prijatno

PILEĆE ROLICE SA ŠUNKOM I SIROM



S.Sindakovska



Sastojci:
1kg pileće batke,
300 gr šunke,
300 gr sir,so,
biber.



Cokoladni uzitak

Sastojci:
10 zumanaca,
10 belanaca,
500gr mlevenog keksa,
500gr piskote,
100gr prah-secera,
250ml mleka,
1 margarin,
100gr secera,
250gr istopljene bele cokolade,
250gr crne cokolade,
Stefka Sindakovska

Kokos praline

DONCE KRSTEVSKA

Kokos praline
Sastojci:
200 gr čokolade
2 žlice ulja
1 dl slatkog vrhnja
250 g margarina




300 g šećera
250 g kokosa
Priprema:
Otopit čokoladu sa uljem i premazat kalupe u dva puta.
Šećer, margarin i slatku pavlaku otopiti na srednjoj temperaturi a onda povećati temperaturu da provri

Pralini vo silikonski kalapi


.
DONCE KRSTEVSKA
500 gr.sheker i 500 gr. voda,da zovrie,se dodava 1 margarin,300,gr.meleni orevi i 400 gr.meleni biskviti.Vaka dobienata smesa ja delime  na 4 delai vo prviot dodavame seckani orevi,vo vtoriot seckani kikiriki,vo tretiot 200 gr.alva,i vo cetvrtiot suvo ovosje seckano..
Kalapcinjata prvo se premackuvaat 3 pati so rastopena cokolada so malku zejtin i koga ke se stvrdne cokoladata se pravat mali bombici se stavaat vo sekoe kalapce,se ostavaat da se stegnati odozgora pak se premackuvaat so cokolada..Za boenje vo belata cokolada se stava  prehrambena boja .
DONCE KRSTEVSKA



KOLAC SA VIŠNJE






KOLAC SA VIŠNJE
Potrebno je:
4 jaja,
10 kasika secera,
20 kas.ulja,
20 kasike mleka
24 kasike brasna,
1 pecivo,
1 kg višnje.


Peceni belvici

 Belvicitei gi valame vo brašno, sol i crven piper, gi redime na folija vo pleh i stavame malku maslinovo maslo odozgora, pa gi pečeme vo rerna... kako čips se i možeme da si gi kombinirame i so mlad kromid, marula i krastavica, izmešano so maslinki, ocet i maslinovo maslo... prsti da si izedeš!




Pečeni cironki

Sostav

300 gr. cironki
100 gr. maslo
bukovska piper
sušeno nane

недеља, 24. мај 2015.

Meke kiflice ko dusa

Sastojci:

1 kg brašna,
500 ml mleka,
250 ml ulja,
2 jaja
2 kašike šećera
1 kašika soli
50 gr svežeg kvasca,
1 jaje,
susam 
1 margarin
U mlako mleko stavite kvasac, malo soli i šećera i ostavite da nadođe. U vanglicu sjediniti ulje, jaja, šećer i so, a onda dodajte i mleko sa nadošlim kvascem. Brašnom zamesite testo i ostavite 30 minuta na toplom mestu da nadođe.
Tjesto podelite na tri dela. Svaki deo posebno razvucite oklagijom u krug prečnika 45 cm. Sa nožem isecite na 12 delova ili 16 ako želite manje kiflice. 50 gr od margarina istopite i  premažite svaki trougao, a onda urolajte kiflice. Slažite  na pleh na koji ste pre toga izrendali 75 gr margarin i ostavite još 30 minuta na toplom mestu.


Pljeskavice sa kačkavaljem


Satojci
 -parče starog hleba
 -1 manja glavica crnog luka
 -500 g mlevenog junećeg mesa
- 1 jaje - 1 kašičica praška za pecivo
- so, biber i začine
- 200 g kačkavalja
- 2 kašike brašna
malo crvene mlevene paprike

SLANA TORTA

Sastojci:
– 9 jaja
– 450 gr jogurt
– 3 kašike ulje
– prašak za pecivo
– 15 kašika brašno
–100 gr  spanać
– 100 ml kečap
– 150 gr šunka
– 4 dl kisela pavlaka
–500 gr  sir feta
– 100 ml majonez
– 2 kuvana jaja
–100 gr kačkavalj

субота, 23. мај 2015.

Sarajevski ćevapi

Sarajevski ćevapi


SASTOJCI:

1,5 kg mlevene junetine,
0,5 kg jagnjetine,
4-5 čena bijelog luka,
soli i 2 kašičice sode bikarbone.
     style="display:inline-block;width:336px;height:280px"
     data-ad-client="ca-pub-3359077394948940"
     data-ad-slot="2995055715">










Način pripreme:

Meso isiječeno na kockice dobro posolite, izmiješajte i prelite sa oko 100 ml vode i bijelog luka koje ste ranije prokuvali. Smjesu izmiješajte i ostavite preko noći u frižideru. Sutradan smjesu sameljete u mašini za meso dva puta, ostavite da stoji nekoliko sati na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider. Prije nego što krenete da oblikujete ćevape u smjesu umiješajte sodu bikarbonu .
PRIJATNO

Pasulj na tepsiju

Sastojci:
700 g pasulja
1 glavica crnog luka
ulje za prženje luka
1 kašičica vegete
2 kašičice soli (ili po vašem ukusu)
3 kašičice aleve paprike
2-3 suve paprike
seckani peršun
malo aleve paprike i malo ulja za zapršku
Pasulj očistite,nalijte vodom i stavite da se kuva, ne na prejaku vatru, poklopljeno.
Kad provri odlijte prvu vodu, pa nalijte novu, hladnu i vratite da se kuva.
U toku kuvanja dolivajte po malo vode.Luk očistite i iseckajte sitno pa na ulju dinstajte dok ne postane staklast, lagano, dodajte i malo vode i stalno mešajte da ne zagori.
Dodajte alevu papriku, promešajte da se sjedini. Ukoliko vam je ostalo malo više vode u šerpi sa pasuljem, onda u luk dodajte prvo kašiku brašna, malo propržite pa tek onda dodajte alevu papriku. Sve presipite u šerpu sa pasuljem, dobro promešajte i vratite na laganu vatru da se malo prokrčka. Dodajte vegetu i još malo posolite ako treba.
Ovako pripremljen pasulj možete da presipete u jednu veću tepsiju ili u dve manje vatrostalne. Ako volite, na sredini tepsije ugurajte par suvih paprika, izuzetnog su ukusa posle.
Zapecite u rerni dok se sa strane ne uhvati lepa i rumena korica.
U maloj šerpici zagrejte ulje i jednu kašiku aleve paprike, pa kad "zacvrči" prelijte preko zapečenog pasulja kad ga izvadite iz rerne, neposredno pre služenja.
izvor - http://www.coolinarika.com

ŞEKERPARE

ŞEKERPARE
Sastojci:
250 g brasna
75 g secera u prahu
150 g putera
1 prasak za pecivo
50 g sitnog griza
3 jaja
1 vanilin secer


Marmelada od jagoda

Sastojci
1,5 kg jagoda
1 kg šećera
Način pripreme
Jagode dobro oćistiti i oprati. Moraju biti sasvim zdrave.
Dobro ocjedeni, pomiješajte sa šećerom.
Stavite ih da se kuhaju pa kuhati da dobiju željenu gustinu.
Sipajte u zagrijane tegle.

Свети Ћирило и Методије

Ова два брата рођена су у Солуну, у кући знаменитих и богатих родитеља Старији брат Методије провео, је као официр, десет година међу Словенима (македонским) и тако научио словенски језик. По повратку у Грчку замонашио се, а мало иза тога придружио му се и млађи брат Кирило (Константин). Када је хазарски цар Каган тражио од цара Михаила проповеднике хришћанства, цар му је послао браћу Ћирила и Методија. Они су убедили прво Кагана и његове доглавнике, а затим и много народа превели у хришћанство. По повратку у Цариград саставили су словенску азбуку од 38 слова, и почели да преводе црквене књиге са грчког на словенски. На позив кнеза Растислава отишли су у Моравију да шире веру Христову, а умножене црквене књиге поделили су свештеницима да уче омладину. На папин позив стигли су у Рим, где се Ћирило разболео и умро 14. фебруара 869. године. 

Методије се потом вратио у Моравију и наставио са ширење вере међу Словенима све до смрти 6. априла 885. године. Његово дело наставили су његови ученици са светим Климентом, као епископом на челу. Прешли су Дунав и стигли на југ, у Македонију (Охрид) и ту продужили започети посао браће Ћирила и Методија. Ширили су веру и писменост међу Словенима.
izvor: http://www.crkvenikalendar.com

Pogačice sa sirom

Pogačice sa sirom
Sastojci:
–1 kg brašno
–250 gr margarin
–400 gr sir
–1 kašikica  so
– 1 jaje
– 1 kvasac
– 100 ml voda
Priprema
Staviti kvasac da nadodje u 100 ml mlake vode.Zatim ga dodati brasnu,dodati sir,margarin,i so.Umesiti testo i ostaviti 30 minuta da naraste.Zatim razviti testo sto tanje,pa ga uviti u rolat.Ostaviti jos 10 minuta pa opet rastanjiti testo oklagijom.Izvaditi pogacice modlom ili casom,poredjati u podmazan pleh, premazati umucenim jajetom i staviti da se pece 25 minuta na 200 stepeni.

Tonik za tretman kože lica

SOK  KAO TONIK
Za tretman kože lica sitno iseckajte jednu glavicu  čuvarkuće i rukom iscedite sok. Tako dobijen sok nanesite rukom ili vaticom i ostavite da deluje sat vremena. Već nakon prve primene uočavaju se vidljive promene, tako što lice postaje zategnutije, ali ne suvo i neelastično. Brzo nestaju i eventualna oštećenja u vidu akni ili ranica. Ovaj sok možete da koristite svakodnevno, a posle primene lice operite mlakom vodom i stavite neku hidratantnu kremu.

Bolje čuvarkuća na kući nego dva psa pred kućom

Čuvarkuća (lat. Sempervivum tectorum) je višegodišnja biljka iz istoimenog roda (Sempervivum). Visoka je od 10 do 30 cm, listovi su rozetasti, crepasti i pri vrhu crveni. Na vrhu stabljike su zvezdasti cvetovi crvene boje, kod nekih podvrsta i crveno-ljubičaste ili žute.
Čuvarkuća raste na stenama, zidovima, krovovima i lako se održava. Postoji verovanje da čuva od groma, bolesti i veštica.
Čuvarkuća sadrži tanin, sluz, smolu, kalcijum malat, masno ulje, mravlju i jabučku kiselinu