Oglasi

среда, 15. јул 2015.

MATIČNJAK: Biljka koja vraća radost življenja

MATIČNJAK: Biljka koja vraća radost življenja

Matičnjak je jedna od malobrojnih biljaka koje su istovremeno ljekovite, mirisne, ukrasne, začinske, aromatične, medonosne i imaju industrijsku primjenu.

Francuski travar Maurice Messegue je rekao: “Za mene je ova biljka kraljica svih stimulirajućih trava. Nespretnom ljubavniku, nemirnoj glavi porodice, ženama opterećenim problemima, očajnicima i onima što ih prati osjećaj poraza u životu savjetujem ovu čarobnu biljku koja obnavlja organizam, vraća snagu i radost življenja.“
     style="display:inline-block;width:336px;height:280px"
     data-ad-client="ca-pub-3359077394948940"
     data-ad-slot="2995055715">









Ova divna biljka ugodnog limunastog mirisa, srodnik je kadulje i lavande.

Pčele ga vole, pa zbog toga i nosi ime matičnjak (lat. Melissa officinalis), a nazivaju ga i melisa, limunčica, čelinjak, limunka, maternjak, pčelinja metvica, rojevac i macina trava.

Matičnjak je jedna od malobrojnih biljaka koje su istovremeno ljekovite, mirisne, ukrasne, začinske, aromatične, medonosne i imaju industrijsku primjenu.

U liječenju je zastupljen i cijenjen od davnina.

Plinije ga je preporučivao za oči, Sveta Hildegarda za radost, Paracelzus ga je nazivao eliksirom života, a postoje bilješke da je i Shakespeareu bio omiljena biljka.

Ljekovito djelovanje matičnjaka

Izvedeno je više studija na temu djelovanja matičnjaka na stres, nesanicu i napetost, a sve su potvrdile njegovu učinkovitost.

U kombinaciji s valerijanom jednako je djelotvoran poput sintetskog lijeka za smirenje triazolama, ali za razliku od njega ne uzrokuje nuspojave.

Dokazano je da matičnjak pojačava koncentraciju i potiče bolje rješavanje tekstualnih i slikovnih zadataka.

Također se smatra da zbog antioksidanata, koji štite stanice tijela od oštećenja uzrokovanih oksidacijom, matičnjak pomaže i oboljelima od Alzheimerove bolesti da poboljšaju pamćenje i koncentraciju.

ESCOP (Europski znanstveni fitoterapijski komitet) službeno je odobrio oralnu upotrebu matičnjaka za napetost, nemir i  razdražljivost.
biljna-medicina


уторак, 14. јул 2015.

Zaustavite glavobolju u trenu uz pomoć ovog magičnog napitka!


Zaustavite glavobolju u trenu uz pomoć ovog magičnog napitka!

Migrena je izuzetno česta bolest koja pogađa 36 milijuna muškaraca, žena i djece, samo u Sjedinjenim Američkim Državama. Ljudi koji pate od migrene znaju da je to strašna bol koju nije lako izliječiti. Barem je tako bilo do sada!
     style="display:inline-block;width:336px;height:280px"
     data-ad-client="ca-pub-3359077394948940"
     data-ad-slot="2995055715">








Lijek za glavobolju
Izvori kao što su Migraine Research Foundation i Healthy Life Tricks vam predlažu da zaboravite tablete protiv bolova i probate ovaj jednostavan recept koji navodno može riješiti vašu glavobolju u samo nekoliko minuta.

Malo ljudi zna da je ovo metoda koja može pomoći gotovo svakome tko pati od migrene. To je metoda tradicionalne narodne medicine koja se koristi već stoljećima, ali se danas, zbog utjecaja farmaceutskog marketinga, više kritizira nego preporuča. Vi odlučite sviđa vam se ili ne, ali svakako pokušajte sljedeći put kada imate glavobolju i javite nam rezultat.
Metoda liječenja: Sol i sok od limuna

Prvo, trebali biste odabrati kvalitetnu sol. Preporučljivo je da koristite himalajsku kristalnu sol, jer je obogaćena mineralima. Ova sol sadrži 84 elemenata, što je više nego dobro, ako se uzme u obzir da znanost poznaje njih 118.

Sol može vas spasiti od glavobolje i migrene jer povećava razinu serotonina u krvi, jača živčani sustav, normalizira kiselo-alkalnu ravnotežu u tijelu.

Uzmite čašu svježe iscijeđenog soka od limuna i dodajte 2 žličice soli.
Promiješajte, a zatim prelijte u veću čašu i dodajte vodu.
Nakon što sve dobro izmiješate, popijte cijelu čašu odjednom.
Okus nećemo komentirati, ali ovaj lijek magično djeluje istog trenutka!

Izvor: ZdravaPriroda.com / atma

Napitak vraća vid i sedoj kosi prirodnu boju

Napitak vraća vid i sedoj kosi prirodnu boju

Pre svega, ako pitate za mišljenje nekoga ko je koristio ovaj prirodni lek, on će vam sa zadovoljstvom saopštiti da ovo piće sigurno poboljšava vid.

Takođe, ako koristite ovaj lek, primetićete veliko poboljšanje kod izgleda vaše kože. Međutim, neverovatan efekat ovog leka je da će obojiti sede i učiniti da vaša kosa ima veći volumen nego ranije.
     style="display:block"
     data-ad-client="ca-pub-3359077394948940"
     data-ad-slot="5930237719"
     data-ad-format="auto">







Potrebni sastojci:

200 grama ulja semena lana
4 srednja limuna
3 mala čena belog luka
1 kg meda
Način pripreme:

Stavite beli luk i limun u blender i izmiksujte. Ne zaboravite da oljuštite samo dva limuna pre stavljanja u blender. Nakon toga, dodajte ulje semena lana i med i opet izmešajte. Stavite smesu u staklenu činiju i čvrsto je zatvorite poklopcem. Držite ovu smesu u frižideru.

Kako da ga koristite:

Konzumirajte jednu kašiku smese pola sata pre jela. Koristite samo drvenu varjaču!
Preporučuje se da konzumirate ovu mešavinu tri puta dnevno.

webtribune

Lečenje proširenih vena zelenim paradajzom

Lečenje proširenih vena zelenim paradajzom

Postoje dva načina izlječenja proširenih vena pomoću zelenog i crvenog zrelog paradajza.
     style="display:inline-block;width:336px;height:280px"
     data-ad-client="ca-pub-3359077394948940"
     data-ad-slot="2995055715">








Zeleni paradajz je jednostavan narodni lijek za borbu sa varikozom

Operite nekoliko zelenih plodova paradajza i isjecite ih na kriške (ili kolutove). Kriške zelenog paradajza stavite na čvorove proširenih vena na same vene i na postojeću kapilarnu vensku mrežu.

Po potrebi zavežite nekim zavojem.

Držite paradajz na tim mestima dok ne dođe do osjećaja peckanja na koži. Ako ne možete dugo da trpite, sklonite ga čim osjetite peckanje, i operite vene hladnom vodom.

Ali, ako ovu proceduru podnosite dobro, rezultat će biti vidljiv veoma brzo.

Ovaj postupak treba ponoviti 5 puta u toku dana.

Poslije dvije nedelje venski čvorovi će početi da blijede. Vremenom će nestati kapilarna mreža, čvorovi, oticanje i bol u venama.

Liječenje proširenih vena zrelim crvenim paradajzom, SAMO UKOLIKO NE MOŽETE DA NABAVITE ZELENI PARADAJZ JER JE ON MNOGO UČINKOVITIJI.

Postupak je sličan prethodnom.

Crveni paradajz operite, isjecite na tanke kriške (kolutove) i staviti na bolne vene na 3-4 sata i učvrstite nekim zavojem. Poslije paradajz zamjeniti drugim. Ovu proceduru sprovodite uveče pred spavanje.

Trajanja liječenja je individualano. Možete kombinovati i sa zelenim paradajzom radi boljeg rezultata.
Izvor:kucnilekar.com

NEMOJTE držati paradajz u frižideru,izgubiće ukus!

NEMOJTE držati paradajz u frižideru,izgubiće ukus!
Većina ljudi će, nakon kupovine poznate letnje namirnice, ukusne plodove paradajza da odloži u frižider kako bi im se očuvala svežina.

Međutim, naučnici iz francuskog Agrikulturnog društva tvrde da je istina upravo suprotna.

Oni su brojnim istraživanjima potvrdili da čuvanjem paradajza u frižideru on brže postane mekan i gubi svoje hranjive sastojke, a njegova karakteristična aroma slabi.

Paradajz potiče iz područja tople klime, a njegovim skladištenjem u frižideru dolazi do hemijskih promena koje uzrokuju raspad ćelija.

To se događa već na temperaturi nižoj od 10 stepeni, dok većina frižidera radi na temperaturi od dva do šest stepeni Celzijusovih.

Ukoliko ste kupili paradajz koji je već mekan i prezreo, tada je stavljanje u frižider jedina opcija kako on ne bi propao, ističu naučnici.

(Dnevno.hr)

Recept za savršenu bikini liniju!

 Recept za savršenu bikini liniju!
Nakon četiri dana, toliko će vam se osladiti, da nećete ni pomisliti da prestanete da ga pijete

Sa dolaskom sunčanih dana, većina žena razmišlja kako bi mogla da se oslobodi viška kilograma i bude spremna za plažu, bikini, kratke suknje i šortseve.

Ako ste i vi među njima, idealno rešenje za vas ponudila je  nutricionistkinja Sintija Sas, koja je osmislila dijetalni napitak pomoću koga se obim struka može smanjiti za čak 10 centimetara, što je proporcionalno gubitku od tri kilograma, za samo 4 dana!

Kako bi vam ovaj „plan“ uspeo, neophodno je da tokom četiri dana konzumiranja napitka izbegavate slatkiše, grickalice, masnu i kaloričnu hranu, a okrenete se zdravijim namirnicama.

Da biste napravili ovaj moćni sagorevač masti, biće vam potrebno 2 l vode, 1 krastavac, 1 limun, kašika đumbira u prahu i 12 listića mente.
     style="display:block"
     data-ad-client="ca-pub-3359077394948940"
     data-ad-slot="5930237719"
     data-ad-format="auto">








Priprema: Limun dobro operite, nemojte ga ljuštiti, isecite na kolutiće i ubacite u 2 l vode. Krastavac oljuštite, isecite na kolutove i dodajte u vodu, a zatim stavite i listiće mente i đumbir. Promešajte kašikom, poklopite i ostavite da odstoji u frižideru celu noć.

Čim ustanete počnite sa konzumiranjem moćne tečnosti, popijte sve, a uveče napravite novi za sutra. Da biste videli rezultate, neophodno je da pijete ovaj napitak bar 4 dana i da ne pijete nijednu drugu tečnost.

Nakon četiri dana, toliko će vam se osladiti, da nećete ni pomisliti da prestanete da ga pijete!
najdrazi-receptii

Znate li šta se dešava organizmu ako pojedete SAMO 5 ŠLJIVA DNEVNO?

Znate li šta se dešava organizmu ako pojedete SAMO 5 ŠLJIVA DNEVNO?


Slatki, sočni ukus šljiva samo je jedan od razloga da ih uključite u svakodnevnu ishranu. Postoji čak 140 vrsta šljiva, a sve su bogate ugljenim hidratima, imaju nizak nivo masnoća i kalorija, bogate su vitaminima A, C i E, kalcijumom, magnezijumom, vlakanima i kalijumom.


Naučnici kažu, samo 5 šljiva na dan čine ovo:

  
Štite vaše srce

Jedna svježa šljiva u prosjeku sadrži 113 mg kalijuma, minerala koji pomaže pri kontroli visokog krvnog pritiska i koji smanjuje rizik od moždanog udara. Ako vam to nije već dovoljno, crvenkasto-plavi pigment u nekim vrstama šljiva, koji se zove antocijanin, može zaštititi od raka, tako što eliminiše štetne slobodne radikale u organizmu.
     style="display:block"
     data-ad-client="ca-pub-3359077394948940"
     data-ad-slot="5930237719"
     data-ad-format="auto">








Pomažu pri probavi

Suhe šljive su kao stvorene da pomažu crijevima da rade svoj posao. Zalihu suhih šljiva (koju možete držati u frižideru) možete pripremiti vrlo jednostavno: Potopite suhe šljive u svježe prokuhanu vodu, ohladite i zamrznite.

Smanjuju nivo šećera u krvi

Prema Nutricionistima Kanade, šljive rangiraju nisko prema glikemijskom indeksu, što znači da vam mogu pomoći da kontrolišete nivo šećera u krvi i smanjite rizik od tip 2 dijabetesa.

Pomažu kostima

Rezultati su pokazali da je grupa koja je jela suhe šljive imala znatno veću gustinu kostiju u kičmi i podlaktici.

Poboljšavaju pamćenje

  
Samo 5 šljiva dnevno mogu pomoći da neutrališete ćelije štetnih slobodnih radikala koji (negativno) utiču na pamćenje.

Pomažu očima

Šljive su posebno korisne za zdravlje vaših očiju. Fitonutrijenti koji se nalaze u šljivama mogu pomoći da se smanji rizik od bolesti koja se javlja uglavnom kod starijih osoba, degeneracija makule.

zdravljeipriroda.com