Oglasi

четвртак, 28. мај 2015.

Voćna pita

Stefka Sindakovska
Voćna pita
Sastojci
za biskvit:
2 jaja
120 g šećera
1 vanil-šećer
2 dl mleka
1 dl jogurta
220 g brašna
1  kašičica praška za pecivo
80 ml ulja
Priprema
Umutite penasto jaja sa šećerom i vanil šećerom žicom za mućenje. Dodajte mleko,jogurt i ulje, a zatim i brašno pomešano sa sodom i praškom za pecivom. Mutite toliko da se sve poveže.
Polovinu testa izlijte u podmazan i brašnom posut pleh .br 28, pa stavite u rernu zagrejanu na 190C da se zapeče.
Za to vreme voće operite, izvadite koštice, i ostavite da se malo ocedi od suvišnog soka,  iseckajte na komadiće.pomešajte voće i ravnomerno ga pospite grizom i šećerom.
Kada gornja korica malo zapeče, izvadite prvi deo biskvita iz rerne, pa preko njega  poređajte voće tako da potpuno prekrije biskvit i poravnajte. Odmah izlijte i drugi deo testa preko nadeva u tankom mlazu, tako da ravnomerno pokrijete voće (ne mora potpuno). Vratite u rernu i pecite dok ne dobije lepu, svetložutu boju
Stefka Sindakovska

Stefka Sindakovska

Stefka Sindakovska




среда, 27. мај 2015.

Papir maše tehnika

Šta je pre svega papir maše? Tehnika papir maše (pair maché) spada u likovnu tehniku i u prevodu znači “sažvakan” papir. Pomoću papirnih traka ili uopšte paira (novina, kartona) se pravi masa koja služi za oblikovanje. Tehnika papir maše je jedna od čestih tehnika koje primenjuju deca u školama, jer je ona dobar primer kako reciklaža može imati i svoju primenu u umetnosti.
Recikliranjem se mogu napraviti zanimljive modele,
Pogledajte kako izgledaju učeničke modele,








Sok od nane





Sok od nane


30 grančica nane preliti sa 1 litrom vrele vode ,poklopiti i kada se malo ohladi dodati 3-4 kesice limuntusa , ja dodam i limuna isečenog , dodati još 2 litre hladne vode, ja sipam iz česme, pokriti krpom , ostaviti da odstoji 24 sata , procediti i dodati 2.5 kg šećera , sipati u plastične flaše , onda ne ttreba konzervasn , već staviti u zamrzivač, flaše ne treba puniti do kraja jer se voda širi na hladnoći

Korpice sa eurokremom










Sastojci:
200 g mlečne čokolade,
 200 g eurokrema,
100 g pečenih seckanih lešnika,
100 g seckanih badema i
100 g seckanih oraha.

Dotjerajte krvni pritisak pomoću samo jedne namirnice!

Dotjerajte krvni pritisak pomoću samo jedne namirnice!









Potrebno je:
- 500 g sjemenki suncokreta
- 2 l vode
Sipajte u posudu 500 g sirovih očišćenih sjemenki suncokreta, dodajte 2 litra hladne vode i kuhajte dva sata. Nakon kuhanja sačekajte da se napitak ohladi, a zatim ga procjedite.
Polovinu procjeđenog napitka popijte u toku jednog dana, a ostatak u toku drugog. Čuvajte napitak u frižideru.
izvor: zanimljivekreacije



Tajni sastojak za neodoljive palačinke

Tajni sastojak za neodoljive  palačinke!
Potrebno vam je
jedno jaje
200 ml piva
150 ml mlijeka
50 ml ulja
300 grama brašna
malo soli
malo šećera
Od navedenih sastojaka zamijesite glatku smijesu te je ostavite u hladnjak na pola sata.
Palaćinke pecite u zagrijanoj tavi, koju ste prije toga lagano nauljili. Izlijevati po jednu žlicu na sredinu tave te lagano u krug ukositi okrećući tavu da se smjesa razlije po cijeloj podlozi. Omiljene palačinke pecite s obje strane.
Izvor:  www.dnevno.hr

Teleca salata





Teleca salata




1kg teletine se kuha sa soli, a potom se nasjecka na vecih kockica. Dodaju se 5 kuhanih jaja, 1 teglu kiselih krastavca, 1 teglu pecurke, sve na krupnije komade nasjeckano. Dodaje se 1 zlicu senfa i poveze se s majonezom.