Oglasi

недеља, 24. мај 2015.

SLANA TORTA

Sastojci:
– 9 jaja
– 450 gr jogurt
– 3 kašike ulje
– prašak za pecivo
– 15 kašika brašno
–100 gr  spanać
– 100 ml kečap
– 150 gr šunka
– 4 dl kisela pavlaka
–500 gr  sir feta
– 100 ml majonez
– 2 kuvana jaja
–100 gr kačkavalj

субота, 23. мај 2015.

Sarajevski ćevapi

Sarajevski ćevapi


SASTOJCI:

1,5 kg mlevene junetine,
0,5 kg jagnjetine,
4-5 čena bijelog luka,
soli i 2 kašičice sode bikarbone.
     style="display:inline-block;width:336px;height:280px"
     data-ad-client="ca-pub-3359077394948940"
     data-ad-slot="2995055715">










Način pripreme:

Meso isiječeno na kockice dobro posolite, izmiješajte i prelite sa oko 100 ml vode i bijelog luka koje ste ranije prokuvali. Smjesu izmiješajte i ostavite preko noći u frižideru. Sutradan smjesu sameljete u mašini za meso dva puta, ostavite da stoji nekoliko sati na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider. Prije nego što krenete da oblikujete ćevape u smjesu umiješajte sodu bikarbonu .
PRIJATNO

Pasulj na tepsiju

Sastojci:
700 g pasulja
1 glavica crnog luka
ulje za prženje luka
1 kašičica vegete
2 kašičice soli (ili po vašem ukusu)
3 kašičice aleve paprike
2-3 suve paprike
seckani peršun
malo aleve paprike i malo ulja za zapršku
Pasulj očistite,nalijte vodom i stavite da se kuva, ne na prejaku vatru, poklopljeno.
Kad provri odlijte prvu vodu, pa nalijte novu, hladnu i vratite da se kuva.
U toku kuvanja dolivajte po malo vode.Luk očistite i iseckajte sitno pa na ulju dinstajte dok ne postane staklast, lagano, dodajte i malo vode i stalno mešajte da ne zagori.
Dodajte alevu papriku, promešajte da se sjedini. Ukoliko vam je ostalo malo više vode u šerpi sa pasuljem, onda u luk dodajte prvo kašiku brašna, malo propržite pa tek onda dodajte alevu papriku. Sve presipite u šerpu sa pasuljem, dobro promešajte i vratite na laganu vatru da se malo prokrčka. Dodajte vegetu i još malo posolite ako treba.
Ovako pripremljen pasulj možete da presipete u jednu veću tepsiju ili u dve manje vatrostalne. Ako volite, na sredini tepsije ugurajte par suvih paprika, izuzetnog su ukusa posle.
Zapecite u rerni dok se sa strane ne uhvati lepa i rumena korica.
U maloj šerpici zagrejte ulje i jednu kašiku aleve paprike, pa kad "zacvrči" prelijte preko zapečenog pasulja kad ga izvadite iz rerne, neposredno pre služenja.
izvor - http://www.coolinarika.com

ŞEKERPARE

ŞEKERPARE
Sastojci:
250 g brasna
75 g secera u prahu
150 g putera
1 prasak za pecivo
50 g sitnog griza
3 jaja
1 vanilin secer


Marmelada od jagoda

Sastojci
1,5 kg jagoda
1 kg šećera
Način pripreme
Jagode dobro oćistiti i oprati. Moraju biti sasvim zdrave.
Dobro ocjedeni, pomiješajte sa šećerom.
Stavite ih da se kuhaju pa kuhati da dobiju željenu gustinu.
Sipajte u zagrijane tegle.

Свети Ћирило и Методије

Ова два брата рођена су у Солуну, у кући знаменитих и богатих родитеља Старији брат Методије провео, је као официр, десет година међу Словенима (македонским) и тако научио словенски језик. По повратку у Грчку замонашио се, а мало иза тога придружио му се и млађи брат Кирило (Константин). Када је хазарски цар Каган тражио од цара Михаила проповеднике хришћанства, цар му је послао браћу Ћирила и Методија. Они су убедили прво Кагана и његове доглавнике, а затим и много народа превели у хришћанство. По повратку у Цариград саставили су словенску азбуку од 38 слова, и почели да преводе црквене књиге са грчког на словенски. На позив кнеза Растислава отишли су у Моравију да шире веру Христову, а умножене црквене књиге поделили су свештеницима да уче омладину. На папин позив стигли су у Рим, где се Ћирило разболео и умро 14. фебруара 869. године. 

Методије се потом вратио у Моравију и наставио са ширење вере међу Словенима све до смрти 6. априла 885. године. Његово дело наставили су његови ученици са светим Климентом, као епископом на челу. Прешли су Дунав и стигли на југ, у Македонију (Охрид) и ту продужили започети посао браће Ћирила и Методија. Ширили су веру и писменост међу Словенима.
izvor: http://www.crkvenikalendar.com

Pogačice sa sirom

Pogačice sa sirom
Sastojci:
–1 kg brašno
–250 gr margarin
–400 gr sir
–1 kašikica  so
– 1 jaje
– 1 kvasac
– 100 ml voda
Priprema
Staviti kvasac da nadodje u 100 ml mlake vode.Zatim ga dodati brasnu,dodati sir,margarin,i so.Umesiti testo i ostaviti 30 minuta da naraste.Zatim razviti testo sto tanje,pa ga uviti u rolat.Ostaviti jos 10 minuta pa opet rastanjiti testo oklagijom.Izvaditi pogacice modlom ili casom,poredjati u podmazan pleh, premazati umucenim jajetom i staviti da se pece 25 minuta na 200 stepeni.