Oglasi

среда, 24. јун 2015.

Smokva: Melem i za psihu i za telo

Smokva: Melem i za psihu i za telo
wikipedia.org

Stimuliše mozak, obezbeđuju i budnost, svežinu i brže reakcije, dobar san i cirkulaciju, a zbog velike količine vlakana i hranljivosti idealna je namirnica za dijete
Smokva (Ficus carica) je mediteranskim narodima ono što je jabuka kontinentalcima.
Ova veoma ukusna i lekovita voćka, poznata vekovima, simbol je života, mira, blagostanja i plodnosti, ali i požude i erotičnosti.
Postoji verovanje da uz pomoć smokve žena može začarati svog ljubavnika.
Ova “biblijska” biljka bila je poznata još pre četiri hiljade godina u Mesopotamiji, a preko Krita prenela se do antičke Grčke, gde je postala osnova tradicionalne ishrane.
U čemu je tajna ove kruškolike i mesnate, žute, smeđe, ljubičaste ili potpuno tamne egzotične voćke?

Smokva je bogat izvor kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, kalijuma i vitamina B6, C i beta karotena. Ima nizak sadržaj masnoća i obezbeđuje više vlakana od bilo kog drugog voća i povrća. Sveže kao i suve smokve sadrže puno pektina, topivog vlakna koje može da smanji holesterol u krvi.

Sadrži i triptofan koji obezbeđuje dobar san i pomaže mozgu da pravilno iskoristi glukozu, odnosno šećer. Takođe, pospešuje i dobru cirkulaciju. Važan je podatak da u 100 gr sirove smokve ima čak 17,5 miligrama magnezijuma, dok ista količina suvih smokava sadrži trostruko više ovog minerala.

A magnezijum je jedan od ključnih činilaca za zaštitu organizma od uticaja stresa i predstavlja pravi melem za ćelije nervnog sistema. Suve smokve su zbog magnezijuma voćka izbora za ishranu mišića, kvalitet krvnih sudova i nervnih ćelija.
Smokva sadrži do 80% vode i blizu 60% prirodnog šećera koji stimuliše mozak da brže razmišlja. Zbog toga su smokve izvrstan izvor energije i ljudima koji ih jedu donose budnost, svežinu i brže reakcije. Jedino dijabetičari ne bi trebalo da jedu suve smokve, jer u njima ima čak 66% šećera.

U narodnoj medicini smokva se koristi protiv zatvora, zubobolje, otoka, tumora, kašlja, bradavica, upale grla, čireva.
Plodovi se upotrebljavaju sveži, osušeni ili u rakiji. Pečene ili kuvane smokve u mleku stavljaju se na čireve, dok se od prženih i grubo samlevenih smokava priprema kafa, koja se preporučuje plućnim bolesnicima. Smokve i njihov mlečni sok imaju jako antiseptično i dezinfekciono dejstvo. Mlečni sok leči gljivice, bradavice na koži, a omekšava kurije oči i žuljeve. Zbog toga što su dobar izvor kalijuma koriste se i u snižavanju povišenog krvnog pritiska. I na kraju, smokve ne goje, a dovoljno su hranljive, tako da su dobar izbor za svaku dijetu.

LEKOVITI RECEPTI
Kobasice od smokava - Ko ima probleme sa opstipacijom, odnosno zatvorom, treba da samelje pola kilograma smokava i zamesi sa pet grama brašna od listova sene (vrsta biljke). Od testa se zatim prave kobasice, koje se čuvaju u frižideru umotane u foliju, i svakog jutra uzima deo veličine lešnika, koji se jede na prazan želudac.

Sok protiv kurijeg oka - Smokva se otvori i unutrašnjim delom uveče stavi na kritično mesto da prenoći. Ujutru se smokva uklanja, a noga potapa u vruću vodu i skida kurije oko. Ako je potrebno, postupak treba ponoviti četiri do pet puta.
novosti.rs

Domace rezance

Domace rezance
Sastojci:
testo
3-3,5 kg mekog bjelog brasna
4-5 , zlica  sitne soli
150ml ulja
150ml mljeka
30 jaja srednje velicine




Гибаница

Гибаница

У просејано бра[но додати со и млаку воду, па замесити тесто средње тврдоче, поделити га на мање делове за развијање. Сваки комад тестана побрашњеном столу добро измесити да постане гладак и формирати га у облику лопте. Формирано тесто у комадима ставити на побрашњене плехове, водечи рачуна о томе да се тесто у плековима не додирује.
Сваки комад тесто премазати уље по површини и оставити тесто на умерена температура 30 минута.
Одлежале комаде теста вадити на побрашњени сто и оклагијом развлачити кора дебељине од 1мм. Затим коре исечи на правоугаонике према плеху па стављати на чисте плоче штедњаку и печи са обе стране. Печене коре слагати једну на другу.У меџувремену припремити масу на следечи начин: У погодну посуду ставити уситнети сир, додати кајмак, јаја, млеко, део масноче, по потреби посолити и се добро измешати да се добије уједначена маса.
Дубоки плех подмазати, а затим на дну оставити једну испечену кору, потом остале коре умакати у припремљен фил и слагати у плех, повремено попрскати масночом.На крају ставите једну печену кору коју не умакати у масу, веч је само мало по површини испрскати масночом.
Састављену гибаницу оставити да одстои 30 минута, после чега је печи на тихиој ватри око један час. При печење уколико се гибаница надува треба је избушити виљушком. Печену гибаницу извадити,оставити да се мало охлади па равномерно испорционисати. Треба да се дели док је још топла.
Пријатно!

Lijek protiv bakterija

Lijek protiv bakterija
Sastojci
25 dkg korjena peršina
25 dkg limuna s korom
20 dkg meda
2 dcl maslinovog ulja



Priprema
Korjen peršina oprati, pa samljeti na mašinu, a isto tako i limun. Sve ZAJEDNO izmiješati, u to staviti 20dkg meda i 2 dcl maslinovog ulja. Spremiti u čistu staklenku.
Posluživanje
Uzimati jednu veliku žlicu prije doručka, jednu prije večere, dok se sve ne potroši.
Poslije uzimanja lijek
a napraviti nalaze. Ako ima još bakterija, lijek ponoviti još jednom dozom.
zenasamja.me

Danas je Sveti Vartolomej: Evo šta bolesni treba da urade, a šta NIKAKO ne treba raditi na današnji dan

Danas je Sveti Vartolomej: Evo šta bolesni treba da urade, a šta NIKAKO ne treba raditi na današnji dan

Narod kaže da se deci brani da se penju po drveću, da ne bi slomila vrat, zabranjuje se kupanje u rekama a ženama da „bućkaju” mleko.

U Homolju se obustavlja svaki rad, dok se u nekim delovima zemlje veruje da, ako radite na Vratolomu, postoji opasnost od poplava, grada i oluje.

Sveti Vartolomej je svetac koji čuva useve i strogo pazi da neko ne ore. Veruje se daVartolomej ne prašta nevernicima koji danas rade, zbog čega rizikuju da im svi usevi propadnu.

„Smlatiće te kao Vrtoloma prasku” je rečenica koja se danas čuje u selima u Pomoravlju. U ovom kraju niko danas ne bi trebalo da radi, da ga ne bi svetac „smlatio”, kaže narod.

U selima u Šumadiji veruju da svetac leči od padavice, pa bolesni idu u obližnji manastir, kako bi se pomolili, dok u topličkom kraju smatraju da Sveti Vratoloma i Sveti Sava danas sede na planini i čuvaju sve njive kako ne bi bilo neke štete.

Tek kada oni prilegnu i zadremaju, može doći do grada, ali to se retko dešava.

Smatra se da su Vartolomej i Natanailo jedna ista ličnost. Naime, Natanailo pominje se kao jedan od dvanaestorice u Jovanovom Jevanđelju, dok se u ostalim Jevanđelima pominje Vartolomej. Zajedno sa apostolom Filipom i Filipovom sestrom, devicom Marijamom – a neko vreme i sa svetim Jovanom Bogoslovom propovedao je Jevanđelje najpre u Aziji, potom u Indiji i, najzad, u Jermeniji, gde je i mučenički stradao.

U hrišćanskoj tradiciji pominje se da su ovi apostoli u Jerapolju molitvom umrtvili veliku zmiju, koju su naznabošci u hramu držali i obožavali, kao i da su u istom tom gradu molitvom dali vid Stahiju, koji je četrdeset godina bio slep. Tu su mnogobošci ustali protiv njih pa Filipa i Vartolomeja raspeli na krst (Vartolomeja naopako).

Tada se dogodio zemljotres, od koga su mnogi poginuli. Pošto su mislili da je to Božija kazna mnogi su došli da skinu apostole sa krstova, ali Filip je već preminuo, dok je Vartolomej bio još živ. Posle toga Vartolomej je otišao u Indiju, gde je propovedao i Jevanđelje po Mateju preveo na indijski jezik. Zatim je otišao u Jermeniju.

Hrišćani veruju da je tamo iscelio ćerku carevu od ludila, ali da je zavidljivi brat carev Astijag uhvatio Vartolomeja i raspeo na krst, pa mu onda kožu odrao i najzad glavu odsekao. Telo njegovo hrišćani su sahranili u olovni sanduk. Mnogobošci su bacili sanduk u more jer su hrišćani tvrdili da se nad njegovim moštima događaju mnoga čuda.

U hrišćanskoj tradiciji pominje se da je voda donela sanduk do Liparskih ostrva, gde ga je episkop Agaton, po otkrovenju u snu, dočekao i sahranio u hramu.

Potom su mošti ovog apostola prenošene u Benevento pa u Rim.

(Dnevno.rs)

Palačinke iz flaše: Kako pripremiti tijesto za palačinke bez prljanja sudova

Palačinke iz flaše: Kako pripremiti tijesto za palačinke bez prljanja sudova
Palačinke iz flaše. Recept:

Za pripremu testa biće potrebno:

– 2 jajeta
– 10 punih supenih kašika brašna
– 3 supene kašike šećera
– 1/2 kašičice soli
– 3 supene kašike ulja
– 600 ml mlijeka
– flaša 1,5l od kisele vode









Priprema:

U flašu stavite ljevak i sipajte brašno, šećer, so. Zatim dodajte jaja, ulje i mlijeko. Znači, prvo idu suvi sastojci, poslije – tečni.
Zatvorite flašu čepom i dobro protresite do ujednačene smjese. To je veoma zgodno raditi u flaši.

tiganj za palačinke
zdravailepa.com
Ne bojte se, neće ostati grudvica, ako sve temeljno protresete.

Uzmite tiganj, sipajte malo ulja. Nalivate sadržaj iz flaše u tiganj, pečete palačinke.

Ne morate svo tijesto odjednom potrošiti. Flašu sa smjesom možete ostaviti u frižider i pripremiti svježe palačinke za doručak. Samo dodajte malo vode ili mlijeka.
zdravailepa.com

PROVJERITE U OVOJ TABELI da li je vaša težina idealna, ili imate previše ili premalo kilograma!

PROVJERITE U OVOJ TABELI da li je vaša težina idealna, ili imate previše ili premalo kilograma!
Pogledajte tabelu zdrave težine za odrasle osobe prema tzv. Indeksu tjelesne mase, a na osnovu koje možete provjeriti da li imate idealnu težinu prema svojoj visni, ili opet imate prviše ili premalo kilograma .
S lijeve strane je vaša tjelesna težina izražena u kilogramima, a sa desne strane visina u centimetrima. Ukoliko je tačka u kojoj se spajaju visina i težina u narandžasto obojenim poljima – imate prekomjernu tjelesnu težinu.

Ako je u “bijeloj zoni” ona je riječ o idealnoj težini za vašu visinu, a zelena zona upućuje na manjak kilograma.

A kada je riječ o težini, sigurno se čudite da neki od vaših prijatelja uvijek imaju istu kilažu, mršavi su a hvale se kako jedu čak i kada ne bi trebalo.
Uživaju u raznoj hrani, ne brojeći kalorije. Ne zanima ih da li će im naškoditi jedan sladoled ili čak i više, čokolada i hamburger. U čemu je tajna, da li zaista tu postoji ona rečenica ”Oni su to naslijedili genetikom”? Ne mora da znači!
Te osobe jednostavno nisu opterećene svojim izgledom, ne zanima ih apsolutno i ne boje se kilograma gore ili kilograma dole, pa krenimo redom otkriti njihove tajne dobrog izgleda, čini se da ćemo izvući pouku da je ključ ustvari povezan sa umom…
1. Oni nisu opsjednuti svojom tjelesnom težinom.
.
Umjesto da se svakodnevno budite sa mislima o tome da li ste izgubili nekoliko kilograma tokom prethodnih dana, i umjesto da se mjerite na vagi sa nadom da će ovaj put brojka biti manja, potrudite se da jednostavno ne razmišljate o vašoj težini. Ne povezujte vašu sreću ili vrijednost sa načinom na koji izgledate. Jednsotavno se opustite i stvari će se same od sebe početi poboljšavati, ako ste vi bolji.
2. Oni vjeruju svojim tijelima
Umjesto da se borite sa vašim tijelom i da se mučite sa malim obrocima i velikom količinom vode kako bi se umanjila glad tokom dana između obroka, počnite vjerovati vašem tijelu. Jedite kada ste gladni i vježbajte kada ste siti. Ukoliko jedete sporije i prestanete na vrijeme, vjerovatno nikada više neće da vas muči višak kilograma.
3. Oni ne prate neosnovana pravila dijeta
Izbacite sva ona pravila u koja ste bili ubjeđeni, da ne jedete poslije 20 sati naveče, da trebate jesti 6 malih obroka tokom dana u kojima trebate kombinovati ugljikohidrate i proteine ili da trebate u cjelosti da izbjegavate brzu hranu i slatkiše. Ova pravila vas samo umaraju i ne dozvoljavaju vašem tijelu ono što mu je zaista potrebno. Zbog toga se potrudite da razvijete vaše unutrašnje sjetilo koje će ukazivati koji vid hrane je dobar lično za vas, a koji nije.
4. Oni ne povezuju hranu sa sramom i krivicom
Oni koji nemaju problema sa težinom nikada ne osjećaju krivicu ako pojedu nešto što nije dobro za njihovo tijelo, kao što se i ne nerviraju za njihove loše izbore. Svako od nas može nekad da pretjera, ali to ne znači da se trebate truditi da do kraja života više nikada ne pojedete kockicu čokolade.
5. Oni nalaze sreću van hrane
Hrana je stvarno prijatno iskustvo u kojem se uživa, ali ne dozvoljavajte to da bude jedini izvor sreće za vas. Ukoliko se osjećate nesretno, pod stresom, usamljeno ili depresivno, potrudite se da to ne mjenjate uz pomoć hrane. U ovakvim situacijama umjesto hrane, pronađite neki drugi način koji može da vas smiri. Izađite na svjež vazduh, dogovorite kafu sa prijateljima ili počnite sa vježbanjem.
(bhzoom.net/budi-fit.net)