Oglasi

понедељак, 6. јул 2015.

Kako očistiti kivi za samo 3 sekunde

Kako očistiti kivi za samo 3 sekunde



     style="display:block"
     data-ad-client="ca-pub-3359077394948940"
     data-ad-slot="5930237719"
     data-ad-format="auto">













Na internetu postoji video-snimak u kojem je objašnjeno kako da za par sekundi očistite ove voćke. Zapravo sve što vam treba, je nekoliko sekundi i manja čaša.
Pogledajte

Prirodna sredstva za prskanje voća i povrća

Prirodna sredstva za prskanje voća i povrća

Tečno đubre od koprive

Naročito se preporučuje za lisnato povrće zbog azota, a sadrži i niz mineralnih materija.Koprive treba potopiti kao za sredstvo za prskanje, ali sada ih treba ostaviti u vodi sve dok đubrivo ne prestane da peni. Za to vreme ga treba svakodnevno promešati drvenim štapom. Posle nekoliko dana đubrivo od kopriva dobija veoma neprijatan i prodoran zadah i zato ga treba praviti van kuće, a posudu delimično pokriti.

Kada pena prestane da izbija, đubrivo treba procediti i razrediti desetostrukom količinom vode, a zatim time zalivati okolinu biljaka. Leti, u vreme intenzivnog rasta i razvoja, povrće može ovim đubrivom od kopriva da se zaliva jednom nedeljno.

Nasečenim koprivama, ako ih samo ima dovoljno, treba u bio-bašti pokrivati i tlo između redova povrća, što veoma povoljno deluje na pojačani rad korisnih organizama i na mineralnu vrednost zemlje. Treba, međutim, obratiti pažnju da koprive nemaju seme, inače bi se tečnim đubrivom ili svežim biljkama između povrća zasejale mlade koprive.


Tečno đubrivo od listova gaveza

Gavez sadrži gvožđe, kalijum, kalcijum, fosfor i mangan, pa i B-vitamine. Od njegovih listova i stabljika može se napraviti odlično dubrivo koje jača biljke i obogaćuje ih mineralima. Đubrivo od gaveza pravi se na isti način kao što je opisano tečno đubrivo od kopriva. Posle nekoliko dana, kada prestane da se peni, tečnost ima smeđu boju i jak miris stajskog đubriva (sadrži i belančevine).

Upotrebljava se samo razređeno vodom: na 1 litar đubriva treba uzeti 10 litara vode i izmešati. Ovim đubrivom povrće može leti da se đubri jednom nedeljno. Odrasloj biljci listovi i stabljike mogu da se odseku najviše pet puta godišnje. Efikasno i svestrano tečno đubrivo dobićete ako izmešate jednake delove đubriva od koprive i gaveza. a zatim dodate desetostruku količinu vode. Biljne ostatke obavezno kompostirajte. Nasečeni listovi i stabljike gaveza mogu da posluže za pokrivanje tla između povrća.


Sredstvo za prskanje od kopriva

Upotrebljava se za uništavanje mnogobrojnih lisnih vaši, a istovremeno jača biljke, poboljšava im otpornost i đubri ih. Jedan kg svežih, nasečenih kopriva potopiti u 10 l vode i ostaviti 24 časa. Ne duže, jer preparat gubi moć. Ako nema svežih kopriva, na istu količinu vode treba uzeti 100 do 200 grama osušenih. Posle 24 časa tečnost treba procediti i njome dobro poprskati biljke sa svih strana. U tu svrhu može da se upotrebi rasprskivač ili prskalica za voćke. Postupak može da se ponovi posle nekoliko dana. Biljni ostaci se kompostiraju.


Sredstvo za prskanje od pelena

Koristi se protiv lisnih vašiju, rđi na ribizlama. grinja na kupinama, protiv gusenica i mrava, ako prenose lisne vaši na biljke. 300 grama svežih listova i cvetova pelena (ili 31 grama osušenih) poklopiti u 10 litara vode i ostaviti dva do tri dana. Procediti! Nerazređenom tečnošću poprskati biljke.
Pelen se nikada ne kompostira, jer ga kišne gliste u kompostu izbegavaju.


Sredstvo za prskanje od preslice (rastavića)

Ova biljka sadrži prilično silicijumove kiseline. Koristi se protiv biljnih bolesti, kao što su plesn, rđa, protiv raznih vrsta grinje crvenog pauka (voćke). 1 kg sveže preslice (ili 150 grama osušene) potopiti u 10 litara vode i ostaviti 12 časova. Sutradan preslicu izvadimo i u manjem delu vode u kome se namakala skuvamo, tako da polako vri 30 minuta. Ostavimo da se poklopljena polako ohladi, a zatim dodamo preostalu vodu u kojoj se namakala. Jedan litar ovog čaja razrediti sa 5 litara vode, procediti i upotrebiti. Sredstvom od preslice (rastavića) biljke treba prskati kada je vreme lepo i sunčano. Veoma je dobro i sredstvo od preslice i kopriva. Ako prvo prskanje ne da zadovoljavajuće rezultate, postupak treba ponoviti jer ne škodi, već samo koristi.


Sredstvo za prskanje o cveta vratiča

Deluje protiv štetočina na baštenskim jagodama, protiv grinja na kupinama, bube koja napada maline, protiv lisnog leptirka (moljca), rđe na biljkama i plesni.
500 grama svežih listova, stabljike i cvetova vratiča (ili 30 g osušene biljke) potopiti u 10 litara vode. Može se skuvati kao preslica i rastavić). Za zimsko prskanje voćaka ovaj čaj se ne razređuje. Zimi se njime prskaju biljke, a leti samo zemlja oko njih. Posle cvetanja biljaka i u jesen prska se čajem razređenim sa još dva dela vode. Pažnja: Tečnost pripremljena na ovaj način otrovna je za ljude.


Sredstvo za prskanje od listova paradajza

Koristi se za prskanje povrća iz porodice kupusa kao zaštita od leptira kupusara, a deluje i protiv leptira i gusenica. 2 šake listova paradajza i odlomljenih sporednih izdanaka zgnječiti i potopiti u 2 litra vode u toku 3 časa. Procediti i prskati.


Čaj od cveta odoljena

Deluje kao odlično đubrivo za povrće sa plodovima, jagode i cvetne biljke. Istovremeno je veoma efikasno sredstvo protiv štetnih insekata i biljnih plesni jer jača biljke. Odoljen sa stabljikama i listovima odličan je dodatak kompostu. Koristi se i za pravljenje aktivatora za kompost.
     style="display:block"
     data-ad-client="ca-pub-3359077394948940"
     data-ad-slot="5930237719"
     data-ad-format="auto">











Sredstvo za prskanje od listova rabarbare

Deluje protiv moljca koji napada praziluk i nagriza mu listove. 1 kg svežih listova rabarbare prelili sa 6 litara vrele i ostaviti 24 časa. Procediti i tom tečnošću zaliti biljke praziluka.


Sredstvo za prskanje od crnog i belog luka

Koristi se kada se pojave grinje i plesni, na primer, na paradajzu, kao i u slučaju da lišće krompira postane smeđe. Od kuvanih ljuski crnog luka može se dobiti i sredstvo za prskanje protiv insekata.


Kalijumov sapun

Kalijumov sapun (meki sapun) koristi se za suzbijanje lisnih vaši, štitastih moljaca i dr. insekata koji napadaju nadzemne organe biljaka. Kod njegove primene važno je koristiti velike količine vode kako bi se biljke dobro okupale. Osim što suzbija insekte, koristi se i za ispiranje biljaka od medne rose i čađavice.


Insekticid kiselo drvo

1 kg svežeg lišća se isitni i prelije sa 50 litara ključale vode i češće mešajući, držati 24 sata. U drugom sudu se rastvori 1 kg crnog mekog sapuna u 50 l ključale vode. Oceđena tečnost od lišća i rastvor sapuna se pomešaju i tom tečnošću se prska voće i povrće protiv napada insekata.


Prašak kojim se zaprašuje voće u vreme cvetanja

Po 10 kg fino samlevene osušene kore s korena kiselog drveta, fino samlevenog osušenog lišća paradajza i dijatomida i sve se dobro pomeša. Da bi odstranio razne insekte, u raznim krajevima sveta narod stavlja sveze lišće kiselog drveta u, postelju, njime se trlja, a isto to činiti i sa stokom.

Ćuftice u crvenom sosu

Ćuftice u crvenom sosu
Ćuftice

 Sastojci
500 gr mljevenog mesa
1 luk
1 čehne bijelog luka
1 jaje
3 kašika prezle
so, biber
Način pripreme:
Luk i bijeli luk sitno isjeckajte.
Pomiješajte sa mesom, jajima i prezlom pa posolite i pobiberite.
Rukama oblikujte kuglice i uvaljajte u brašno pa popržite na ulju dok ne porumene.

U srednje veličine šerpu sipajte malo ulja, dovoljno da propržite malo brašna sipajte na zagrejano ulje,odmah promešajte i dok još nije požutelo,dodajte jednu šoljicu kuvani paradajz.
Sve promešajte mutilicom da se ne prave grudvice brašna, dodajte dve čaše vode, malo začina za soljenje, 
kašiku peršunovog lišća,suvo ili svežeg,i ostavite sos da lagano krčka na ringli
Ćufte koje su se propržile ubacujte u sos, poklopite i pustite da krčkaju u sosu 40-tak minuta...



Ćuftice

Ćuftice

 Sastojci
1 kg mljevenog mesa
2 luka
2 čehne bijelog luka
2 jaja
6 kašika prezle
so, biber
Način pripreme
Luk i bijeli luk sitno isjeckajte.
Pomiješajte sa mesom, jajima i prezlom pa posolite i pobiberite.
Rukama oblikujte kuglice i uvaljajte u brašno pa popržite na ulju dok ne porumene.

Krofne

Krofne

500 g brašna
 2 jajа
 prstohvat soli
pola kocke kvasca
2 kašike šećera
3 dcl mleka
2 kašike ulja
1 kašika margarina
 kora od limuna.
style="display:block"
  data-ad-client="ca-pub-3359077394948940"
     data-ad-slot="5930237719"
     data-ad-format="auto">









Priprema:
Kvasac u malo toplog meka i malo šećera razmutiti i ostaviti da se zapenuša.
U  brašno dodati jajа so i ostatak šećera , kvasac, ulje, otopljeni margarin i .kora od limuna.
Testo dobro izmesiti  .Ostaviti ga na toplo da se nadodze!
Razviti testo oklagijom.
Modlom vaditi krofne, važno je modlu dobro pobrašnjaviti.
Ostaviti ih da se podignu.
Prziti krofne dok ne porumene sa svih strana, ne dobiju finu braonkastu boju.
Stavliti na kuhinjsku krpu, i pokriti dok se sve krofne ne isprze.
Gotove uvaljivati u kristal secer, ili po zelji

NARODNI LIJEK ZA POBOLJŠANJE SLUHA

NARODNI LIJEK ZA POBOLJŠANJE SLUHA

Med i cimet

Za poboljšanje sluha svako jutro i prije spavanja uzimajte mješavinu koja je napravljena od jednakih dijelova meda i cimeta.

Crno vino i zeleni čaj
     style="display:block"
     data-ad-client="ca-pub-3359077394948940"
     data-ad-slot="5930237719"
     data-ad-format="auto">











Dobro je za srce, raspoloženje, imunitet, a najnovija istraživanja pokazuju da crno vino može spriječiti i gubitak sluha. Antioksidanti iz crnog vina štite dlačice u unutarašnjem uhu, koje brane uho od spoljnih uticaja. Zeleni čaj ima sličan učinak na sluh.

Kapi od bijelog luka

Na Siciliji se beli luk smatra lijekom za sve bolesti. Tamo za poboljšanje sluha koriste sljedeći recept:
Kratko dinstajte nekoliko češanja bijelog luka u maslinovom ulju. Snažno pritisnite svaki češanj da bi iscijedili njegov sok, a nakon toga procijedite ulje. Svakodnevno kapajte 3-4 kapi ulja u uho, nakon čega začepite uho komadićem vate.

Sok od crvenog i bijelog luka

Smatra se da ovaj snažan napitak vraća sluh. Napitak se sastoji od 30 ml soka češnjaka i 30 ml soka crvenog luka. Pijte ga jedanput dnevno.
alternativa-za-vas.com

Čokoladni mafini

Čokoladni mafini

Sastojci:
2 jajeta
100 g r. margarina,
200 gr. šećera,
1 kesica vanilina,
50 gr. istopljene crne čokolade,
200 ml. mleka,
100 gr. brašna,
100 gr. kakaoa,
 50 gr. pudinga od čokolade,
 pola praška za pecivo,
 kašičica sode bikarbone,
2 kašičice cimeta,
100 gr. seckani oraha.
    style="display:block"
     data-ad-client="ca-pub-3359077394948940"
     data-ad-slot="5930237719"
     data-ad-format="auto">








Priprema:
Umutite  penasto margarin sa šećerom i vanilinim šećerom.
U to dodajte jaja i mešajte.
U masu sipajte istopljenu čokoladu, a onda  dodajte kakao, mleko i puding u prahu i izmešajte.
Na kraju dodajte prethodno pomešane prašak za pecivo.
 U pleh za mafine stavite papirne korpice i napunite ih pripremljenom masom do trećine visine. Pospite seckani oraha pecite oko 20 minuta na 180 stepeni.