Oglasi

субота, 23. мај 2015.

Pasulj na tepsiju

Sastojci:
700 g pasulja
1 glavica crnog luka
ulje za prženje luka
1 kašičica vegete
2 kašičice soli (ili po vašem ukusu)
3 kašičice aleve paprike
2-3 suve paprike
seckani peršun
malo aleve paprike i malo ulja za zapršku
Pasulj očistite,nalijte vodom i stavite da se kuva, ne na prejaku vatru, poklopljeno.
Kad provri odlijte prvu vodu, pa nalijte novu, hladnu i vratite da se kuva.
U toku kuvanja dolivajte po malo vode.Luk očistite i iseckajte sitno pa na ulju dinstajte dok ne postane staklast, lagano, dodajte i malo vode i stalno mešajte da ne zagori.
Dodajte alevu papriku, promešajte da se sjedini. Ukoliko vam je ostalo malo više vode u šerpi sa pasuljem, onda u luk dodajte prvo kašiku brašna, malo propržite pa tek onda dodajte alevu papriku. Sve presipite u šerpu sa pasuljem, dobro promešajte i vratite na laganu vatru da se malo prokrčka. Dodajte vegetu i još malo posolite ako treba.
Ovako pripremljen pasulj možete da presipete u jednu veću tepsiju ili u dve manje vatrostalne. Ako volite, na sredini tepsije ugurajte par suvih paprika, izuzetnog su ukusa posle.
Zapecite u rerni dok se sa strane ne uhvati lepa i rumena korica.
U maloj šerpici zagrejte ulje i jednu kašiku aleve paprike, pa kad "zacvrči" prelijte preko zapečenog pasulja kad ga izvadite iz rerne, neposredno pre služenja.
izvor - http://www.coolinarika.com

ŞEKERPARE

ŞEKERPARE
Sastojci:
250 g brasna
75 g secera u prahu
150 g putera
1 prasak za pecivo
50 g sitnog griza
3 jaja
1 vanilin secer


Marmelada od jagoda

Sastojci
1,5 kg jagoda
1 kg šećera
Način pripreme
Jagode dobro oćistiti i oprati. Moraju biti sasvim zdrave.
Dobro ocjedeni, pomiješajte sa šećerom.
Stavite ih da se kuhaju pa kuhati da dobiju željenu gustinu.
Sipajte u zagrijane tegle.

Свети Ћирило и Методије

Ова два брата рођена су у Солуну, у кући знаменитих и богатих родитеља Старији брат Методије провео, је као официр, десет година међу Словенима (македонским) и тако научио словенски језик. По повратку у Грчку замонашио се, а мало иза тога придружио му се и млађи брат Кирило (Константин). Када је хазарски цар Каган тражио од цара Михаила проповеднике хришћанства, цар му је послао браћу Ћирила и Методија. Они су убедили прво Кагана и његове доглавнике, а затим и много народа превели у хришћанство. По повратку у Цариград саставили су словенску азбуку од 38 слова, и почели да преводе црквене књиге са грчког на словенски. На позив кнеза Растислава отишли су у Моравију да шире веру Христову, а умножене црквене књиге поделили су свештеницима да уче омладину. На папин позив стигли су у Рим, где се Ћирило разболео и умро 14. фебруара 869. године. 

Методије се потом вратио у Моравију и наставио са ширење вере међу Словенима све до смрти 6. априла 885. године. Његово дело наставили су његови ученици са светим Климентом, као епископом на челу. Прешли су Дунав и стигли на југ, у Македонију (Охрид) и ту продужили започети посао браће Ћирила и Методија. Ширили су веру и писменост међу Словенима.
izvor: http://www.crkvenikalendar.com

Pogačice sa sirom

Pogačice sa sirom
Sastojci:
–1 kg brašno
–250 gr margarin
–400 gr sir
–1 kašikica  so
– 1 jaje
– 1 kvasac
– 100 ml voda
Priprema
Staviti kvasac da nadodje u 100 ml mlake vode.Zatim ga dodati brasnu,dodati sir,margarin,i so.Umesiti testo i ostaviti 30 minuta da naraste.Zatim razviti testo sto tanje,pa ga uviti u rolat.Ostaviti jos 10 minuta pa opet rastanjiti testo oklagijom.Izvaditi pogacice modlom ili casom,poredjati u podmazan pleh, premazati umucenim jajetom i staviti da se pece 25 minuta na 200 stepeni.

Tonik za tretman kože lica

SOK  KAO TONIK
Za tretman kože lica sitno iseckajte jednu glavicu  čuvarkuće i rukom iscedite sok. Tako dobijen sok nanesite rukom ili vaticom i ostavite da deluje sat vremena. Već nakon prve primene uočavaju se vidljive promene, tako što lice postaje zategnutije, ali ne suvo i neelastično. Brzo nestaju i eventualna oštećenja u vidu akni ili ranica. Ovaj sok možete da koristite svakodnevno, a posle primene lice operite mlakom vodom i stavite neku hidratantnu kremu.

Bolje čuvarkuća na kući nego dva psa pred kućom

Čuvarkuća (lat. Sempervivum tectorum) je višegodišnja biljka iz istoimenog roda (Sempervivum). Visoka je od 10 do 30 cm, listovi su rozetasti, crepasti i pri vrhu crveni. Na vrhu stabljike su zvezdasti cvetovi crvene boje, kod nekih podvrsta i crveno-ljubičaste ili žute.
Čuvarkuća raste na stenama, zidovima, krovovima i lako se održava. Postoji verovanje da čuva od groma, bolesti i veštica.
Čuvarkuća sadrži tanin, sluz, smolu, kalcijum malat, masno ulje, mravlju i jabučku kiselinu