Oglasi

субота, 2. мај 2015.

PETULICI SO LUK I SO OREVI


Stefka Sindakovska

 PETULICI SO LUK I SO OREVI
Za edna doza:
Malku poveke od 1 l voda
1/2 kg brasno
100gr maslo
150 gr.orevi (po zelba moze i poveke)
sol i luk
i okolu 400 ml voda za poprskuvanje.

Brasnoto se dodava vo vodata,ponekolku lazici i se mesa,taka poveke pati se dodeka ne se potrosi celoto.Se pravi kasa kako za palcinki.Se stava i sol (po zelba,ne mnogu zosto ke ima i vo vodata za poppskuvanje.
Placinkite (pitulicite) se pecat od dvete strani vo tavce namackano so malku maslo.jas gi pecev vo gril tava.
Ortevite se seckaat i se stvaat vo vodata ,se dodava i masloto i seckan luk i sol,po zelba.Ova podobro da se napravi koga e pri kraj pecenjeto na palacinkite.Ako stojat podolgo vreme orevite,soliloto ke bidi potemno.
Na sekoja placinka se stava od soliloto so orevi i luk se dodeka ne se potrosat site.Najposle se secat na kocki i se prelevaat so ostatokot od soliloto.Moze da se potpecat malku ili da se pokrijat so druga tava ili kapak 10-15 minuti i se serviraat.

петак, 1. мај 2015.

DOMAĆI SLADOLED

Stefka Sindakovska
 DOMAĆI SLADOLED
POTREBNO JE
4 jajeta, 2 kesice šlaga, 3 kašike šećera, 200 ml mleka, 2 vanilin šećera, nekoliko maline, jagode, 1 banana.
PRIPREMA
Penasto umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Posebno umutite šlag s mlekom. Smesu promešajte, sipajte u odgovarajuću posudu i stavite je u zamrzivač.




Stefka Sindakovska

NEPECENA TORTA


NEPECENA TORTA

Biskviti petit beurre naprskani so mlako mleko i sok od slatko od smokvi,potoa 
I fil -puding vanila topol;parcinja od pecen biskvit(pandispanj)-kupeni,samo polovina od niv upotrebiv ovde,izmesani so puding karamel,topol,potoa 
II fil (III) puding od jagoda ili malinai nad nego povtorno biskviti poprskani so mleko i sok od slatko od smokvi.
Se ukrasuva po zelba so slag,jas staviv i malinki , nekolku biskviti i meleni orevi.
Jas vaka ja zamisliv,a vie mozite nesto da izmenite.
Receptot e od Stefka Sindakovska



Čaj od maslačak za prolećno čišćenje krvi

 U narodnoj medicini se koristi za opšte jačanje organizma i prolećno čišćenje krvi. Od njega se može spravljati čaj, sirup ili maslačkovo vino. se koristi za lečenje upale i kamena žučne kese, žutice, smanjenog lučenja mokraće itd
Čaj od maslačak
Pomešajte po jednu malu kašičicu od osušenih listova, cvetova i sitno iseckanog korena maslačka, staviti u posudu, preliti šoljom ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji.
Posle 20 minuta procediti i zasladiti kašičicom meda.
Caj od maslacka se pije od dve do tri šoljice dnevno.Najbolje je 30 minuta pre jela


Med od maslačka


 Maslačak je izuzetno hranljiva biljka bogata vitaminima C i A, organskim kiselinama, mineralima .
U narodnoj medicini se koristi za opšte jačanje organizma i prolećno čišćenje krvi. Od njega se može spravljati med, čaj,  maslačkovo vino.

Med od maslačka
Sastojci:
250 žutih cvijetova maslačka,
1 naranče,
2 limuna,
1 kg i 1/2   šečera,
Priprema:
Cvijetove maslačka dobro isperete vodom. Preliti  u  litar i po vode i ostaviti 24 sata..
Drugi dan, tekučinu u kojoj su  cvijetovi stavite šečer, kolutove naranče i limun s koricom  i stavite da se kuha 30 minuta. Kada tecnost dobie gustinu  sirupa ili medu je gotova. Zatim tu smjesu procijedite .Ohladiti i stavljati u staklenke.
Ove količine su dovoljne za 1 kg meda. Med je potebno čuvati na hladnom. Traje do godine dana.



KREATIVNE IDEJE: OBLANDI SO SMOKVI

KREATIVNE IDEJE: OBLANDI SO SMOKVI: OBLANDI SO SMOKVI (ili urmi) Potrebno e: 500 gr.,lokum,300 ml.voda,200 gr seker,suvi smokvi 500 gr.(ili 250 gr.smokvi,250 gr.urmi) ,2...

Lepcina przeni so jajce,s o fil od spanak i kaskaval i pavlaka,

Lepcina przeni so jajce,s o fil od spanak i kaskaval i pavlaka,
Receptot e od "Hrana i vino"

Lepcinjata prvo se przat so jajca.Posle se podgotvuva fil: Spanakot iscisten se kne i se przi,mu se dodava kaskaval Se trga od ogan i mu se dodava i pavlaka.Se mesa se i se stava filot megju dve przeni lepcinja kako sendvic,(na ednoto lepce,pa se stava nad nego drugoto.)
A moze i prvo da se stavi filot megju dve lepcinja,posle da se makaat vo izmateno jajce,pa da se przat krajnite lepcinja (sendvicot).Prijatno.
Stefka Sindakovska