Oglasi

четвртак, 15. октобар 2015.

Limun dijeta za čišćenje organizma

Limun dijeta za čišćenje organizma

Jednu od limun dijeta, kao plan detoksikacije, osmislio je Amerikanac Stanley Burrows (Stanley Burroughs) četrdesetih godina prošlog stoljeća pod nazivom Master Cleanser (“vrhunski čistač”), ili popularno “dijeta limunadom”, a njena popularnost traje sve do danas. Znanstvenici kažu da ova dijeta djeluje pozitivno na metaboličke procese u vašem tijelu.

Detoksikacija limunom temelji se na povećanom unosu prirodnog limunovog soka – limunade, ali također uključuje i voće, mahunarke, orašaste plodove, ribu, povrće i sjemenke. Zbog toga ne predstavlja “monodijetu” u pravom smislu riječi. Iako ćete možda primijetiti i gubitak na težini, prvenstveni cilj ove dijete nije gubitak kilograma, već vraćanje energije pomoću najboljih prirodnih nutrijenata koje tijelo može dobiti. Temelj dijete je limun, tj.. svježe iscijeđena limunada, mnogo vode, ali i redoviti obroci i međuobroci.

Detox-limunada:

jedan limun
300 ml vode
štapić cimeta ili žličica mljevenog cimeta
prstohvat ljute papričice (cilija ili feferona u prahu)
žličica meda

Primjer jelovnika.
Doručak: – 1 dl limunade – 1 jabuka – 1 kruška – nemasni jogurt – šaka orašastih plodova po želji (orasi, bademi, lješnjaci) – 100 g šumskog voća (borovnice, maline, jagode)

Međuobrok: – 1 dl limunade – 1 banana – šaka sjemenki (suncokret, bundeva) Ručak: – mali obrok kuhanih mahunarki s iscijeđenim limunom ili malo maslinovog ulja – 1 dl limunade – šaka sušenog voća Večera: – riba na žaru – kuhano povrće (mrkva , blitva, brokula, špinat i slicno) – 1 dl limunade

Večera: – riba na žaru – kuhano povrće (mrkva, blitva, brokula, špinat i slicno) – 1 dl limunade

Dijeta s limunom i grisini

Ovu dijetu sačinila je nutricionistkinja dr. Evelyn Flaki i temelji se na smanjenju unosa masnoća, pri čemu kalorijski unos nije manji od 1.200 kalorija. Dijeta omogućuje gubitak jednog kilograma masnoća (a ne mišića) tjedno. Za vrijeme dijete morate dnevno pojedete približno četiri limuna. Pročišćava i smanjuje apsorpciju masnoća na prirodan način i kožu čini ljepšom.



Namijenjena je i osobama koje imaju teškoća s probavom ili problema s nečistom kožom. Vitamin C je čudotvorno sredstvo protiv starenja i proljetnog umora. Dijetu je najbolje početi u vrijeme promjena godišnjih doba, najbolje u trajanju od sedam do petnaest dana.

Jelovnik za sedam dana

Doručak za sve dane: – šalica čaja s limunom ili limunada, dva komada grisina ili integralnog dvopeka i kašicica marmelade (najbolje od limuna)



1. dan
Ručak: File oslića, špinat, grisini (ili dvopek), voće.
Večera: Gusta juha od povrća s parmezanom, mozzarella, paradajz, grisini, voće.

2. dan
Ručak: Špagete s parmezanom, dva tvrdo kuhana jajeta, povrće (salata ili kuhano povrće s limunom), lubenica.
Večera: Juha od pasiranog povrća s uljem i parmezanom, pileća šnicla, povrće, grisini, voće.

3. dan
Ručak: Sirova pršuta, grisini, breskva.
Večera: Juha od povrća, govedina s limunom, grisini, voće.

4. dan
Ručak: Pileće bijelo meso, mrkva, grisini i voće.
Večera: Juha od povrća s uljem i parmezanom, govedina s limunom, grisini, voće.

5. dan
Ručak: Tjestenina s umakom od rajčice, morski list s nekoliko kapi limunovog soka, salata, grisini.
Večera: Gusta juha od povrća s parmezanom, svježi kravlji sir, blitva s uljem, grisini, marelice.

6. dan
Ručak: Puretina, kuhano povrće s uljem, salata, grisini, voće.
Večera: Tjestenina sa školjkama s nekoliko kapi ulja, morski list sa žara, kuhano povrće, grisini.

7. dan
Ručak: Teleći odrezak, salata s nekoliko kapi ulja i limunovim sokom, grisini, voće.
Večera: Pizza s povrćem i mocarelom, šumsko voće bez šećera.

Limun dijeta protiv viška kilograma i celulita

Ako limun držite u hladnjaku, prije nego što ga zgnječite, pustite da se ugrije do sobne temperature. Tako ćete iz njega moći iscijedite mnogo više soka. Pripremite limunadu dan ranije, umjereno jedite, i obavezno pijte vodu s limunom!

Prva nedjelja
Prvi dan – iscijedite 1 limun u litar vode.
Drugi dan – 2 limuna u litar vode.
Treći dan – 3 limuna u litar vode.
Četvrti dan – 4 limuna u litar vode.
Peti dan – 5 limunova u litar vode.
Šesti dan – 6 limunova u litar vode.
Sedmi dan – 7 limunova u litar vode.

Druga nedjelja
Prvi dan – 1 limun u litar kisele vode.
Drugi dan – 2 limuna u litar kisele vode.
Treći dan – 3 limuna u litar kisele vode.
Četvrti dan – 4 limuna u litar kisele vode.
Peti dan – 5 limunova u litar kisele vode.
Šesti dan – 6 limunova u litar kisele vode.
Sedmi dan – 7 limunova u litar kisele vode.

Treća nedjelja
Prvi dan – iscijedite 7 limunova u litar kisele vode.
Drugi dan – 6 limunova u litar kisele vode.
Treći dan – 5 limunova u litar kisele vode.
Četvrti dan – 4 limuna u litar kisele vode.
Peti dan – 3 limuna u litar kisele vode.
Šesti dan – 2 limuna u litar kisele vode.
Sedmi dan -1 limun u litar kisele vode.

Možete jesti sve namirnice koje nisu industrijski obrađene i koje ne sadrže konzervanse, emulgatore, stabilizatore i slične tvari. Tijekom dana obavezno popijte vodu začinjenu limunom, a također obavezno i po čašu vode prije svakog obroka.
Izvor:lisa.rs

GUSTI SOK OD JABUKE I MRKVE BEZ KONZERVANSA

GUSTI SOK OD JABUKE I MRKVE  BEZ KONZERVANSA




 Sastojci

oko 5 kg očišćenih oguljenih jabuka (ili voća kojeg želite ili kombinirano)
0,5-1 kg mrkve
1,5 kg šećera
 limunova kiselina
voda
Priprema

Voće očistiti usitniti i staviti kuhati. Vode staviti toliko da prekrije voće.
 Isto napraviti i s mrkvom. Ja mrkvu kuham posebno jer njoj ipak treba malo duže da se skuha.
Skuhano ostaviti da se ohladi, možete dodati hladne vode da se brže ohladi.
Prohlađeno miksati u blenderu, ja koristim sokovnik jer mi je tako sitniji i kompaktniji, baš kao onaj kupovni.

Izmjerite koliko ste dobili te tekućine (naravno voće i voda u kojoj se kuhalo) te dodajte vode da imate približno cca 19-20 litara soka.
Dodati 1,5 kg šećera i oko 8 dkg limunove kiseline. Miješajte i probajte kako vam odgovara jer nije svako voće jednako slatko tj. kiselo.

Staviti da prokuha, tj. da baci ključ. Pjenu nemorate skidati. U međuvremenu oprati boce, sterilizirati ih u vrućoj rerni, pripremiti čepove. Vruć sok sipati u vruće boce, zatvoriti ih i ostaviti utopljene dok se ne ohlade.
biljnaapoteka

среда, 14. октобар 2015.

Najkraći matematički test.


    Najkraći matematički test.


Ovo je jednostavan test, ali ono što će se dogoditi na kraju šokiraće vas! To je jedna od onih stvari koje se teško mogu objasniti.

Ovaj test nije težak i za njega vam zapravo ništa ne treba. Ne zapisujte ništa i ne koristite digitron. Sledite uputstva što brže, naravno koliko možete.

Ne prebacujte se na sledeći zadatak dok ne završite prethodni. Ne morate da zapisujete odgovore niti da ih pamtiti.

Start:

15 + 6

3 +56

89 + 2

12 + 53

75 + 26

25 + 52

63 + 32



Ostalo je još malo…



123 + 5



SADA BRZO! ZAMISLITE NEKU BOJU I ALAT!







Spustite se još malo dole…







Još malo….







Mislili ste na crvenu boju i čekić?



Čak 98 odsto ljudi zamisli crveni čekić (to jest crvenu boju i čekić) dok radi ovu vežbu!

Ako to nije vaš odgovor, onda ste među dva odsto ljudi koji imaju različit i poseban mozak.




Evo kako da očistite trosjede i naslonjače i uklonite neugodne mirise sa njih!


Evo kako da očistite trosjede i naslonjače i uklonite neugodne mirise sa njih!


Za čisćenje nameštaja od mebl-štofa biće vam potrebna samo soda bikarbona (nigdje bez nje), voda i raspršivač. Proceduru možete odraditi na dva načina:

Prvi način:
5 kašika sode bikarbone promješajte u pola litre tople vode, dobro promućkajte da se soda rastvori i naspite tečnost u raspršivač.

Ovu tečnost poprskajte na problematična mjesta na nameštaju ili na cijelu površinu.

Drugi način:

U raspršivač naspite toplu vodu, poprskajte namještaj, a odgore pospite sodom bikarbonom. Ovaj način je po meni praktičniji, jer kada sam pokušala prvi navedeni način, moj raspršivač se zagušio. Ne znam da li je do prskalice ili se možda soda nije potpuno rastvorila u vodi. Suština je ista za oba načina.

Poprskajte namještaj i ostavite da odstoji barem 2-3 sata, odnosno da se potpuno osuši. Nemojte kvasite previše.

Kada se osuši, uzmite usisivač i sve lijepo usisajte. Rezultat neće izostati.

Ako želite da svoj štofani namještaj operete još detaljnije, napravite smjesu koju ste već koristitli i četkom lijepo učetkajte pa usisajte na kraju.

uspesnazena.com

ZAŠTO SE SLAVI SLAVA: Kako se slavi krsna slava na pravilan duhovni način i čemu to okupljanje u porodici

ZAŠTO SE SLAVI SLAVA: Kako se slavi krsna slava na pravilan duhovni način i čemu to okupljanje u porodici

wikipedia

Svuda na svakom koraku neko vas zove na slavu i neko organizuje slavu. Nažalost, većina to radi nakaradno i izvitopereno. Najčešći odgovori zašto se slavi slava među većinom ljudi u Srbiji su sledeći:

„Red je takav“, „Tako je radio moj otac“, „To je tradicija“, „Slava je lep običaj da se okupimo i proslavimo vidjanje“, „Svi slave, pa valja se“, „To je crkveni običaj“, „Lep je to porodični praznik“ i tako redom.

Svi ti odgovori su obična glupost i tradicionalno uvreženo društveno sujeverje, čak i kada su nasledjeni od slavnih predaka, koji su možda nekada davno usvojili pogrešan oblik proslave slave pa sada vi nastavljate. Zašto se slavi slava nema mnogo dodira sa takvim mišljenjem, pa ako i dalje mislite na jedan od ovih sličnih formalnih načina proslavljanja slave, moram da vas obavestim da ste u neznanju i da kod verujućih ljudi ispadate zatucani formalista. Malo oštro ovo zborim i uvredljivo, ali kada vam objasnim šta vi radite i koga vredjate, onda ćete možda i razumeti moj opravdani gnev prema formalistima, koji formalno slave slavu i koji kažu da je važna proslava i zabava a ne znaju smisao praznika. Takvi najčešće formalno slave slavu a da ne znaju zbog čega to čine.

Zašto se slavi slava uopšte – čemu to okupljanje u porodici

Krsna slava jedne porodice je proslava svetitelja koji zastupa vas i vaše ukućane pred Gospodom. Kada slavite slavu, slavite svetitelja ili arhandjela, a ne sebe i svoja životna dostignuća ili svoje uvažene goste koje ste pozvali na slavu.

Slava porodice je duhovni obred u čast vašeg sveca zaštitnika. Slavljenjem slave vi mu se zahvaljujete na svim molitvama koje Bogu upućuje za vas i vaš dom. On stalno bdi nad vama i moli Gospoda da vam oprosti vaše grehe i sagrešenja, moli Ga da vam da celomudrenost i trezvenost da ne lutate kroz život pun iskušenja i greha. On vas često i štiti od zla a da vi to ni ne znate niti osećate, jer je duhovni svet mahom skriven. On prati celu vašu porodičnu lozu, pratio je sve vaše pretke, prati vas a pratiće i naslednike, u onoj meri koliko ga vi budete poštovali i u molitvi prizivali.

Vaš krsni svetitelj vam je najbliže duhovno biće koje se brine za vas. Ne možete da pojmite koliko mnogo se brine i koliko se moli Gospodu za vašu tupavost, da je se oslobodite, da se oslobodite duhovnih i svih drugih obmana, da imate čistu i živu veru, da spasete dušu svoju i priključite mu se na nebu nakon upokojenja. Veliki duhovni posao čini vaš krsni svetac a vi ne možete ni mali duhovni podvig. A posebno vam je teško da ga ispoštujete na dan njegove slave kada ga cela Crkva proslavlja.

Ako živite pobožno i revnosno lako će vam postati jasno zašto se slavi slava. Ali pošto ne živite, za vas je slava formalnost i druženje, gozba i pijančenje, zabava i prosto okupljanje, umesto da bude svečani čin i obred poštovanja kroz koji vam stiže blagoslov od vašeg svetitelja, zaštitnika kuće. Da, naučite šta znači slava, to je porodični obred u slavu svetitelja, porodična molitva zahvalnosti za sve što krsni svetitelj radi za vas i porodična molitva da vas svetitelj zaštinik blagoslovi na njegov dan, da vam u svemu u domu i porodici dobro ide. Zato i služe svi oni prethodni obredi, dolazak sveštenika u dom da sveti vodicu i brašno, zatim odlazak u crkvu na sečenje slavskog kolača, na liturgiju i nakon toga na čitanje Akatista svecu zaštiniku u domu svome. Još ako zavetno postite 7 dana na vodi pre slave, ispovedite se i pričestite, vaš svetac zaštinik će još vatrenije zamoliti Gospoda da vam oprosti grehe i sagrešenja na pričešću, da vas ozdravi dušom i telom.

Veliki je duhovni značaj slave, dobija se blagoslov svetitelja, zato se slava slavi.

A ako vi mislite i dalje da je slava okupljanje najbližih uz trpezu, gozba i pijanka, onda bolje da ne slavite slavu, jer time samo vredjate vašeg svetitelja. Ima toliko razloga zašto biste se vi okupili na iću i piću, uvek možete naći razlog da pozovete goste na terevenku. I tada formalnost ima smisla, niko vam neće zameriti ništa, ni na nebu ni na zemlji.

Kako se slavi slava pravilno, odnosno nepravilno

Uzmete pravoslavnu literaturu i pitate svog sveštenika kako se pravilno slavi slava i zašto se slavi slava. Nemojte da lutate i da pravite gluposti na svoju ruku. Često ste usvojili loše navike od roditelja ili prijatelja a najčešće ste usvojili potpuno pogrešno mišljenje šta je slava. Slava se slavi zbog Sveca zaštitnika doma, on je glavni na slavi i domaćin i gost, niste bitni ni vi a ni vaši gosti. Ne slavi se slava da biste se pokazali kao odličan domaćin gostima, nego kao revnostan domaćin svecu zaštitniku.

Otuda nemojte da vašeg Sveca zaštinika vredđate sledećim stvarima:

- ni po koju cenu ne spremajte mrsnu slavu ako dan slave pada na posni dan. Ako je slava posna, onda je posna, gosti koji to ne mogu da podnesu nisu dostojni da budu deo slave i da dobiju blagoslov vašeg svetitelja. Isto tako, ne idite kod onih koji mrse na svojoj posnoj slavi, vredjaju svetitelja, ne budite deo njihovog greha!

- ne zovite na slavu one koji nisu kršteni i koji nisu pravoslavni. Kada postanu pravoslavni biće pozvani i učestvovaće u blagodeti blagoslova svetitelja, u zajedničarenju istog pravoslavnog duha. Oni koji nisu pravoslavni odbijaju istinitu veru pa ne mogu ni da budu puni poštovanja prema smislu slave i svetitelju, sve dok se ne preumne i ne uvide smisao proslave.

- ne napuštajte crkvu nakon sečenja kolača zbog nekakve žurbe, potrebe da sve spremite za goste. Sve može da sačeka i sve je manje bitno. Ostanite na celoj liturgiji da dobijete blagoslov vašeg svetitelja koji se taj dan proslavlja. Njega radi morate da budete na liturgiji. Gosti i sve ostalo je manje bitno.

- na dan slave ništa ne radite, ne bavite se poslovima, kao što ništa ne treba da radite crvenim slovom i nedeljom.

- ne propustite da nakon liturgije i dolaska kući, svi zajedno ispred ikone svetitelja pročitate Akatist vašem svetitelju. Upalite sveću, kandilo, isključivo stojeći očitajte uvodne molitve i pročitajte ceo Akatist – pesmu hvale i molitvu svecu zaštiniku. Makar ćete se jednom godišnje na taj način zahvaliti vašem svetitelju.

- ne razdvajajte se tokom slave, porodica treba da bude na okupu tog dana.

- ne izbegavajte da slavite slavu zato što vam je otac živ, to je glupost i duhovno sujeverje koje nema veze sa stvarnošću. Svaki sin koji se odvoji od kuće, počinje uz očev blagoslov da samostalno slavi svoju krsnu slavu za svoj dom i svoju porodicu.

- ne slavite duple slave, slavu žene, to nije po duhovnom poretku. Neka žena iz poštovanja i duhovne vezanosti prema Svetitelju njenog doma taj dan ode u Crkvu na liturgiju, neka pročita Akatist svetitelju njenog doma, ali neka ne slavi slavu u svom domu. Svaki svetitelj je živo duhovno biće i zaslužuje čast i poštovanje ali u svemu mora da postoji poštovanje duhovnih principa.

- slava se ne slavi van kuće, to je porodični duhovni praznik. Slava se ne slavi u kafani, restoranu, kafiću, pozajmljenom ili iznajmljenom prostoru, jer se vaš svetac zaštinik tamo neće naći, on ne boravi tamo, on je prisutan u vašem domu. Svi izgovori da nemate dovoljno mesta da prihvatite goste, da ih ima puno, rešavaju se time što imate drugi i treći dan slave, kao i izborom gostiju.
balkanspress

Ćudotvorni napitak za sve koji imaju hronične probleme sa opstipacijom

Ćudotvorni napitak za sve koji imaju hronične probleme sa opstipacijom

Zatvor može prouzrokovati mnoge neugodne probleme kao što su čirevi ili hemoridi, a ukoliko se ne liječi može dovesti i do mnogih težih oboljenja.
    – 10 listova sviježeg spanaća
    – čaša kiselog mlijeka

Koristite samo lišće koje ste prethodno dobro oprali. Stavite ga u blender, zatim dodajte kiselo mlijeko. Izmiksajte i popijte napitak.

Najučinkovitiji rezultati dobijaju se ukoliko se ovaj napitak konzumira ujutru (na prazan stomak) i uveče pred spavanje.
narodnilijek

Stari narodni lijek za tvrdu stolicu




   Od svih poremećaja kojima su izložena crijeva, najučestaliji je kronični zatvor — opstipacija.

    Uzrok bolesti leži, prije svega, u nedovoljnom kretanju i namjernom zaustavljanju navale stolice kad se pojavi.

Zdravi se ljudi u 24 sata jednom ili dvaput očiste, što je odraz prirodne i zdrave probave. Događa se i učestalije čišćenje u toku dana, no to ne mora biti znak posebnih poremećaja.

Patnje koje uzrokuje zatvor ne utječu samo na tijelo nego i na duševno stanje. Ljudi s opstipacijom vrlo su razdražljivi. To je, inače, bolest od koje ponajviše boluju radnici koji pri poslu sjede ili se općenito malo kreću.
Liječenje opstipacije

Toplom vodom oprati pola kilograma suhih smokava i staviti ih u jednu litru vode da kuha pola sata na laganoj vatri. Ohladiti i tekućinu piti svakih 2 sata po jednu čašu, a smokve jesti.

Bolji se rezultati postižu kada se kuha pola kilograma suhih smokava i pola kilograma suhih šljiva koje se kuhaju u tri litre vode. Pustiti da uvrije do jednog litra. Prije i poslije jela piti po jedan dcl. tekućine.

Uz to se uzima po jedna jušna žlica skuhanih smokava i šljiva. Preostali dio tekućine, smokava i šljiva i uzimati između obroka ili u toku sutrašnjeg dana.

Količine navedenih sastojaka u lijeku mogu biti razmjerno veće ili manje, što ovisi o stupnju oboljenja. Za vrijeme bolesti potrebno je jesti što više (divljeg) zelja i ječma, što se priprema bez zapržavanja i jako raskuhano.

    Veoma je korisno uzimati u neograničenim količinama svježe jabuke i šljive. U nedostatku divljeg zelja, korisni su blitva, kupus, raštika a u svim jelima koristiti što više crvenoga luka.

Kao lijek protiv tvrde stolice upotrebljava se raskuhana pšenica i zob. U jednu litru vode stavi se po 100 grama zobi i pšenice i skuha. Zob i pšenicu jesti kao dodatak hrani, a tekućinu piti umjesto vode.

Ohlađenoj tekućini može se dodati slabi čaj koji se priprema od jednakih količina pitome nane i bijele imele. Za vrijeme liječenja tvrde stolice obroci moraju biti manji a učestaliji.

Osloboditi se svih fizičkih i psihičkih napora te boravka u zagušljivim prostorijama. Dobro je vrijeme provoditi berući ljekovito bilje, obrađujući vrt, ili u ribolovu. Preporučuju se, uglavnom, lagani poslovi koji će bolesnika odvući od zamorne svakodnevice. Dopušteno je dnevno popiti jednu čašu bijeloga vina.
narodnilijek