Oglasi

субота, 2. мај 2015.

Ruzicki so sirenje

Stefka Sindakovska
Ruzicki so sirenje
250ml. mleko,
1 kvasec,
1 lazicie sol,
2 lazicinja seker,
2 jajca ,
3 lazici maslo i
500 do 600 gr.brasno .
Se mesi testo i se deli na 24 topcinja. Potoa se ostavaat da nadojdat i se sucat .Se stava sirenje i spanak Otkako ke se napravat se ostavaat da nadojdat i se pecat na 200 stepeni .Od ovaa doza izleguvaat 24 ruzi.Mozi da zamesite i polovina doza za da napravite 12.

Mekici

Stefka Sindakovska
Mekici
Sostojki:
1 kafena lažička šeќer,
1 kafena lažička sol,
1 šolja za kafe maslo,
1 kvasec i
1 kg brašno.
1/2 l maslo
Podgotovka:

Kvasecot se rastvora vo edna čaša mlaka voda. Potoa vo dlabok sad se mesi testoto od brašno, nadojdeniot kvasec, sol, šeќer,maslo i topla voda.
Otkako testoto dobro ќe se izmesi, se ostava da otstoi na toplo za da narasne. Otkako ќe go udvoi volumenot, vo tava na ogan se zagreva pogolemo količestvo maslo.So mrsni race od testoto se kinat parčinjai edna po edna se pržat. Otkako ќe se ispržat, stavete gi vo činija so salfeta za da se sobere višokot od maslo.

Dvobojni kuglof sa bundevom

Stefka Sindakovska
Dvobojni kuglof sa bundevom
Sastojci:
250 g brašna.
200 g pirea od bundeve .
125 g  margarin,
125 g šećera ,
1 vanilin šećer,  
malo soli,  
1 limun
3 jaja, 
2 kašike kakao  
pecivo  
Priprema:
Umutiti žumanca sa šećerom da bude penasto, dodati bundevu, margarin, rendanu koru od limuna, brašno, prašak za pecivo i dobro izmešati pa dodati sneg od belanaca. U podmazan kalup sipati 2/3 testa, a u preostalo testo umešati kakao pa tamno testo sipati preko svetlog i peći u zagrejanoj rerni, na umerenoj vatri dok ne porumeni. Gotov kolač ostaviti da se ohladi, izvaditi iz kalupa i posuti šećerom u prahu pomešan sa vanil šećerom.
Prijanto

PETULICI SO LUK I SO OREVI


Stefka Sindakovska

 PETULICI SO LUK I SO OREVI
Za edna doza:
Malku poveke od 1 l voda
1/2 kg brasno
100gr maslo
150 gr.orevi (po zelba moze i poveke)
sol i luk
i okolu 400 ml voda za poprskuvanje.

Brasnoto se dodava vo vodata,ponekolku lazici i se mesa,taka poveke pati se dodeka ne se potrosi celoto.Se pravi kasa kako za palcinki.Se stava i sol (po zelba,ne mnogu zosto ke ima i vo vodata za poppskuvanje.
Placinkite (pitulicite) se pecat od dvete strani vo tavce namackano so malku maslo.jas gi pecev vo gril tava.
Ortevite se seckaat i se stvaat vo vodata ,se dodava i masloto i seckan luk i sol,po zelba.Ova podobro da se napravi koga e pri kraj pecenjeto na palacinkite.Ako stojat podolgo vreme orevite,soliloto ke bidi potemno.
Na sekoja placinka se stava od soliloto so orevi i luk se dodeka ne se potrosat site.Najposle se secat na kocki i se prelevaat so ostatokot od soliloto.Moze da se potpecat malku ili da se pokrijat so druga tava ili kapak 10-15 minuti i se serviraat.

петак, 1. мај 2015.

DOMAĆI SLADOLED

Stefka Sindakovska
 DOMAĆI SLADOLED
POTREBNO JE
4 jajeta, 2 kesice šlaga, 3 kašike šećera, 200 ml mleka, 2 vanilin šećera, nekoliko maline, jagode, 1 banana.
PRIPREMA
Penasto umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Posebno umutite šlag s mlekom. Smesu promešajte, sipajte u odgovarajuću posudu i stavite je u zamrzivač.




Stefka Sindakovska

NEPECENA TORTA


NEPECENA TORTA

Biskviti petit beurre naprskani so mlako mleko i sok od slatko od smokvi,potoa 
I fil -puding vanila topol;parcinja od pecen biskvit(pandispanj)-kupeni,samo polovina od niv upotrebiv ovde,izmesani so puding karamel,topol,potoa 
II fil (III) puding od jagoda ili malinai nad nego povtorno biskviti poprskani so mleko i sok od slatko od smokvi.
Se ukrasuva po zelba so slag,jas staviv i malinki , nekolku biskviti i meleni orevi.
Jas vaka ja zamisliv,a vie mozite nesto da izmenite.
Receptot e od Stefka Sindakovska



Čaj od maslačak za prolećno čišćenje krvi

 U narodnoj medicini se koristi za opšte jačanje organizma i prolećno čišćenje krvi. Od njega se može spravljati čaj, sirup ili maslačkovo vino. se koristi za lečenje upale i kamena žučne kese, žutice, smanjenog lučenja mokraće itd
Čaj od maslačak
Pomešajte po jednu malu kašičicu od osušenih listova, cvetova i sitno iseckanog korena maslačka, staviti u posudu, preliti šoljom ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji.
Posle 20 minuta procediti i zasladiti kašičicom meda.
Caj od maslacka se pije od dve do tri šoljice dnevno.Najbolje je 30 minuta pre jela