Oglasi

уторак, 19. мај 2015.

OBLANDE


SASTOJCI:

* 1 pakovanje oblandi
* 1 litar  mlijeka
* 400 gr šsećera
* 100 gr čokolade za kuhanje
* 150 gr margarina
* malo kokosovog brašna (ako želite)
* 1 kašika brašna (po potrebi)


NAPRAVITE SAMI SPREJ PROTIV KOMARACA

Ljeto pored lijepog vremena sa sobom donosi i neprijatne ubode komaraca. U ovom periodu je zaštita protiv malih krvopija posebno bitna, jer stručnjaci upozoravaju da upravo putem njih može doći do širenja zaraza.
1.Šolju vode prokuhajte, pa u vrelu vodu stavite 3-4 kašike sušenog bilja po izboru, a najbolje bi bilo da je miješano. Tome možete dodati i kamilicu ili hajdučku travu. Poklopite, i ostavite da tako stoji dok se ne ohladi. Na kraju dobijenu rastvor pomešajte sa malo alkohola, sipajte u bočicu sa raspršivačem, i vaš sprej je gotov.
Iako je ovaj sprej jako delotvoran,  treba izbjegavati upotrebu alkohola ukoliko je sprej namenjen dečijoj koži.
– Alkohol svakako treba izostaviti ako se radi o deci, jer to nije prilagođeno njihovoj koži. U tom slučaju možete da se odlučite za vodeni rastvor, koji je takođe učinkovit, ili da dodte limunov sok ili jabukovo sirće
2.- 1  litar jabukovog sirćeta, oko 10 kašika sušenog bilja po izboru (žalfija, ruzmarin, lavanda, timijan i menta), najbolje mešavine.
Biljke stavite u teglu sa hermetičkim poklopcem, prelijte sirćetom, i puistite da sve odstoji na sobnoj temperaturi oko 2-3 nedelje. Bitno je da se smjesa svakodnevno promućka.
Nakon potrebnog perioda, biljke osedite a dobijnu tečnost sipajte u flašu i čuvajte u frižideru.
Prije upotrebe, aromatično sirće pomješajte sa vodom u razmeni 1:1, sipajte u flašicu i prskajte kao sprej.
Iako su ovo potopuno prirodni sastojci, ipak treba voditi računa da li i kako dečija koža reaguje. A ako do ujeda ipak dođe, i za to postoji rešenje iz prirode.
– Esencijalna ulja i tada pomažu, a najbolja su u kombinaciji sa glinom u prahu, koja može da se kupi u zdravoj hrani. Glinu sa esencijalnim uljima jednostavno nanesite na ujed, u pustite da odstoji i da se ošuši. Ovo pomaže čak i ljudima koji imaju alergijske eakcije na ujed komarca .
(zena.blic.rs)

понедељак, 18. мај 2015.

PANJ TORTA

STEFKA sINDAKOVSKA
Za panj tortu se peku:
Prva kora:
6 jaja, 6 kasika secera, 6 kasika brasna,\
Druga kora::
6 jaja, 6 kasika secera, 6 kasika brasna, i malo kakao.
Fil:
800 gr mleka, prvo umutite 5 kasika brasna sa 8 kasika secera i malo mleka, pa sve sipate u ostatak mleka i na pari skuvate fil. Kada se ohladi, dodate margarin (250 gr) i vanilin secer. Prvo namazete braon filom i urolate, zatim zutu koru namazete i obavijete oko braon kore. Onda nakoso deo rolata otsecite i prilepite na stranu torte da izgleda kao grana. 3-4 kasike fila odvojite a u ostatak dodati 2 stangle topljene i ohladjene cokolade i tim braon filom namazite tortu spolja, a krajeve belim koji ste odvojili. Sare kao na slici pravite viljuskom a na belim stranama cackalicom ucrtajte krugove da lici na godove panja.
Za cheese cake prvo napravite koru od 100 gr omeksalog i umucenog putera,200 gr mlevenog keksa, i mleka ili soka da dobijete smesu kao za plazmu, i tu koru nanesite na pleh sa obrucem i stavite u frizider.
Umutite 200 gr krem sira sa 3 kasike dzema od kajsije ili po izboru. Posebno mikserom mutiti 500 gr slatke pavlake sa 3 kasike secera,i to dodavati u sir, mesajuci kasikom. Rastopiti 6 kasicica zelatina sa 12 kasika vode, i zagrejati da ne provri, i kada se prohladi, dodati u prethodnu smesu. Dobro kasikom izmesati i sipati na koru, pa ostaviti nekoliko sati u frizideru da se stegne. Zatim tankim nozem proćiizmeđu fila i obruca i polako skinuti obruc od pleha, a onda premazati dzemom odozgo
RECEPT tortekolaci.com

STEFKA SINDAKOVSKA







PITA SO JAJCA I SO SPANAK (blitva)

PITA SO JAJCA I SO SPANAK (blitva)
Stefka Sindakovska







фотографија на Stefka Sindakovska

Pečeni cironki

Sostav
300 gr. cironki
100 gr. maslo
bukovska piper
sušeno nane
Podgotovka
Ispečete gi cironkite na plotna od šporetot sosema malku i stavete gi vednaš vo topla voda. Ostavete gi da vrijat vo vodata se dodeka omeknat. Stavete gi vo cedilka da se procedat od vodata, otstranete im gi glavite i stavete gi vo činija, prelijte gi so maslo, bukovec i sušeno nane. Izmešajte dobro i služete.
Stefka Sindakovska