Oglasi
уторак, 19. мај 2015.
NAPRAVITE SAMI SPREJ PROTIV KOMARACA
Ljeto pored lijepog vremena sa sobom donosi i neprijatne ubode komaraca. U ovom periodu je zaštita protiv malih krvopija posebno bitna, jer stručnjaci upozoravaju da upravo putem njih može doći do širenja zaraza.
1.Šolju vode prokuhajte, pa u vrelu vodu stavite 3-4 kašike sušenog bilja po izboru, a najbolje bi bilo da je miješano. Tome možete dodati i kamilicu ili hajdučku travu. Poklopite, i ostavite da tako stoji dok se ne ohladi. Na kraju dobijenu rastvor pomešajte sa malo alkohola, sipajte u bočicu sa raspršivačem, i vaš sprej je gotov.
Iako je ovaj sprej jako delotvoran, treba izbjegavati upotrebu alkohola ukoliko je sprej namenjen dečijoj koži.
– Alkohol svakako treba izostaviti ako se radi o deci, jer to nije prilagođeno njihovoj koži. U tom slučaju možete da se odlučite za vodeni rastvor, koji je takođe učinkovit, ili da dodte limunov sok ili jabukovo sirće
2.- 1 litar jabukovog sirćeta, oko 10 kašika sušenog bilja po izboru (žalfija, ruzmarin, lavanda, timijan i menta), najbolje mešavine.
Biljke stavite u teglu sa hermetičkim poklopcem, prelijte sirćetom, i puistite da sve odstoji na sobnoj temperaturi oko 2-3 nedelje. Bitno je da se smjesa svakodnevno promućka.
Nakon potrebnog perioda, biljke osedite a dobijnu tečnost sipajte u flašu i čuvajte u frižideru.
Prije upotrebe, aromatično sirće pomješajte sa vodom u razmeni 1:1, sipajte u flašicu i prskajte kao sprej.
Iako su ovo potopuno prirodni sastojci, ipak treba voditi računa da li i kako dečija koža reaguje. A ako do ujeda ipak dođe, i za to postoji rešenje iz prirode.
– Esencijalna ulja i tada pomažu, a najbolja su u kombinaciji sa glinom u prahu, koja može da se kupi u zdravoj hrani. Glinu sa esencijalnim uljima jednostavno nanesite na ujed, u pustite da odstoji i da se ošuši. Ovo pomaže čak i ljudima koji imaju alergijske eakcije na ujed komarca .
(zena.blic.rs)
1.Šolju vode prokuhajte, pa u vrelu vodu stavite 3-4 kašike sušenog bilja po izboru, a najbolje bi bilo da je miješano. Tome možete dodati i kamilicu ili hajdučku travu. Poklopite, i ostavite da tako stoji dok se ne ohladi. Na kraju dobijenu rastvor pomešajte sa malo alkohola, sipajte u bočicu sa raspršivačem, i vaš sprej je gotov.
Iako je ovaj sprej jako delotvoran, treba izbjegavati upotrebu alkohola ukoliko je sprej namenjen dečijoj koži.
– Alkohol svakako treba izostaviti ako se radi o deci, jer to nije prilagođeno njihovoj koži. U tom slučaju možete da se odlučite za vodeni rastvor, koji je takođe učinkovit, ili da dodte limunov sok ili jabukovo sirće
2.- 1 litar jabukovog sirćeta, oko 10 kašika sušenog bilja po izboru (žalfija, ruzmarin, lavanda, timijan i menta), najbolje mešavine.
Biljke stavite u teglu sa hermetičkim poklopcem, prelijte sirćetom, i puistite da sve odstoji na sobnoj temperaturi oko 2-3 nedelje. Bitno je da se smjesa svakodnevno promućka.
Nakon potrebnog perioda, biljke osedite a dobijnu tečnost sipajte u flašu i čuvajte u frižideru.
Prije upotrebe, aromatično sirće pomješajte sa vodom u razmeni 1:1, sipajte u flašicu i prskajte kao sprej.
Iako su ovo potopuno prirodni sastojci, ipak treba voditi računa da li i kako dečija koža reaguje. A ako do ujeda ipak dođe, i za to postoji rešenje iz prirode.
– Esencijalna ulja i tada pomažu, a najbolja su u kombinaciji sa glinom u prahu, koja može da se kupi u zdravoj hrani. Glinu sa esencijalnim uljima jednostavno nanesite na ujed, u pustite da odstoji i da se ošuši. Ovo pomaže čak i ljudima koji imaju alergijske eakcije na ujed komarca .
(zena.blic.rs)
понедељак, 18. мај 2015.
PANJ TORTA
STEFKA sINDAKOVSKA |
Prva kora:
6 jaja, 6 kasika secera, 6 kasika brasna,\
Druga kora::
6 jaja, 6 kasika secera, 6 kasika brasna, i malo kakao.
Fil:
800 gr mleka, prvo umutite 5 kasika brasna sa 8 kasika secera i malo mleka, pa sve sipate u ostatak mleka i na pari skuvate fil. Kada se ohladi, dodate margarin (250 gr) i vanilin secer. Prvo namazete braon filom i urolate, zatim zutu koru namazete i obavijete oko braon kore. Onda nakoso deo rolata otsecite i prilepite na stranu torte da izgleda kao grana. 3-4 kasike fila odvojite a u ostatak dodati 2 stangle topljene i ohladjene cokolade i tim braon filom namazite tortu spolja, a krajeve belim koji ste odvojili. Sare kao na slici pravite viljuskom a na belim stranama cackalicom ucrtajte krugove da lici na godove panja.
Za cheese cake prvo napravite koru od 100 gr omeksalog i umucenog putera,200 gr mlevenog keksa, i mleka ili soka da dobijete smesu kao za plazmu, i tu koru nanesite na pleh sa obrucem i stavite u frizider.
Umutite 200 gr krem sira sa 3 kasike dzema od kajsije ili po izboru. Posebno mikserom mutiti 500 gr slatke pavlake sa 3 kasike secera,i to dodavati u sir, mesajuci kasikom. Rastopiti 6 kasicica zelatina sa 12 kasika vode, i zagrejati da ne provri, i kada se prohladi, dodati u prethodnu smesu. Dobro kasikom izmesati i sipati na koru, pa ostaviti nekoliko sati u frizideru da se stegne. Zatim tankim nozem proćiizmeđu fila i obruca i polako skinuti obruc od pleha, a onda premazati dzemom odozgo
RECEPT tortekolaci.com
STEFKA SINDAKOVSKA |
Pečeni cironki
Sostav
300 gr. cironki
100 gr. maslo
bukovska piper
sušeno nane
Podgotovka
Ispečete gi cironkite na plotna od šporetot sosema malku i stavete gi vednaš vo topla voda. Ostavete gi da vrijat vo vodata se dodeka omeknat. Stavete gi vo cedilka da se procedat od vodata, otstranete im gi glavite i stavete gi vo činija, prelijte gi so maslo, bukovec i sušeno nane. Izmešajte dobro i služete.
300 gr. cironki
100 gr. maslo
bukovska piper
sušeno nane
Podgotovka
Ispečete gi cironkite na plotna od šporetot sosema malku i stavete gi vednaš vo topla voda. Ostavete gi da vrijat vo vodata se dodeka omeknat. Stavete gi vo cedilka da se procedat od vodata, otstranete im gi glavite i stavete gi vo činija, prelijte gi so maslo, bukovec i sušeno nane. Izmešajte dobro i služete.
Stefka Sindakovska |
недеља, 17. мај 2015.
Пријавите се на:
Постови (Atom)