Oglasi

уторак, 19. мај 2015.

NAPRAVITE SAMI SPREJ PROTIV KOMARACA

Ljeto pored lijepog vremena sa sobom donosi i neprijatne ubode komaraca. U ovom periodu je zaštita protiv malih krvopija posebno bitna, jer stručnjaci upozoravaju da upravo putem njih može doći do širenja zaraza.
1.Šolju vode prokuhajte, pa u vrelu vodu stavite 3-4 kašike sušenog bilja po izboru, a najbolje bi bilo da je miješano. Tome možete dodati i kamilicu ili hajdučku travu. Poklopite, i ostavite da tako stoji dok se ne ohladi. Na kraju dobijenu rastvor pomešajte sa malo alkohola, sipajte u bočicu sa raspršivačem, i vaš sprej je gotov.
Iako je ovaj sprej jako delotvoran,  treba izbjegavati upotrebu alkohola ukoliko je sprej namenjen dečijoj koži.
– Alkohol svakako treba izostaviti ako se radi o deci, jer to nije prilagođeno njihovoj koži. U tom slučaju možete da se odlučite za vodeni rastvor, koji je takođe učinkovit, ili da dodte limunov sok ili jabukovo sirće
2.- 1  litar jabukovog sirćeta, oko 10 kašika sušenog bilja po izboru (žalfija, ruzmarin, lavanda, timijan i menta), najbolje mešavine.
Biljke stavite u teglu sa hermetičkim poklopcem, prelijte sirćetom, i puistite da sve odstoji na sobnoj temperaturi oko 2-3 nedelje. Bitno je da se smjesa svakodnevno promućka.
Nakon potrebnog perioda, biljke osedite a dobijnu tečnost sipajte u flašu i čuvajte u frižideru.
Prije upotrebe, aromatično sirće pomješajte sa vodom u razmeni 1:1, sipajte u flašicu i prskajte kao sprej.
Iako su ovo potopuno prirodni sastojci, ipak treba voditi računa da li i kako dečija koža reaguje. A ako do ujeda ipak dođe, i za to postoji rešenje iz prirode.
– Esencijalna ulja i tada pomažu, a najbolja su u kombinaciji sa glinom u prahu, koja može da se kupi u zdravoj hrani. Glinu sa esencijalnim uljima jednostavno nanesite na ujed, u pustite da odstoji i da se ošuši. Ovo pomaže čak i ljudima koji imaju alergijske eakcije na ujed komarca .
(zena.blic.rs)

Нема коментара:

Постави коментар