Oglasi

петак, 29. мај 2015.

Duhovi, Sveta Trojica ili Pedesetnica

El_Greco_006.jpg (1000×2330)
http://sr.wikipedia.org

Pravoslavna Crkva i njeni vjernici praznuju veliki hrisćanski praznik Silaska Svetog Duha na Apostole poznatiji kao Duhovi, Sveta Trojica ili Pedesetnica.
Uz Božić i Vaskrs, Pedesetnica spada u najznačajnije hrišćanske praznike, o čemu svjedoči i njegovo praznovanje tri dana koji su označeni crvenim slovom u kalendaru.
Ovaj praznik predstavlja rođendan hrišćanske Crkve a zbog praznovanja u 50. dan poslije Vaskrsa (hrišćanske Pashe) se zove i Pedesetnica (grč. Πεντηκοστή). Praznik je bogoslovski nazvan i Sveta Trojica, jer se javilo i fizički Treće Lice Svete Trojice – Duh Sveti. Ime praznika Duhovi takođe nosi naziv po Trećem Licu Svete Trojice – Svetom Duhu koji je na ovaj dan sišao na apostole. 
Poslije Vaznesenja Gospoda Isusa Hrista na nebo (Spasovdan) koje se dogodilo u 40. dan po Vaskrsenju, učenici Njegovi ostadoše u Jerusalimu. Oni su se zajedno okupili u jednom domu i tu su se molili Bogu, očekujući sa nestrpljenjem ispunjenje Hristovih riječi da će im poslati Učitelja – Duha Svetog koji od Oca ishodi. Prethodno su na molitvi izabrali Matiju i uvrstili ga u red dvanestorice apostola, na mjestu Jude Iskariotskog, koji je izdao Gospoda.
Sveto Pismo nam silazak Svetog Duha na apostole opisuje ovako:
“I kad se navrši 50 dana, behu svi apostoli jednodušno na okupu. I ujedanput nastade šum sa neba kao hujanje silnog vjetra, i napuni sav dom gđe oni sjedeše. I pokazaše im se razdijeljeni jezici kao ognjeni, i siđe po jedan na svakoga od njih. I ispuniše se svi Duha Svetoga i stadoše govoriti drugim jezicima, kao što im Duh davaše da kazuju.”
Tako se ispuni ono što je Gospod obećao svojim učenicima pred odlazak na Nebo.
Nadahnuti Duhom Svetim, Hristovi učenici su poslije tog događaja počeli propovijedati, ali na različitim jezicima, koje do tada nisu znali. Narod se čudio šta se dogodilo sa njima.Neki su prepoznali čudo u ovome, oni koji ovo nisu shvatali podsmijavali su se govoreći da su se “napili vina”. Tada apostol Petar objasni narodu da je ovaj neobičan događaj potekao otuda, što je Duh Sveti sišao na njih, kao što su predskazali proroci i Gospod koga su Judejci razapeli a potom Vaskrsao iz mrtvih i Vaznio se na nebesa. Propovijedi Petrovoj svi su se divili, i toga dana povjerovalo je oko 3000 ljudi koji su se tada i krstili.
Bogosluženja na Pedesetnicu odlikuju se večernjom službom, koja se obavlja u nastavku Liturgije, kao spomen na to što su se Apostoli odmah razišli po svijetu da propovedaju Hristovu vjeru. Na njoj se čitaju molitve za darivanje Duha blagodati, za iscjeljenje tjelesnih i duševnih tegoba, i da nas Gospod udostoji Carstva Nebeskog.
Na ovaj praznik Pravoslavna Crkva unosi u hramove zelenu travu otuda, što se silazak Svetoga Duha dogodio na jevrejski praznik Pedesetnicu, kada su Jevreji kitili svoj hram i svoje kuće grančicama, zelenom travom i cvijećem. To ih je podsjećalo na vrijeme kada je narod preko Mojsija dobio Božiji zakon ispisan na tablicama. Takođe i na ono kada su Jevreji poslije egipatskog ropstva lutali po pustinji i bili prisiljeni da žive u kolibama od granja i lišća.
Ovaj jevrejski praznik je praslika današnjeg praznika koji mi slavimo. Pošto je na taj dan i kuća apostola bila ukrašena zelenilom, a i kuće prvih vjernika koji su se toga dana krstili, prvi hršćani su počeli ukrašavati svoje domove na današnji praznik. Tako se ovaj običaj prenosio s koljena na kolkeno kroz sve vijekove do danas. Vjenčiće koji se ovod dana ispletu naš narod nosi svojim kućama.
izvor: http://sr.wikipedia.org

Нема коментара:

Постави коментар