Carski kolač
SASTOJCI:
BISKVITNA PODLOGA:
5 kašika mljevenih oraha
2 kašike pšenične krupice ili griza
3 kašike oštrog brašna
1 kašika kakaa
1 vrećica praška za pecivo
5 kom jaja
5 kašika šećera
1 vrećica vanilin šećera
ZALJEV:
250 g šećera
1, 25 dcl vode
FIL:
4 kašike gustina
4 kašike mlijeka
1/2 l mlijeka
180 g maslaca
180 g šećera u prahu
ČOKOLADNA GLAZURA:
200 g čokolade zakuhanje
6 kašika ulja
PRIPREMA:
Uključiti pećnicu na 200°C a tepsiju dimenzija 23 x 28 cm premazati maslacem i posuti s malo brašna
U manjoj zdjeli izmiješati suhe sastojke: brašno, krupicu, orahe, kakao i prašak za pecivo
Pjenasto umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom
U umućena jaja polagano špatulom umiješati pripremljenu suhu smjesu
Sve izjednačiti i istresti u pripremljenu tepsiju. Peći oko 20 minuta
Ohladiti a dok se podloga peče napraviti zaljev i fil
Za zaljev ukuhati šećer s vodom 2-3 minuta, kada je gotov preliti ga po pečenom biskvitu
Izmiješati gustin sa 5-6 kašika hladnog mlijeka. Ovu smjesu uliti u 1/2 l provrelog mlijeka. Još malo kuhati pa ohladiti
Ohlađen fil pomiješati s maslacem kojega umutiti sa šećerom u prahu
Sve skupa staviti preko haldnog biskvita, izravnati pa preliti glazurom od čokolade
Za čokoladnu glazuru na laganoj vatri otopiti čokoladu s uljem. Skinuti i hladiti miješajući. Dok je još malo topla prevući je preko fila.
Kolač služiti dobro ohlađen
Izvor::http://bosanski-kuhar.blogspot.com/2012/11/carski-kolac.html
SASTOJCI:
BISKVITNA PODLOGA:
5 kašika mljevenih oraha
2 kašike pšenične krupice ili griza
3 kašike oštrog brašna
1 kašika kakaa
1 vrećica praška za pecivo
5 kom jaja
5 kašika šećera
1 vrećica vanilin šećera
ZALJEV:
250 g šećera
1, 25 dcl vode
FIL:
4 kašike gustina
4 kašike mlijeka
1/2 l mlijeka
180 g maslaca
180 g šećera u prahu
ČOKOLADNA GLAZURA:
200 g čokolade zakuhanje
6 kašika ulja
PRIPREMA:
Uključiti pećnicu na 200°C a tepsiju dimenzija 23 x 28 cm premazati maslacem i posuti s malo brašna
U manjoj zdjeli izmiješati suhe sastojke: brašno, krupicu, orahe, kakao i prašak za pecivo
Pjenasto umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom
U umućena jaja polagano špatulom umiješati pripremljenu suhu smjesu
Sve izjednačiti i istresti u pripremljenu tepsiju. Peći oko 20 minuta
Ohladiti a dok se podloga peče napraviti zaljev i fil
Za zaljev ukuhati šećer s vodom 2-3 minuta, kada je gotov preliti ga po pečenom biskvitu
Izmiješati gustin sa 5-6 kašika hladnog mlijeka. Ovu smjesu uliti u 1/2 l provrelog mlijeka. Još malo kuhati pa ohladiti
Ohlađen fil pomiješati s maslacem kojega umutiti sa šećerom u prahu
Sve skupa staviti preko haldnog biskvita, izravnati pa preliti glazurom od čokolade
Za čokoladnu glazuru na laganoj vatri otopiti čokoladu s uljem. Skinuti i hladiti miješajući. Dok je još malo topla prevući je preko fila.
Kolač služiti dobro ohlađen
Izvor::http://bosanski-kuhar.blogspot.com/2012/11/carski-kolac.html
Нема коментара:
Постави коментар