Oglasi

среда, 13. мај 2015.

Baklava

Divna Temelkovska
Baklava
Tijesto:
 Brasno po potrebi,
4 jaja,
sok od 1/2 limuna,
malo soli,
malo secer,
1 solja mlako mleko,
1 solja ulje,
mlaka voda .
Fil:
250 gr. margarina,
100 ml. ulja,
500 gr. oraha i
2 kasike secera
Serbet:
1,5kg secera,
1,5l voda i
 sok od 1/2 limona.
Priprema:
Brasno, jaja,so, limonov sok, ulje i mljeko,  zamjesimo mlakom vodom, da dobijemo sredno tijesto kao pita. Tijesto prekrivamo i stavimo da se odmori oko 10 minuta.Svaki dio podjelimo na 3 djela.Ponovo svaki dio dijelimo i dobijemo 12 loptica.Svaku lopticu  pospipimo gustinom i  razvivamo jufku velicine 15 cm i pustimo ponovo da odmori. Ponovo svaki dio razvimo tanko. Prva 4 lista jufke redajamo u tepsiju i prskajmo mjesavinom margarina i ulja. Na cetvrti list stavimo polovinu fila secer i oraha. Ponovo stavljajte cetri lista jufke i prskajmo  mjesavinom margarina i ulja. Zatim opet na cetvrti dio stavimo ostatak fila. Potom opet cetri lista jufke jedan na drugi i prskajmo mjesavinom  ulja i margarina .
Isjecimo u formu na cvijet   i pecimo5min. na 200 C 0 min na 250 C, zatim prekrimo aluminske folije i smanjimotemperature  na 180c 25 minuta, zatim smanjimo na 150 C pecimo 60 minuta. Pecimo ukupno 1 cas i 45 min. .
Gotovu baklavu vadimo iz peci da se malo prohladi.
Serbet:
Prokuhajmo 1,5kg secer, 1,5l voda i sok od 1/2 limona. pa prelimo preko prohladjene baklave.
Poklopimo nekom tepsijom i pustimo da se baklava prohladi.


Нема коментара:

Постави коментар