Oglasi

петак, 10. април 2015.

Šekerpare

Šekerpare
Sastojci 
300 gr brašna
100 gr pšeničnog griza
100 gr šećera u prahu
1 jaje
1 prašak za pecivo
1 solja  ulje
1 vanilin šećer
Sirup:
400 gr šećera
300 ml vode

sok od pola limuna
Priprema:
Sve sastojke za tijesto zajedno umijesiti rukama.
Od tijesta otkidati kuglice veličine oraha i stavljati ih u pomašćen pleh,
malo ih pritisnuti odozgo i peći na 180 stepeni dok ne porumene. 
Šećer i vodu staviti da prokuha, dodati sok od pola limuna kad su šekerpare
pečene, vruće zaliti sa vrelom agdom. 
Prijatno!

Brza oblatna

Brza oblatna
5kasika šećera
25kasika mlijeka
1 čokolada za kuhanje
250g margarina
10 kašikaoraha 
Sve sjediniti i ostaviti da prokuha 10 minuta.
Skinuti sa šporeta ohladiti i mazati po oblatni.

Korpice od testa

Korpice od testa
Potrebno za testo
brašno 250gjaja 1kom
maslac 125g
prašak za pecivo
so1kk
Zamesiti  glatko testo i ostavite oko pola sata da se malo odmori, 
Od pripremljenog testa za korpice od testa pravite male kuglice, 
svaku kuglicu utisnite u podmazane metalne modle, da dobijete formu korpice,od ove količine testa bude oko 60 korpica. Dno korpice malo izbockajteda se ne digne u toku pečenja. Korpice od testa s pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 15 minuta.

Za 10 min. ofarbajte 30 jaja

U obicnu kesu(koju dobijete u svakoj radnji kad pazarite) ili za zamrzivac, u nju sipati kap-dve prehrambene tecne boje (moze i vise boja istovremeno), ubaciti u kesu kuvano jaje i tapkati kesom po njemu dok se ne ofarba kako vi zelite. Dobicete pravo remek delo, a za 10min. moze se ofarbati 30 jaja.

Veliki petak, strasni petak, petak stradanja

Uskrs je najveći i najradosniji hrišćanski praznik, 
Veliki petak je najtužniji dan,i zbog toga od Velikog petka do Isusovog vaskrsenja u nedelju, se oglašava drveno klepalo.Na Uskrs, zvona ponovo zvone i oglašavaju dolazak najradosnijeg praznika, Vaskrsenja .
Pominjući Hristove muke i stradanja, crkva je za Veliki petak propisala 
najstroži post, bez ulja i ribe. Posti se ceo Uskršnji post, a ko može i ne jede na Veliki petak, i na taj način se saživljava sa smrću Isusa Hrista.
Večernjim bogosluženjima na Veliki petak obeležava se vreme smrti i 
skidanja sa krsta tela Isusa Hrista. kada se iznosi plaštanica koja predstavlja Hristov grob. Sveštenici iznose plaštanicu i tri puta obilaze oko crkve, što simbolično 
predstavlja Hristovu sahranu.
Na Veliki petak farbaju se uskršnja jaja i to u crvenu boju koja je simbol radosti i simbolizuje Hristovu krv. Na Uskrs vernici se pozdravljaju sa "Hristos Vaskrese", na šta se odgovara "Vaistinu vaskrese"

Majalija pogaca


Majalija pogaca
Sastojci

150 gr naut,  topla voda,  malo sol,i  malo secera  i 2 kg brasno
Recept je  tradicionalan. 
Potrebno je dobiti prirodni kvasac od nepeceni naut.
Nepeceni naut u avanom se iskrsi, onda staviti u staklenu teglu 
u koju zalijte vrućom vodom i zatvoriti.Staklenu teglu uvijemo u 
ubrus i ostavimo na toplom, celo vreme nesme nimalo oladiti.Tako treba 
stajati dok se stvore mehurići. Kad vidite da se voda zapenila onda zamesimo 
sa brasnom u meko testo, ostavimo i to sad da kisne isto tako pazeci da ne 
oladi. Kad se testo nadigne  kvasac je gotov. 
U vanglu stavimo brasno, dodamo malo secera i soli i sa  dobijeni kvasac
mesimo testo  i dolivamo vodu koja mora bit topla, izmesimo i osgtavimo opet 
da kisne. Kad se uveca  razmesimo i pravimo pogace, stavimo u uljane plehove i 
cekamo da opet testo naraste i pecemo.
Kad testo naraste peći u zagrijanoj pećnici na 200˚C oko 35 min.