Majalija pogaca
Sastojci
150 gr naut, topla voda, malo sol,i malo secera i 2 kg brasno
Recept je tradicionalan.
Potrebno je dobiti prirodni kvasac od nepeceni naut.
Nepeceni naut u avanom se iskrsi, onda staviti u staklenu teglu
u koju zalijte vrućom vodom i zatvoriti.Staklenu teglu uvijemo u
ubrus i ostavimo na toplom, celo vreme nesme nimalo oladiti.Tako treba
stajati dok se stvore mehurići. Kad vidite da se voda zapenila onda zamesimo
sa brasnom u meko testo, ostavimo i to sad da kisne isto tako pazeci da ne
oladi. Kad se testo nadigne kvasac je gotov.
U vanglu stavimo brasno, dodamo malo secera i soli i sa dobijeni kvasac
mesimo testo i dolivamo vodu koja mora bit topla, izmesimo i osgtavimo opet
da kisne. Kad se uveca razmesimo i pravimo pogace, stavimo u uljane plehove i
cekamo da opet testo naraste i pecemo.
Kad testo naraste peći u zagrijanoj pećnici na 200˚C oko 35 min.
Нема коментара:
Постави коментар