Oglasi

недеља, 12. април 2015.

Farbanje vaskršnjih jaja

Farbanje vaskršnjih jaja
Jedan od najlepših i najradosnijih  običaja,Vredna domaćica, po ustaljenoj tradiciji, vaskršnja jaja boji (farba)  na Veliki petak, u dan kada se, inače, ništa drugo ne radi.
Kako se farbaju jaja? Domaćica se najpre prekrsti i pomoli Bogu, zatim u sud sa vodom, u kome će kuvati i farbati jaja, dodaje malo osvećene vodice - vaskršnje ili bogojavljenske. Na šporetu vri voda sa bojom,domaćica u njega spušta jaja, pazeći da ravnomerno budu obojena, Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove "čuvarkuća". Simbolika farbanje jaja vrši se u spomen na događaj kada je sveta Marija  Magdalina, putovala u Rim da propoveda Jevanđelje,i posetila cara Tiberija. Tada mu je, u znak pažnje, kao novogodišnji poklon, predala crveno jaje, i pozdravila ga rečima: "Hristos Vaskrse". Crvena boja simboliše Spasiteljevu, nevino prolivenu krv na Golgoti, ali je crvena boja istovremeno i boja vaskrsenja. Jer vaskrsenja nema bez stradanja i smrti.  To je, dakle, prvenstveno boja hrišćana i crkve, bez obzira što su neki  pojedinci i pokreti kroz istoriju pokušavali da ovu boju prisvoje i kompromituju

OBIČAJI ZA VASKRS

OBIČAJI ZA VASKRS
Za Vaskrs su, takođe, vezani lepi običaji u našem narodu. U celom hrišćanskom svetu za ovaj praznik je vezan običaj darivanja jajima. Jaje je simvol obnavljanja prirode i života.  I kao što badnjak goreći na ognjištu daje posebnu čar božićnoj noći,  tako isto vaskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i koji ga primaju..

Srećan Vaskrs!

Srećan Vaskrs!
Vaskrs (stsl. vъskrъsъ, arh. Velikden) najveći je hrišćanski praznik kojim se proslavlja Isusov povratak u život — vaskrsenje. Po hrišćanskom verovanju, to se desilo trećeg dana posle njegove smrti, uključujući i dan smrti: tj. prve nedelje posle Velikog petka. To je pokretni praznik i praznuje seposle jevrejske Pashe (heb.pessach) u prvu nedelju posle punog meseca, koji pada na sam dan prolećne ravnodnevnice, ili neposredno posle nje.Kod istočnih hrišćana, Uskrs najranije može da padne 4. aprila, a najkasnije 8.maja, a kod zapadnih hrišćana uvek pada između 22. marta i 25. aprila.

петак, 10. април 2015.

KREATIVNE IDEJE: Posna torta od jabuka

KREATIVNE IDEJE: Posna torta od jabuka: Posna torta od jabuka Sve navedene namirnice skupa izmesati kasikom a jabuke se dodaju kao rendane i sve sipa u pleh podmackan ulje...

Uskrsne korpice

 Uskrsne korpice
TIJESTO:
2 žumanjca
80 g šećera
150 g margarina
kora od limuna
280 g brašna
FIL:
2 jaja
100 g šećera
1 vanilin šećer
60 g čokolade
80 g margarina
IZRADA TIJESTA:
Izmesati tijesto od žumanjaka, 
šećera, margarina, brašna.
Modle  namazati uljem i posipati brašnom.
Puniti modle sa tijestom, tako da sredinu prstom udubljujete
kako bi vam ostala rupa za fil
Peći na 180 stupnjeva nekih 10 minuta,paziti da ne porumeni.
IZRADA FILA:
Izmiksati jaja sa šećerom i vanilin šećerom, staviti da se skuha na pari.
Pred kraj dodati čokoladu da se istopi skinuti da se hladi.
U hladno dodati margarin i sve sjediniti.
Udubljenje u tijestu popuniti pripremljenim filom.
DEKORACIJA:
Travu se radi sa šlagom. Šlag u vrećici se miksa sa manje mlijeka da bude

čvršće i oboji u zeleno.

Sočan kolač sa orasima

Sočan kolač sa orasima
Sastojci:
Za patišpanj:
6 šolji šećera
2 jaja
3 šolji ulja
4 šolji mleka
3 šolji mlevenih oraha
5 šoljica brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
Za fil:
- 125 g margarina 
- 250 ml mleka
- 10 kašika šećera
- 1 čokolado za kuvanje
- 5 šolji oraha

Patišpanj umutiti od navedenih sastojaka i peći u tepsiji  br. 28 
na temperaturi od 200°C oko 45 min. Za fil lagano otopiti navedene 

sastojke i dodati orahe.Preliti ispečeni kolač. 

Posna torta od jabuka


Posna torta od jabuka
Sve navedene namirnice skupa izmesati kasikom
a jabuke se dodaju kao rendane i sve sipa u
pleh podmackan uljem i posut brasnom peci na
180 stepeni oko 45 min.Pecenu tortu preliti
hladnim sirupom a torta da bude vruca ili obrnuto.
Sirup
500 g secera  0,5 l vode i malo sok od limun.