Oglasi
среда, 13. мај 2015.
Baklava
Divna Temelkovska |
Tijesto:
Brasno po potrebi,
4 jaja,
sok od 1/2 limuna,
malo soli,
malo secer,
1 solja mlako mleko,
1 solja ulje,
mlaka voda .
Fil:
250 gr. margarina,
100 ml. ulja,
500 gr. oraha i
2 kasike secera
Serbet:
1,5kg secera,
1,5l voda i
sok od 1/2 limona.
Priprema:
Brasno, jaja,so, limonov sok, ulje i mljeko, zamjesimo mlakom vodom, da dobijemo sredno tijesto kao pita. Tijesto prekrivamo i stavimo da se odmori oko 10 minuta.Svaki dio podjelimo na 3 djela.Ponovo svaki dio dijelimo i dobijemo 12 loptica.Svaku lopticu pospipimo gustinom i razvivamo jufku velicine 15 cm i pustimo ponovo da odmori. Ponovo svaki dio razvimo tanko. Prva 4 lista jufke redajamo u tepsiju i prskajmo mjesavinom margarina i ulja. Na cetvrti list stavimo polovinu fila secer i oraha. Ponovo stavljajte cetri lista jufke i prskajmo mjesavinom margarina i ulja. Zatim opet na cetvrti dio stavimo ostatak fila. Potom opet cetri lista jufke jedan na drugi i prskajmo mjesavinom ulja i margarina .
Isjecimo u formu na cvijet i pecimo5min. na 200 C 0 min na 250 C, zatim prekrimo aluminske folije i smanjimotemperature na 180c 25 minuta, zatim smanjimo na 150 C pecimo 60 minuta. Pecimo ukupno 1 cas i 45 min. .
Gotovu baklavu vadimo iz peci da se malo prohladi.
Serbet:
Prokuhajmo 1,5kg secer, 1,5l voda i sok od 1/2 limona. pa prelimo preko prohladjene baklave.
Poklopimo nekom tepsijom i pustimo da se baklava prohladi.
уторак, 12. мај 2015.
Rucna izrada papira
Ivona Radevska |
Evo jednostavnog recepta za početak.
Zabavite se i neka dođe do izražaja vaša kreativnost!
Sta je potrebno:
novine ,
bijeli papir za printanje,
časopisi,
kartonske kutije za jaja,
stare razglednice,
toaletni papir,
salvete,
papirnate vrećice,
kutije,
paloma maramice,
malo sol,
škroba,
proizvolno brašno prokuhano u vodi
plastična kanta
Blender za mljevenje papira u glatku smjesu,
Postupak:
Iskidajte papir odabran za recikliranje na male komadiće i stavite ga u blender. Napunite blender toplom vodom. Miksajte 30-40 sekundi sve dok masa ne postane glatka i ujednačena .
Napuniti kantu do polovine s vodom. Dodajte količinu od ukupno tri puna blendera kaše od usitnjenog papira. Miješajte mješavinu.Dodati dvije čajne žlice tekućeg škroba u masu.
Iz posude izvadite novine, stavite na mrežu . Rasukačem za tijesto ili bocom se valja po tome i istiskuje voda. Treba iscijediti što je više moguće vode. Može se dodatno pritiskati i spužvom. Masa se zatim polagano odvoji od mrežice i stavi sušiti na novinski papir. Sušite par dana.
Пријавите се на:
Постови (Atom)