Oglasi

недеља, 29. март 2015.

Kreativne ideje

Uradi sam

Sosovi

Sos od beli luk
3 čena belog luka
2 kašike brašna
30 g putera
oko 250 ml mleka
malo soli
Priprema:
Staviti puter u šerpicu i kad se istopi dodati sitno iseckan beli luk. Pržiti luk na tihoj vatri, dok ne počne da rumeni. Zatim dodati brašno, soli po ukusu i mleko. Kuvati dok se sos ne zgusne, po potrebi dodati još mlek

Supe i čorbe


Paradajz čorba
1l ulje,
1 manja glavica crnog luka,
1 kašikica crvene mlevene paprike,
1 l paradajza,
1/2 litre vode,
celerov i/ili peršunov list,
so i biber po ukusu.
Na malo ulja ili masti (kašika ulja ili na vrh kašike masti) kratko propržite glavicu luka (onako u komadu) samo da počne da miriši. Dodajte "alevu" papriku i nalijte sokom od paradajza i vodom. Što se tiče odnosa paradajz-voda, možete dodati i više vode ako je sok gušći, ili manje ako je sok redak. To procenite sami, samo vodite računa da ne razredite previše paradajz, da čorba ne bi bila previše "vodena". Sve posolite i pobiberite po ukusu. Kuvajte na laganoj vatri desetak minuta. Ako je paradajz jako kiseo možete u čorbu dodati i jednu kašikicu šećera. Posle desetak minuta kuvanja, u čorbu možete zakuvati taranu, ili rezance, ili trgančiće, flekice,... Na kraju dodajte punu šaku iseckanog peršunovog ili celerovog lista.

Zimnica

Salata - zeleni paradajz - karfiol
Sastojci:

  • zeleni paradajz , karfiol ,  luk .  3 l vode , 1 dcl ulja , 1 dcl esencije , 10 dkg šećera ,10 dkg soli

Priprema:
Povrće očistiti, oprati i isjeći na ploškice. Staviti vodu sa ostalim sastojcima da provri i dodati povrće. Kada povrće promijeni boju salata se može vaditi iz vode. Puniti tegle i zaliti vodom do vrha prije zatvaranja tegli.

Salata crvene paprike
Priprema: 

Paprike oprati, odstraniti sredinu i poloviti. Staviti vodu sa svim sastojcima da provrije i dodati paprike. Kada paprike promijene boju (malo posvijetle) vaditi ih iz vode. Pri punjenju tegli dodavati česna bijelog luka između paprika.

Peciva

SLANE KIFLICE

1kg brasna, pola litra mleka. 3 jaja. 3 solji ulja i jedan kvasac. Prvo kvasac da naraste sa malo mleka, a zatim se mesi  brasno, jaje i zejtin da se dobije testo kao za hleb. Sve se to izmesi i ostavi da naraste pa se razmesi, a zatim se sece na parcice od kojih se suku male kore  koji se dele na parcice na 8 delova kao kad se sece burek. U svako staviti malo fila i uvija kao kifla zatim se redja u pleh koji je namazan margarinom. Kad se stave u pleh namazati kifle zumancetom i peci.

Burek pica
Sastojci:
1 pakovanje kora od 500 gr
300 gr šunkarice, praške šunke, izaberite koju volite
300 gr mocarele, picarele, kačkavalja, nekog dobro topljivog i rastezljivog sira
kečap, paradajz, domaći kečap od paradajz pirea
origano po ukusu
200 gr šampinjona
malo ulja i vode, malo soli
Priprema:
Izrendati salamu, pa sir i šampinjone, spremiti kečap ( najbolje ako imate domaći, ili napravite mešavinu od paradajz soka i kečapa ) ulje i vodu. Uključiti rernu na 220 stepeni.
Pouljiti tepsiju pa staviti 3-4 kore. Njih premazati kečapom, staviti opet 3-4 kore pa posuti salamom i sirom.
Na njih staviti kore pa kečap i na njega šampinjone, opet kore, malo ih u medjuvremenu poprskati vodom.
Takoponavljati dok se ne utroše kore i fil.
Na kraju prekriti sa 3 kore i premazati odgore sa uljem i sa nožem izbockati.
Peći 20 minuta ili dok lepo ne porumeni.

Zdrava hrana

Humus
SASTOJCI
250 g leblebija 3 kašike tana , 2 kašika maslinovog ulja.  3 česna belog luka, ½ kašičice đumbira u prahu,  ¼ kašičice karija1 kašičica peršunovog listasok od ½ limuna, so i biber po ukusu
PRIPREMA
Leblebije potopite u vodu i ostavite da prenoće. Sutradan prospite vodu u kojoj su stajale, nalite ponovo vodom i kuvajte dok ne omekšaju (oko 45 minuta). Procedite leblebije, stavite ih u blender, dodajte tan, beli luk, limun, začine i izblendirajte da dobijete kremastu masu. Na kraju dodajte maslinovo ulje i izmešajte da se sjedini.

Posni recepti

Pita sa sojom

100 grama soje ostaviti u vodi 2 sata
Dodati pet glavica crnog luka, malo bibera, soli i vegete.Prethodno uprziti Luk .
Smesu stavljati na svaku drugu koru, sem na poslednju.
Pitu iseci na kocke i preliti jednom casom piva, 1/2 case ulja i jednim praskom za pecivom.
Ostaviti pitu da odstoji jedan sat i nakon toga je peci.

Salata od pasulja

300gr crvenog pasulja obariti i procediti
1/2 praziluka
1 manja konz. kukuruza šećerca
- biber i so po ukusu
- jabukovo sirće, masl. ulje. ex.v. i 1vel. kašiku senfa malo izmutiti i preliti preko salate. Jede se rashladjena. Količina ulja i sirćeta je odokativna a može i bez senfa ako ga neko ne voli, nije strašno.

Pivsko testo

1/2kg brasna
4 soljice ulja
2 soljice piva
1 prasak za pecivo

Ovo se sve zamesi, pa se ili vade male loptice, razvlace i uvijaju kao kiflice ili se razvuce veci komad, sece na trouglove i filuje  i nakon toga  peci.

Posna pica sa tunjevinom

Sastojci:

3 šolje brašna
1 šolja vode
pola kašike soli
1 kašika šećera
pola paketića praška za pecivo
1 kašika ulja
2 glavice crnog luka
jedna konzerva tune
kečap (oko 100 ml)
10 maslina
oko 3 kriške tvrdog izrendanog hleba

Priprema:

Pomešati brašno, so, šećer, pecivo, pa dodati vodu, ulje i dobro umesiti testo. Oblikovati četvrtasto ili okruglo testo za picu i pustiti da odstoji 15 minuta.
Sitno iseći crni luk, otvoriti tunu i viljuškom izgnječiti u ulju od ribe. Picu namazati kečepom, pa poređati crni luk, a onda staviti ribu. Odozgo staviti istrugani tvrdi hleb, pa ukrasiti maslinama. Ko ne voli crni luk, može ga izbaciti. Peći na 200 stepeni dok hleb odozgo ne porumeni. Veoma je ukusno i lako se priprema.