Torta sa višinjama
1 l jogurta
300 g mljevena plazma
600 g petit keksa
15 kašika šećera
100 g čokolade
800 g višanja
250 ml slatke pavlake
Priprema:
Najprije umutiti jogurt sa šećerom , potom dodati plazmu, izlomljen petit keks i rendanu čokoladu.
Sve sjediniti i oblikovati u formi.Odozgo nanijeti sloj umućene slatke pavlake, zatim poređati višnje, pa ostatak slatke pavlake.Staviti u frižider da se sve lijepo stegne.
Prijatno
2 kg sitnijih jabuka, 250 g šećera u prahu, 250 g mlevenih oraha,4 jaja,4 kašike šećera,4 kašike brašna, 1/2 kesice praška za pecivo, 750 ml mleka, 2 pudinga sa ukusom slatke pavlake. 250 g margarina,2 kesice šlaga
Priprema:
Jabuke oljuštiti, pa ih izdubiti tako da ostanu cele. Izdubljene jabuke ređati u tepsiju obloženu pek-papirom. Potom pomešati mlevene orahe sa šećerom u prahu, pa napuniti svaku jabuku.Peći u zagrejanoj rerni na 180 °C oko 20 minuta, dok jabuke ne puste sok. Jaja umutiti sa šećerom, umešati brašno, prašak za pecivo, preliti preko jabuka, pa vratiti u rernu da se peče još 25 minuta. Fii: Razmutiti puding i ukuvati ga u ključalo mleko. Ostaviti ga da se ohladi, pa ga sastaviti sa prethodno umućenim margarinom.Ispečenu tortu izvaditi iz rerne, prevrnuti je i premazati filom.Umutiti šlag prema uputstvu sa kesice i premazati celu tortu.
Kuglof sa jabukama
Sastojci:
3 jaja,
1 zlica topla voda,
2 šolje šećer,1/2 pecivo,
2 šolje brasno,
1 šolja maslo i
1/2 kg.jabuka.
Priprema
Belke umutiti sa 2 šolje šećer pa dodati 1 zlica tople vode, zatiim ulje, brasno sa praskom za pecivo.U umucenu masu staviti izrendane jabuke sa vanilim secerom i malo cometa.Sve dobro izmjesati. Masu sipati u podmazan kalup za kuglof i peci oko 45min na 200C. Pecen kolac po zelji posuti secerom u prahu .Kada se ohladi sjeci na ploske.
BRESKVICE
2 jaja
2 dcl šećera
1 dcl otopljene masti
½ praška za pecivo
350 gr brašna
5 žlica marmelade
0,5 dcl ruma
crvena boja u prahu
kristalni šećer
PRIPREMA
Pjenasto umutiti jaja sa šećerom i miješati uz dodavanje ulja, brašna i praška za pecivo. Kada se tijesto sjedini, ostavaviti ga sat-dva dva da odstoji tek onda peći male okruglice veličine oraha ma temperaturi od 200 ° C.oko 13–15 minuta, paziti da ne porumene.
Kada se ohlade nožem izdubiti ih što je više moguće..Ostatke samljeti na mašinu za mljevenje.
Pomiješati sa marmeladom i rumom. Malom žlicom puniti polovice breskvica i lijepiti ih.
Ako imate boju u prahu možete uzeti na vrh noža i rastopiti je u 1 dcl vode. Umakati breskvice u boju i umočiti u kristalni šećer da se dobije završna dekoracija.slagati na tacnu.
KROFNE
Sastojci :
500 g brašna,
2 jajA,
Sveži kvasac,
100 ml ulja,
300 ml mleka,
2 kašičice soli,
1 kašičica šećera ,
Kora narandže ili limuna,
Ulje za prženje,
Šećer u prahu za posipanje.
Priprema
U dublji sud stavite brašno, pa dodajte jaje, ulje, mleko, so, šećer, vanilin šećer, koru narandže i kvasac. Sve dobro izmešajte i umesite kompaktno mekše testo. Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste.
Prekrijte testo čistom krpom i ostavite oko 40 min da nadođe. Kada je testo nadošlo izvadite ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti ga na dva dela. Rastanjite jedan deo oklagijom i modlom, vadite krugove za krofne. Ponovite postupak i sa drugom polovinom testa, pa ostavite krofne da odstoje jos 15ak minuta na brašnjavoj površini da se ne bi zalepile.
PITA SA SIROM
½ kg glatkog brašna
1 žlica ulja
sol
3-4 l mlaka voda
Sve sastojke rukom dobro zamijesite u glatko tijesto. Radite na pobrašnjenoj radnoj površini , a gotovo tijesto odvojite u 2 – 3 hrpice, svaku posebno stavite na nauljen tanjur, pouljite svaku i odozgora i odozdo, malo je rukom spljoštite, pokrijte folijom te pustite neka tijesto odstoji od petnaestak minuta do pola sata.
Razvlačite kore na čistom pamučnom, malo pobrašnjenom stolnjaku. Položite tijesto na pobrašnjeni stolnjak i rukama razvucite u krug. Zatim ga oprezno i nježno razvlačite sa svih strana kruga tako da se krug povećava i širi. Kad tijesto razvučete po cijelom stolnjaku, debele rubove tijesta odstranite nožem ,
Tijesto nožem vodoravno prerežite , poprskajte uljem ili otopljenim putrom pa ravnomjerno rasporedite filu po cijelim korama. Krenite rolati tijesto s jedne strane od kraja kore koja visi preko ruba stola pa prema sredini i to pomoću stolnjaka tako da dignete njegov rub i lagano ga povlačite prema sebi te tako zarolate tijesto i formirate dugi tanki rolat. Nauljite pleh i rolat oprezno primite u ruke i zavijte u kalupu u krug, od najužeg dijela - sredine do kraja. Možete ih slagati i u male krugove ili u rolat kao štrudl. Poprskajte uljem i stavite u unaprijed zagrijanu pećnicu, a u međuvremenu nastavite razvijati slijedeću koru ili ih prema želji sve prvo pripremite pa pecite jednu po jednu, svaku oko pola sata.