Oglasi

петак, 29. мај 2015.

Elikser zdravlja i dugovecnosti slavnog Dr Oza

Ovaj čarobni napitak po receptu slavnog dr. Oza sadrži sve što vam je potrebno za očuvanje zdravlja i dugovječnosti, a djelotvoran je i u borbi protiv malignih bolesti.












Ovaj zdravi napitak blagotvorno djeluje na problem s kožom, kostima, astmom, probavom, snižava krvni tlak, pomaže pri mršavljenju, preventivno djeluje na rak dojke, pluća, jetre i debelog crijeva, te snižava razinu štetnog kolesterola u krvi.
     style="display:inline-block;width:336px;height:280px"
     data-ad-client="ca-pub-3359077394948940"
     data-ad-slot="2995055715">










SASTOJCI:
2 jabuke
3 stabljike svježeg celera
1 krastavac
1 korijen đumbira
1/2 limuna (s korom)
1 limeta (s korom)
150 g svježeg peršina
60 g svježeg mladog špinata
Priprema: sastojke je potrebno sitno nasjeckati te izmiksati u sokovniku ili blenderu.
:izvo: rhttp://www.e-zena.com/

Običai za Duhovden kaj južnite Sloveni

Слегувањето_на_Светиот_Дух_во_Св._Димитриј_Битолски.png (413×478)
http://mk.wikipedia.org

i

Ovoj praznik kako i Veligden se praznuva tri dena. Vo Crnogorsko i Hrvatsko primorje ovie denovi se narekuvaat i Rusalje ili Rusalji, a vo Makedonija i kaj ostanatite južni Sloveni so pravoslavna veroispoved prviot den od Duhovden e i den na Sv. Troica.

Na Duhovden se vnesuvale bilki vo hramovite, od niv vernicite pletele venčinja koi gi nosele kako zaštita od demonite, no i kako zaštita od molcite i drugite štetočinki vo svoite kuќi. Grobovite se prekrivale so listovi od orev, a nekade se kitele samo krstovite.
Na Duhovden vo Makedonija ne se spielo noќe, na grobištata luѓeto sedele cela noќ i razdavale hrana za dušata na pokojnite. Obavezno e nosenje na creši vo zemjani sadčinja koi spored veruvanjata so simbolično davanje na bliskite preminuvaat granica na onoj svet i im služat na pokojnite vo toj zadgroben život.
Vo Južna Srbija se veruva deka čovek roden na Duhovden,sekoja godina na taa noќ vo stakloto na šišeto vo koe ima vino može da gi vidi mrtvite i da komunicira so niv, no pred da go stori toa mora da pomine niz obredni elementi meѓu koi e i otide do grobot bez da se sretne so nekogo, da pojde od domot i da stigne do grobot vo ‘gluvo doba’, da posti sedum dena pred Duhovden i dr. Nekade pak se veruvalo deka deteto rodeno na toj den nema da ima sreќa vo životot.
izvor:http://mk.wikipedia.org

Duhovi, Sveta Trojica ili Pedesetnica

El_Greco_006.jpg (1000×2330)
http://sr.wikipedia.org

Pravoslavna Crkva i njeni vjernici praznuju veliki hrisćanski praznik Silaska Svetog Duha na Apostole poznatiji kao Duhovi, Sveta Trojica ili Pedesetnica.
Uz Božić i Vaskrs, Pedesetnica spada u najznačajnije hrišćanske praznike, o čemu svjedoči i njegovo praznovanje tri dana koji su označeni crvenim slovom u kalendaru.
Ovaj praznik predstavlja rođendan hrišćanske Crkve a zbog praznovanja u 50. dan poslije Vaskrsa (hrišćanske Pashe) se zove i Pedesetnica (grč. Πεντηκοστή). Praznik je bogoslovski nazvan i Sveta Trojica, jer se javilo i fizički Treće Lice Svete Trojice – Duh Sveti. Ime praznika Duhovi takođe nosi naziv po Trećem Licu Svete Trojice – Svetom Duhu koji je na ovaj dan sišao na apostole. 
Poslije Vaznesenja Gospoda Isusa Hrista na nebo (Spasovdan) koje se dogodilo u 40. dan po Vaskrsenju, učenici Njegovi ostadoše u Jerusalimu. Oni su se zajedno okupili u jednom domu i tu su se molili Bogu, očekujući sa nestrpljenjem ispunjenje Hristovih riječi da će im poslati Učitelja – Duha Svetog koji od Oca ishodi. Prethodno su na molitvi izabrali Matiju i uvrstili ga u red dvanestorice apostola, na mjestu Jude Iskariotskog, koji je izdao Gospoda.
Sveto Pismo nam silazak Svetog Duha na apostole opisuje ovako:
“I kad se navrši 50 dana, behu svi apostoli jednodušno na okupu. I ujedanput nastade šum sa neba kao hujanje silnog vjetra, i napuni sav dom gđe oni sjedeše. I pokazaše im se razdijeljeni jezici kao ognjeni, i siđe po jedan na svakoga od njih. I ispuniše se svi Duha Svetoga i stadoše govoriti drugim jezicima, kao što im Duh davaše da kazuju.”
Tako se ispuni ono što je Gospod obećao svojim učenicima pred odlazak na Nebo.
Nadahnuti Duhom Svetim, Hristovi učenici su poslije tog događaja počeli propovijedati, ali na različitim jezicima, koje do tada nisu znali. Narod se čudio šta se dogodilo sa njima.Neki su prepoznali čudo u ovome, oni koji ovo nisu shvatali podsmijavali su se govoreći da su se “napili vina”. Tada apostol Petar objasni narodu da je ovaj neobičan događaj potekao otuda, što je Duh Sveti sišao na njih, kao što su predskazali proroci i Gospod koga su Judejci razapeli a potom Vaskrsao iz mrtvih i Vaznio se na nebesa. Propovijedi Petrovoj svi su se divili, i toga dana povjerovalo je oko 3000 ljudi koji su se tada i krstili.
Bogosluženja na Pedesetnicu odlikuju se večernjom službom, koja se obavlja u nastavku Liturgije, kao spomen na to što su se Apostoli odmah razišli po svijetu da propovedaju Hristovu vjeru. Na njoj se čitaju molitve za darivanje Duha blagodati, za iscjeljenje tjelesnih i duševnih tegoba, i da nas Gospod udostoji Carstva Nebeskog.
Na ovaj praznik Pravoslavna Crkva unosi u hramove zelenu travu otuda, što se silazak Svetoga Duha dogodio na jevrejski praznik Pedesetnicu, kada su Jevreji kitili svoj hram i svoje kuće grančicama, zelenom travom i cvijećem. To ih je podsjećalo na vrijeme kada je narod preko Mojsija dobio Božiji zakon ispisan na tablicama. Takođe i na ono kada su Jevreji poslije egipatskog ropstva lutali po pustinji i bili prisiljeni da žive u kolibama od granja i lišća.
Ovaj jevrejski praznik je praslika današnjeg praznika koji mi slavimo. Pošto je na taj dan i kuća apostola bila ukrašena zelenilom, a i kuće prvih vjernika koji su se toga dana krstili, prvi hršćani su počeli ukrašavati svoje domove na današnji praznik. Tako se ovaj običaj prenosio s koljena na kolkeno kroz sve vijekove do danas. Vjenčiće koji se ovod dana ispletu naš narod nosi svojim kućama.
izvor: http://sr.wikipedia.org

Eko ideja: Kako da od starih guma napravite posude za cvijeće?

Da li ste se ikada zapitali šta sve možete da uradite sa starim automobilskim gumama? Da li imate dvorište ili zelenu površinu koju želite da ulepšate? Evo odlične ideje kako da dotrajale gume iskoristite za stvarnje prelepih posude  u kojima možete gajiti biljke.Ovo možete uraditi uz malo volje i kreativnih ideja.
V.Zuzarovska


четвртак, 28. мај 2015.

Voćna pita

Stefka Sindakovska
Voćna pita
Sastojci
za biskvit:
2 jaja
120 g šećera
1 vanil-šećer
2 dl mleka
1 dl jogurta
220 g brašna
1  kašičica praška za pecivo
80 ml ulja
Priprema
Umutite penasto jaja sa šećerom i vanil šećerom žicom za mućenje. Dodajte mleko,jogurt i ulje, a zatim i brašno pomešano sa sodom i praškom za pecivom. Mutite toliko da se sve poveže.
Polovinu testa izlijte u podmazan i brašnom posut pleh .br 28, pa stavite u rernu zagrejanu na 190C da se zapeče.
Za to vreme voće operite, izvadite koštice, i ostavite da se malo ocedi od suvišnog soka,  iseckajte na komadiće.pomešajte voće i ravnomerno ga pospite grizom i šećerom.
Kada gornja korica malo zapeče, izvadite prvi deo biskvita iz rerne, pa preko njega  poređajte voće tako da potpuno prekrije biskvit i poravnajte. Odmah izlijte i drugi deo testa preko nadeva u tankom mlazu, tako da ravnomerno pokrijete voće (ne mora potpuno). Vratite u rernu i pecite dok ne dobije lepu, svetložutu boju
Stefka Sindakovska

Stefka Sindakovska

Stefka Sindakovska




среда, 27. мај 2015.

Papir maše tehnika

Šta je pre svega papir maše? Tehnika papir maše (pair maché) spada u likovnu tehniku i u prevodu znači “sažvakan” papir. Pomoću papirnih traka ili uopšte paira (novina, kartona) se pravi masa koja služi za oblikovanje. Tehnika papir maše je jedna od čestih tehnika koje primenjuju deca u školama, jer je ona dobar primer kako reciklaža može imati i svoju primenu u umetnosti.
Recikliranjem se mogu napraviti zanimljive modele,
Pogledajte kako izgledaju učeničke modele,








Sok od nane





Sok od nane


30 grančica nane preliti sa 1 litrom vrele vode ,poklopiti i kada se malo ohladi dodati 3-4 kesice limuntusa , ja dodam i limuna isečenog , dodati još 2 litre hladne vode, ja sipam iz česme, pokriti krpom , ostaviti da odstoji 24 sata , procediti i dodati 2.5 kg šećera , sipati u plastične flaše , onda ne ttreba konzervasn , već staviti u zamrzivač, flaše ne treba puniti do kraja jer se voda širi na hladnoći