Salata sa omiljenim povrćem.
Namirnice:
- šargarepa 4 kom
- domati 2 kom
- krastavac 2 kom
- zelena salata 1 glavica
- so, ulje, sirće (ili limunov sok)
Priprema:
Prvo očistite i operite povrće. Zatim šargarepu narendajte, a krastavac i domat isecite.
Spojite povrće za salatu u dublju činiju začinite salatu po ukusu sa soli, sirćetom (limunovim sokom) i uljem. Gotovu salatu poslužite kao prilog uz sve vrste mesa.
Salata sa kupusom i šargarepom
Salate su idealna jela jer garantuju zdravu ishranu. Pravi kokteli minerala i vitamina donose manje kalorija, a mogu da budu kompletni obroci.
Sastojci :
pola glavice kupusa,
1 krastavac ,.
2 šargarepe,
1 vezica peršunovog lista,
crni i beli luk
sol, papar, maslinovo ulje, ocet balsamico
Priprema
U veću činiju stavite kupus iseckan na tanke rezance, na ploškice narezani krastavac, i narendanu šargarepu , crni i beli luk sitno iseckan. Dodajte sol , maslinovim uljem i balzamičan ocet.
Koh od spanaća
Sastojci
5 jaja
500 g spanaća
250 mll mleka
150 g brašna
150 g margarina
50 g parmezana
50 g prezle
so
biber
Priprema
Brašno i margarin kratko propržiti tako da brašno ostane belo i odmah naliti mlekom
Kuvati do gustine sosa, pa ohladiti.Odvojiti belanca od žumanaca.Od belanaca umuti čvrst sneg.U ohlađen sos dodavati postepeno jedno po jedno žumance.Zatim, dodati biber, parmezan i so.Spanać oprati, iseckati, malo posoliti , ocediti i dodati u sosDobro izmešati i potom pažljivo umešati sneg od belanaca
Smesu izručiti u pleh prethodno dobro premazan margarinom i posut prezlama. Koh peći u zagrejanoj rerni oko 30 minuta
Prijatno
Torta sa višinjama
1 l jogurta
300 g mljevena plazma
600 g petit keksa
15 kašika šećera
100 g čokolade
800 g višanja
250 ml slatke pavlake
Priprema:
Najprije umutiti jogurt sa šećerom , potom dodati plazmu, izlomljen petit keks i rendanu čokoladu.
Sve sjediniti i oblikovati u formi.Odozgo nanijeti sloj umućene slatke pavlake, zatim poređati višnje, pa ostatak slatke pavlake.Staviti u frižider da se sve lijepo stegne.
Prijatno
2 kg sitnijih jabuka, 250 g šećera u prahu, 250 g mlevenih oraha,4 jaja,4 kašike šećera,4 kašike brašna, 1/2 kesice praška za pecivo, 750 ml mleka, 2 pudinga sa ukusom slatke pavlake. 250 g margarina,2 kesice šlaga
Priprema:
Jabuke oljuštiti, pa ih izdubiti tako da ostanu cele. Izdubljene jabuke ređati u tepsiju obloženu pek-papirom. Potom pomešati mlevene orahe sa šećerom u prahu, pa napuniti svaku jabuku.Peći u zagrejanoj rerni na 180 °C oko 20 minuta, dok jabuke ne puste sok. Jaja umutiti sa šećerom, umešati brašno, prašak za pecivo, preliti preko jabuka, pa vratiti u rernu da se peče još 25 minuta. Fii: Razmutiti puding i ukuvati ga u ključalo mleko. Ostaviti ga da se ohladi, pa ga sastaviti sa prethodno umućenim margarinom.Ispečenu tortu izvaditi iz rerne, prevrnuti je i premazati filom.Umutiti šlag prema uputstvu sa kesice i premazati celu tortu.
Kuglof sa jabukama
Sastojci:
3 jaja,
1 zlica topla voda,
2 šolje šećer,1/2 pecivo,
2 šolje brasno,
1 šolja maslo i
1/2 kg.jabuka.
Priprema
Belke umutiti sa 2 šolje šećer pa dodati 1 zlica tople vode, zatiim ulje, brasno sa praskom za pecivo.U umucenu masu staviti izrendane jabuke sa vanilim secerom i malo cometa.Sve dobro izmjesati. Masu sipati u podmazan kalup za kuglof i peci oko 45min na 200C. Pecen kolac po zelji posuti secerom u prahu .Kada se ohladi sjeci na ploske.