Oglasi

среда, 6. мај 2015.

POLNETI TIKVICKI

Stefka Sindakovska
POLNETI TIKVICKI 
potrebno:6 tikvicki,1 glava kromid,1 cesne luk,1crven domat(frenka)250 gr. 100 gr kaskaval, seckan magdanos,  maslo, sol,vegeta i crn piper. Se mijat tikvickite ,i se secat na polovina, potoa gi dlabneme site tikvicki so lazicka, i mesoto od tikviskite go seckame..Na strana vo tava zaprzuvame kromidot i lukot i  mesoto od seckanite tikvicki i i dodavame seckan crven domat sol ,vegeta i crn piper .Ostavame da se oladi i dodavame seckana na mali parcinja sanina seckankaskaval magdonos.potoa gi krsime jajcata razbrakuvame i gi polneme tikvickite gi stavame vo zagreana rerna da se pecat okolu 15 minuti na 200°.

KIFLE SA SPINATOM

Stefka Sindakovska
Tjesto :
1 kg brasna,
1 svjezeg kvasca
1 kasika secer,
 50 g  maslaca,
1 kasika ulje
vode i soli po potrebi
 Fil :
1 kg spnata ,
 150 g slanog  sira ,
 2 jaja,
2 kasike Pavlake,
soli po potrebi,
1 zumance ,
susam.
Kvasac,  malo secera i 50 ml mlake vode izmesajte i ostavite na toplo mesto 10 minuta.
U vecu posudu prosijte brasno,  pa dodajte sol, nadosli kvasac  i promesajte s  vodom.Umijesajte rastopljeni margarin, ulja i zamijesite  tijesto.Ostavite dase tijesto dize na toplom mjestu.
Napravite fil tako sto ce te oprati spinat mozete ga izrezati ,dodati umucena jaja,sir, i pavlaku,i malo soli.
Testo razvijte, isecite na željeni oblik, punite smesom od sira i blanširanog spanaća. Kiflice premažite žumancetom i pospite susamom. Pecite na 200 stepeni oko 20 minuta.
Premazati malo sa zumancetom i posuti susama.


PASTRMAJLII

Stefka Sindakovska
PASTRMAJLII

Testo:
 1 kg.brasno,
500 ml.mlaka voda,
 1kvasec,
100 ml. maslo,
1 laz secer
i 2 lazicki sol..
Fil:
 500 gr. svinsko mesko sitno naseckano,
crn piper,
1 lazica crvena piper,
malku  maslo .
Podgotovka:
Se mesi testo od 1 kg.brasno,500 ml.mlaka voda, 1 kvasec,100 ml.  maslo,1 laz secer i 2 lazicki sol..Koga ke stasa  razmesete go i podelete na 2 topcinja i ostavete pak da stasa .Od sekoja topka rasukajte cetvrtasta kora i stavete ja vo namasten pleh..Sekoja ubavo naredete ja so filot (500 gr. svinsko mesko sitno naseckano, posolete go,dodajte malku crn piper, 1 lazica crvena piperi malku maslinovo maslo,,ova neka otstoi vo frizider 1 den pred upotreba) i stavete onde-ovde parcinca margarin.Pecete ja dodeka porumeni..

уторак, 5. мај 2015.

Sveti Velikomučenik Georgije

Sveti Velikomučenik Georgije 

Đurđevdan je među najvećim prolećnim praznicima. Prema narodnom, običajnom računanju vremena, Đurđevdan je polutar godine: vreme se računalo od i do Đurđevdana.

Kuće se kite vrbom i zelenilom. Pletu se venci od bilja i leskovog pruća koji se bacaju na kućni krov ili zadenu za kapiju i stajska vrata.

Mnogi do ovog prolećnog praznika ne jedu ovčje mleko i jagnjeće meso, niti do Đurđevdana spavaju u prirodi. Pored toga, mnogi ne muzu koze i ovce do tog dana i na Đurđevdan prvi put pomuzu svu sitnu stoku i prave sir, čija se prva grudva nosi svešteniku da je blagoslovi.

Ako je na Đurđevdan vedro, veruje se, biće rodna godina. Ako tada i sutradan pada kiša, leto će biti sušno. Pada li kiša na treći dan, dakle na dan svetoga Marka, leto će biti kišovito.

Sveti Velikomučenik Georgije

Ovaj slavni svetitelj rodio se u kući bogatih i časnih roditelja u Kapadokiji. Kad mu je otac postradao kao hrišćanin, majka se preselila u Palestinu, gde je dečak odrastao.

Već u dvadesetoj godini dospeo je do čina tribuna u službi cara Dioklecijana. U to vreme car je započeo veliki progon hrišćana, a mladi Đorđe je stupio pred cara i odvažno rekao da je i on hrišćanin. Time je započelo njegovo stradanje za veru.

Tamnica, okovi, krvave rane po celom telu i sva druga strašna mučenja nisu pokolebali mladića. On se neprestano, usrdno i iskreno molio Bogu i Bog ga je isceljivao i spasavao smrti na veliko divljenje naroda. Kada je Đorđe molitvom vaskrsao jednog mrtvaca, mnogi su primili veru Hristovu, a među njima i careva zena Aleksandra, glavni žrec Atanasije, zemljoradnik Glikerije, potom Valerije, Donat i Tirin.

Car je najzad odlučio da Đorđa i svoju ženu osudi na smrt sečenjem glave. Carica je izdahnula na stratištu pre pogubljenja, a sveti Đorđe posečen je 303. godine.

Mnoga čuda dešavala su se od tada na njegovom grobu. Gospod ga je, zbog njegove iskrene i nepokolebljive vere, učinio moćnim da pomaže svima koji su u nevolji i koji ga iskreno slave i prizivaju njegovo ime.

Običaji

Biljani petak, dan pred Đurđevdan

Meštani sela Mihajlovac već 18 godina obnavljaju običaj branja lekovitog bilja za meleme i bajanje. Taj praznik je poznat kao "Biljani petak", i uvek pada u petak pred Đurđevdan.

Nije svejedno u kojem će se polju brati bilje, pa u mestima gde se običaj održao na Biljani petak, ako je polje daleko, na branje se polazi već oko ponoći. U polje se mora stići pre no sunce izgreje.

Devojke iz polja donose i cveće sa žilama da ga zasade u svoje bašte a ostalo cveće, svezano u kitice, stave pod strehu na istočnoj strani da stoji do Đurđevdana. Na Đurđevdan ga iseckaju, pomešaju sa ostalim đurđevskim cvećem i daju stoci da bude zdrava.

Starije žene, koje se bave bajanjem, rado idu u polje po trave za Biljani petak, jer veruju da bilje ubrano tog dana ima izraženiju lekovitu i magijsku moć.

Na Biljani petak žene beru strašnik, kopitnjak, glogove grančice i jalovi kukurek. Glogove grančice se beru da bi ukućani budu zdravi i dugovečni, a kukurek da im vazda petao pred kućom peva, odnosno da se porodica ne zatre.

U Mihajlovcu kraj Smedereva od 1989. oživeo je običaj jutarnjeg okupljanja biljara i travara, ali takođe i mladih koji potom zajednički odlaze po lekovite trave u potes zvani Bilje, nekoliko kilometara udaljen od Mihajlovca.

Tog dana će u polju travari i biljari govoriti o svojim iskustvima sa skupljanjem i korišćenjem lekovitih trava, o lekovitosti i moćima bilja. Na kraju će devojke u narodnim nošnjama konkurisati za titulu lepotice bilja. Uveče, po povratku iz Bilja, domaćica u lonac s vodom stavlja razne trave brane toga dana. Svaka travka ima posebno značenje: zdravac - da je mnogo zdravlja u kući; grabež - da se momci grabe oko devojke; dren - da deca budu zdrava.

Bilje se potom stavlja pod ružu u bašti, a prvo crveno jaje od Uskrsa, koje se još zove čuvarkuća, stavlja se u lonac sa travkama.

Vodom iz lonca deca se ujutru o Đurđevdanu umivaju, uz želju da budu lepa i rumena kao crveno jaje. Ono se kasnije vraća da čuva kuću do narednog Uskrsa kada će biti zakopano ispod voćke koja nije rađala, da bi dogodine donela plод.
Izvor:  http://www.crkvenikalendar.com/slave/0605.php

Rolat od banana

Stefka  Shindakovska
Sastojci:
Za biskvit
7 jaja
7 kašika šećera
malo ruma
7 kašika brašna
Za kremu
5 dl mlijeka
2 pudinga od vanile,
2 vanilija šećera
250 gr margarin
150 gr šećera u prahu
2 banane
Priprema
Umutite jaja, šećer i brašno. Sve izmiješajte. Pecite u velikoj tepsiji 10-15 minuta na 180 stepeni.
Krema: 2 dl mlijeka stavite da se kuha, pomiješajte ostatak mlijeka sa pudinga, vanilija šećerom  i zakuhajte u kipuće mlijeko.
Posebno umutite margarin sa šećerom u prahu. Kada se krema ohladi, umiješajte margarin.
Biskvit poprskajte rumom, premažite kremom i po dužini poslažite dvije cijele banane. Zarolajte biskvit. Preko njega možete preliti glazuru ili posuti šećerom u prahu

понедељак, 4. мај 2015.

Tikvice sa šampinjona

Stefka Shindakovska
 Potrebno je:
200 g šampinjona,
2 male tikvice,
1 crvena paprika,
2 kašike maslinovog ulja,
molo soli,
biber,
2 paradajza.
Preliv: 2 kašike maslinovog ulja,
2 kašike "balsamiko" sirćeta,
1 kašika med,
1 beli luk,
1 glavica crnog luka,
1 kašičica senfa,
sol,
biber
Pečurke očistite i pomešajte ih sa jednom kašikom sirćeta, povremeno ih promešajte i ostavite da odstoje u marinadi oko 15 minuta. . Tikvice operite i isecite na pola  a paprike operite. Namažite ih maslinovim uljem, posolite i pobiberite. Zagrejte gril tavu na umerenu temperaturu, najpre stavite luk i zapecite sa obe strane oko 5 minuta, pa dodajte pečurke. U tavu stavite tikvice i papriku, koje ste  posolili i pobiberili. . Uposudi pomešajte sve sastojke iz preliva i sipajte na tikvice.

субота, 2. мај 2015.

JAFA KEKS

STEFKA SNDAKOVSKA
 JAFA KEKS
Sastojci:
4jaja ,
4 kašike šećera,
4 kašike brašna
Žele
300 ml cedjene pomorandže,
3 kašike šećera,
1 kesica želatina
Sastojci za čokoladni preljev:
200 g čokolade za kuvanje,
1.5 žlica ulja
Priprema keksi:
Mutite jaja i šećer dok ne dobijete izdašnu smesu. Dodajte brašno, pa dobro izmešajte. Rasporedite smesu jednako u 12 mafin kalupa (ili u posebnu tepsiju za keksiće, koja je malo plića od tepsije za mafin kalupe). Pecite 10-tak minuta na 180C. Izvadite i ostavite da se ohlade,
Priprema želea:
U iscedjenu pomorandžu  dodati 3 kašike šećera i rastopljeni želatin pripremljen prema uputstvu sa kesice. Razliti na pleh 24×34 cm,  obložen papirom za pečenje. Kad se žele stegne par sati u frižideru, okruglom modlom obima 3 cm otisnuti krugove.  Krugove pažljivo prebacivati na pripremljene biskvitne podloge. 
Priprema čokoladnog preljeva:
Na pari otopite čokoladu i ulje.