Oglasi

недеља, 21. јун 2015.

Brokulata može da gi ubie kletkite na rakot vo rok od eden den.

Mnogu sovremeni bolesti se povrzani so našite naviki vo ishranata. Menuvanje na  navikite može da ni pomogne da se sprečat bolestite. Na primer, lošata ishrana može da dovede do prekumerna težina, rak i mnogu drugi nedostatoci na teloto. Edna neodamnešna studija pokaža deka brokulata ima potencijal da go namali rizikot od mnogu vidovi na rak. Brokulata može da gi ubie kletkite na rakot vo rok od eden den.
mk.wikipedia.org

Spored mnogu klinički studii, samo 100 grama brokuli dnevno go namaluvaat rizikot od rak. Taa sodrži odredeni količestva vitamini A, C i E i e značaen antioksidans. Brokulata može da go zabavi procesot na oštetuvanje na kletkite, „nagrizeni“ od slobodnite radikali, koi doveduvaat do stareenje i pojava na razni bolesti vklučuvajќi gi tuka i malignite bolesti. Ovoj zelenčuk sodrži rečisi dvapati poveќe vitamin C, na primer od portokalot, a go zajaknuva i odbranbeniot mehanizam na organizmot. SGS (Sulfurofaten glukozinat) koj go sodrži brokulata gi ubiva tumorite, osloboduvajќi enzimi vo teloto koi gi uništuvaat kletkite na tumorot i go sprečuvaat negovoto širenje, odnosno metastaziranje vo dalečnite organi i tkiva. Brokulata kako jak antioksidans e na vrvot na top-listata na ishranata so zelenčuk, zatoa što ja sprečuva apoptozata (procesot na umiranje na kletkite) vo organizmot. Sodrži sostojki što se narekuvaat sulforani, prirodni hemiski materii što davaat prepoznatliv vkus i možat da go pottiknat samouništuvanjeto na rakovite kletki. Taka lekarite redovnoto vnesuvanje brokuli vo organizmot go smetaat za prevencija na rakot na dojkata. Brokulite sodržat i indoli, sostojki što go zabrzuvaat metabolizmot na ženskiot hormon estrogen, koj e direktno odgovoren za malignite promeni vo strukturata na kletkite na dojkata. Zabeležano e deka kaj ženite što vnesuvaat redovno brokula, a so toa i golemo količestvo folna kiselina, šansite da zabolat od rak na grloto na matkata ili od rak belite drobovi se pomali.

субота, 20. јун 2015.

Sos od tikvica

Sastojci

200 g tikvica
1  mladi luka
500 ml jogurta
50 g kisele pavlake
sok jednog limuna
biber
so
kari
2 čena belog luka
1 kašika maslinovog ulja


Pohovane tikvice

Sastojci:

3 tikvica
3 jaja
brašno
so.




Musaka od tikvica

Sastojci:

700 gr. tikvica
5 jaja
2 kašike brašna
400 gr. kisele pavlake
1 glavica crnog luka
500 gr. mlevenog mesa
so, biljni suvi začin, biber, ulje




Ideje koje možete iskoristiti u vašoj bašti

Predstavljamo vam još ideje koje možete iskoristiti u vašoj bašti 
Gordana Pesheska

Gordana Pesheska

Gordana Pesheska

Gordana Pesheska

Gordana Pesheska

Gordana Pesheska

Gordana Pesheska

Gordana Pesheska

Zapečene tikvice

Sastojci
6 manje tikvice
100 gr maslaca
200 gr vrhnja
4 jajeta
1 češanj bijelog luka
kašičica vegeta, crvena paprika, so, biber..

Припрема:
Tikvice oguliti, narezat, posoliti i ostaviti da  puste vodu.
iljuškom izgnječiti maslac, dodati mu kisela pavlaka i jaja, bijeli luk i umutiti sve zajedno.
Tikvice  staviti u vatrostalnu posudu, preliti ih kiselom pavalkom i jajima, promješati i odozgo posuti sa  vegete, crvene mljevene paprike i bibera.
Peći u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko pola sata.
Prijatno!

TIKVICE SA KISELOM PAVLAKOM


Sastojci:
10 mladih tikvica,
3 kocke šećera ,
1 kašiku sirće,
100 gr maslaca,
i 100 gr kisele pavlake

Priprema:
Očistiti 10 mladih tikvica spolja i iznutra, pa ih iseći na dugačke kriške sa prsta debljine. Vezati zajedno po nekoliko režnjeva očišćenih tikvica, spustiti u slanu vodu u koju treba dodati 3 kocke šećera i 1 kašiku sirćeta. Tikvice kuvati da budu mekane, ocediti ih od vode, a zatiim ih poređati u činiju. 100 gr maslaca i 100 gr kisele pavlake staviti u šerpu i dobro zagrejati. U dobro zagrejan maslaca i pavlaku dodati šaku mrvica, zatim ovim preliti tikvice, staviti ih u rernu i ostaviti da se peku 15 minuta. Tako tople izneti na sto.