Oglasi

среда, 24. јун 2015.

Slane štapiće

 Slane štapiće
Sastojci
1 kg brašna
400 ml mlake vode
200 ml zejtina
1 kvasac
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
100 gr susama.
Priprema
Zamesite testo i ostavite da odstoji 15 minuta.
Zatim ga podelite na dva dela.
Razvučite koru a zatim tu koru premažite umućenim jaje,
Izmešajte 2 kašičice soli i 2 kašičice aleve paprike. Ova količina vam je dovoljna takođe za obe kore, a zatim posolite koru.
Nakon toga pravite štapiće, a onda jedan kraj stapića počnite da vrtite u jednu stranu, a drugi kraj na drugu.
Stavljati ih u podmazan pleh i peći na 200 stepeni u već zagejanoj rerni.

Praline


 Praline

Sastojci
150g Fine čokolade
50g Nutele ili drugog krema
12 kom proprženog lešnika
50g slatke pavlake
2 kašike ulja
kalup za praline

Med umjesto tableta

Med umjesto tableta

Med je poznat po svojim mnogobrojnim učincima koje ima na ljudsko tijelo.
U medu ne treba tražiti lijeka tek onda kada obolimo, nego ga treba svakodnevno jesti od najranijeg djetinjstva do duboke starosti. Srećom, tradicija liječenja medom još se njeguje. Gotovo da nema bolesti koju ne može izliječiti.U našem organizmu med rastapa i izlučuje loše sokove, a ujedno vraća snagu organizmu, jača i čisti krv. Kad vas bolest napadne, ne moraju se uvijek nužno uzimati tablete, nego se možete liječiti uz pomoć meda.

Osim što ublažava negativne simptome kašlja u sezoni gripe i prehlade, med odlično djeluje i na san te na taj način pomaže u relaksaciji. Svjetska zdravstvena organizacija navodi med kao sredstvo za ublažavanje grlobolje te smirivanje brojnih iritacija izazvanih kašljem.

Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je kako nanošenje meda na rane omogućava brže zacjeljenje te ima antibakterijsku efikasnost širokog spektra.

Također, med može riješiti mnoge kožne probleme. Recept prema kojem se med razrijedi s malo tople vode pokazao se efikasnim u smanjenju svrbeža i perutanja kože. Rezultati nanošenja otopine na kožu pokazali su se već nakon sedam dana – kada je svrbež nestala, a nakon dvije sedmice postala bi nevidljiva i oštećenja kože.

S obzirom na to da je relativno lako probavljiv, med tijelu daje brzu energiju, a njegovim dugotrajnim konzumiranjem povećavate fizičku izdržljivost te psihičku stabilnost. Zato što je bogat izvor ugljikohidrata, med djeluje kao gorivo i pravi je izvor energije sportistima i rekreativcima.

izvorzdravlja.info

MOŽDA IMATE 20 KG OTROVA U CRIJEVIMA. EVO ŠTA MOŽETE UČINITI…

MOŽDA IMATE 20 KG OTROVA U CRIJEVIMA. EVO ŠTA MOŽETE UČINITI…



Pravilno funkcioniranje kolona je dio zdravog tijela. On ima važnu ulogu u održavanju funkcionalne probave, imuniteta, održavanju ravnoteže vode u tijelu. To je dio debelog crijeva koji se proteže od cekuma do rektuma.


Ako vaš kolon ne funkcionira ispravno, doći će do zadržavanja toksičnog otpada duže nego što je potrebno. Nezdrav kolon ne pokreće izbacivanje otpada iz crijeva, nego se on taloži.
crijeva

Ukoliko vaša crijeva ne funkcioniraju normalno, oni će zadržavati otpad duže nego što je to potrebno. Nakon toga će taj otpad biti apsorbovan u zid debelog crijeva i u krvotok. Ako je crijevo zdravo, otpad će izaći iz vašeg tijela tokom 24 sata.

No, moderni način života usporio je naš metabolizam i razlaganje hrane traje i do 70 sati. Ovo dovodi do nakupljanja otpada u vašim crijevima (neki kažu da ostane i do devet kilograma štetnih tvari).


Simptomi da nešto nije uredu da vašim probavnim sistemom:

Konstipacija, nadimanje, dijareja, gasovi, bolovi u stomaku, bolovi u zglobovima i mišićima, promjene u ponašanju, depresija, anksioznost, zamor, promjene raspoloženja, loše pamćenje, česte vaginalne i urinarne infekcije.

Recept koji pomaže izbacivanju toksina iz crijeva:

Sastojci:

(jedna porcija)

2 žlice soka od limuna (1/2 limuna)
2 žlice javorovog sirupa (ne komercijalnog javorovog sirup s okusom za palačinke)
1/10 žličice ljute paprike u prahu
2 dcl filtrirane vode
Priprema:

Pomiješajte sve sastojke zajedno. Pijte tekućinu 5-8 puta dnevno u trajanju od najmanje 10 dana.
Također možete koristiti eterična ulja. Oni stimuliraju detoksikaciju i povećavaju unos hranjivih tvari i minerale koji vrše rebalans vašeg tijela. Terapijsko eterično ulje čini čuda, jer se njihove hranjive tvari već asimiliraju na ćelijskom nivou.

Sastojci:


1 limun (sok)
10 kapi eteričnog ulja limuna
10 kapi eteričnog ulje mente
Priprema:

Pomiješajte sve sastojke u 2 dcl vode. Pijte napitak svaki dan, tijekom dvije sedmice.

Izvor: lijekizprirode.com

Smokva: Melem i za psihu i za telo

Smokva: Melem i za psihu i za telo
wikipedia.org

Stimuliše mozak, obezbeđuju i budnost, svežinu i brže reakcije, dobar san i cirkulaciju, a zbog velike količine vlakana i hranljivosti idealna je namirnica za dijete
Smokva (Ficus carica) je mediteranskim narodima ono što je jabuka kontinentalcima.
Ova veoma ukusna i lekovita voćka, poznata vekovima, simbol je života, mira, blagostanja i plodnosti, ali i požude i erotičnosti.
Postoji verovanje da uz pomoć smokve žena može začarati svog ljubavnika.
Ova “biblijska” biljka bila je poznata još pre četiri hiljade godina u Mesopotamiji, a preko Krita prenela se do antičke Grčke, gde je postala osnova tradicionalne ishrane.
U čemu je tajna ove kruškolike i mesnate, žute, smeđe, ljubičaste ili potpuno tamne egzotične voćke?

Smokva je bogat izvor kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, kalijuma i vitamina B6, C i beta karotena. Ima nizak sadržaj masnoća i obezbeđuje više vlakana od bilo kog drugog voća i povrća. Sveže kao i suve smokve sadrže puno pektina, topivog vlakna koje može da smanji holesterol u krvi.

Sadrži i triptofan koji obezbeđuje dobar san i pomaže mozgu da pravilno iskoristi glukozu, odnosno šećer. Takođe, pospešuje i dobru cirkulaciju. Važan je podatak da u 100 gr sirove smokve ima čak 17,5 miligrama magnezijuma, dok ista količina suvih smokava sadrži trostruko više ovog minerala.

A magnezijum je jedan od ključnih činilaca za zaštitu organizma od uticaja stresa i predstavlja pravi melem za ćelije nervnog sistema. Suve smokve su zbog magnezijuma voćka izbora za ishranu mišića, kvalitet krvnih sudova i nervnih ćelija.
Smokva sadrži do 80% vode i blizu 60% prirodnog šećera koji stimuliše mozak da brže razmišlja. Zbog toga su smokve izvrstan izvor energije i ljudima koji ih jedu donose budnost, svežinu i brže reakcije. Jedino dijabetičari ne bi trebalo da jedu suve smokve, jer u njima ima čak 66% šećera.

U narodnoj medicini smokva se koristi protiv zatvora, zubobolje, otoka, tumora, kašlja, bradavica, upale grla, čireva.
Plodovi se upotrebljavaju sveži, osušeni ili u rakiji. Pečene ili kuvane smokve u mleku stavljaju se na čireve, dok se od prženih i grubo samlevenih smokava priprema kafa, koja se preporučuje plućnim bolesnicima. Smokve i njihov mlečni sok imaju jako antiseptično i dezinfekciono dejstvo. Mlečni sok leči gljivice, bradavice na koži, a omekšava kurije oči i žuljeve. Zbog toga što su dobar izvor kalijuma koriste se i u snižavanju povišenog krvnog pritiska. I na kraju, smokve ne goje, a dovoljno su hranljive, tako da su dobar izbor za svaku dijetu.

LEKOVITI RECEPTI
Kobasice od smokava - Ko ima probleme sa opstipacijom, odnosno zatvorom, treba da samelje pola kilograma smokava i zamesi sa pet grama brašna od listova sene (vrsta biljke). Od testa se zatim prave kobasice, koje se čuvaju u frižideru umotane u foliju, i svakog jutra uzima deo veličine lešnika, koji se jede na prazan želudac.

Sok protiv kurijeg oka - Smokva se otvori i unutrašnjim delom uveče stavi na kritično mesto da prenoći. Ujutru se smokva uklanja, a noga potapa u vruću vodu i skida kurije oko. Ako je potrebno, postupak treba ponoviti četiri do pet puta.
novosti.rs

Domace rezance

Domace rezance
Sastojci:
testo
3-3,5 kg mekog bjelog brasna
4-5 , zlica  sitne soli
150ml ulja
150ml mljeka
30 jaja srednje velicine




Гибаница

Гибаница

У просејано бра[но додати со и млаку воду, па замесити тесто средње тврдоче, поделити га на мање делове за развијање. Сваки комад тестана побрашњеном столу добро измесити да постане гладак и формирати га у облику лопте. Формирано тесто у комадима ставити на побрашњене плехове, водечи рачуна о томе да се тесто у плековима не додирује.
Сваки комад тесто премазати уље по површини и оставити тесто на умерена температура 30 минута.
Одлежале комаде теста вадити на побрашњени сто и оклагијом развлачити кора дебељине од 1мм. Затим коре исечи на правоугаонике према плеху па стављати на чисте плоче штедњаку и печи са обе стране. Печене коре слагати једну на другу.У меџувремену припремити масу на следечи начин: У погодну посуду ставити уситнети сир, додати кајмак, јаја, млеко, део масноче, по потреби посолити и се добро измешати да се добије уједначена маса.
Дубоки плех подмазати, а затим на дну оставити једну испечену кору, потом остале коре умакати у припремљен фил и слагати у плех, повремено попрскати масночом.На крају ставите једну печену кору коју не умакати у масу, веч је само мало по површини испрскати масночом.
Састављену гибаницу оставити да одстои 30 минута, после чега је печи на тихиој ватри око један час. При печење уколико се гибаница надува треба је избушити виљушком. Печену гибаницу извадити,оставити да се мало охлади па равномерно испорционисати. Треба да се дели док је још топла.
Пријатно!