Oglasi

среда, 24. јун 2015.

Med umjesto tableta

Med umjesto tableta

Med je poznat po svojim mnogobrojnim učincima koje ima na ljudsko tijelo.
U medu ne treba tražiti lijeka tek onda kada obolimo, nego ga treba svakodnevno jesti od najranijeg djetinjstva do duboke starosti. Srećom, tradicija liječenja medom još se njeguje. Gotovo da nema bolesti koju ne može izliječiti.U našem organizmu med rastapa i izlučuje loše sokove, a ujedno vraća snagu organizmu, jača i čisti krv. Kad vas bolest napadne, ne moraju se uvijek nužno uzimati tablete, nego se možete liječiti uz pomoć meda.

Osim što ublažava negativne simptome kašlja u sezoni gripe i prehlade, med odlično djeluje i na san te na taj način pomaže u relaksaciji. Svjetska zdravstvena organizacija navodi med kao sredstvo za ublažavanje grlobolje te smirivanje brojnih iritacija izazvanih kašljem.

Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je kako nanošenje meda na rane omogućava brže zacjeljenje te ima antibakterijsku efikasnost širokog spektra.

Također, med može riješiti mnoge kožne probleme. Recept prema kojem se med razrijedi s malo tople vode pokazao se efikasnim u smanjenju svrbeža i perutanja kože. Rezultati nanošenja otopine na kožu pokazali su se već nakon sedam dana – kada je svrbež nestala, a nakon dvije sedmice postala bi nevidljiva i oštećenja kože.

S obzirom na to da je relativno lako probavljiv, med tijelu daje brzu energiju, a njegovim dugotrajnim konzumiranjem povećavate fizičku izdržljivost te psihičku stabilnost. Zato što je bogat izvor ugljikohidrata, med djeluje kao gorivo i pravi je izvor energije sportistima i rekreativcima.

izvorzdravlja.info

Нема коментара:

Постави коментар