Oglasi

понедељак, 20. април 2015.

BRESKVICE


BRESKVICE
2 jaja
2 dcl šećera
1 dcl otopljene masti
½ praška za pecivo
350 gr brašna
5 žlica marmelade
0,5 dcl ruma
crvena boja u prahu
kristalni šećer
PRIPREMA
Pjenasto umutiti jaja sa šećerom i miješati uz dodavanje ulja, brašna i praška za pecivo. Kada se tijesto sjedini, ostavaviti ga sat-dva dva da odstoji  tek onda peći male okruglice veličine oraha ma temperaturi od 200 ° C.oko 13–15 minuta, paziti da ne porumene.
 Kada se ohlade  nožem izdubiti ih što je više moguće..Ostatke samljeti na mašinu za mljevenje.
 Pomiješati sa marmeladom i rumom. Malom žlicom puniti polovice breskvica i lijepiti ih.
Ako imate boju u prahu možete uzeti na vrh noža i rastopiti je u 1 dcl vode. Umakati breskvice u boju i umočiti u kristalni šećer da se dobije završna dekoracija.slagati na tacnu.
Stefka Sindakovska
.

недеља, 19. април 2015.

KROFNE

KROFNE
Sastojci :
500 g brašna,
2 jajA,
Sveži kvasac,
100 ml ulja,
300 ml mleka,
2 kašičice soli,
1 kašičica šećera ,
Kora narandže ili limuna,
Ulje za prženje,
Šećer u prahu za posipanje.
Priprema
  U dublji sud stavite brašno, pa dodajte jaje, ulje, mleko, so, šećer, vanilin šećer, koru narandže i kvasac. Sve dobro izmešajte i umesite kompaktno mekše testo. Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste.
 Prekrijte testo čistom krpom i ostavite oko 40 min da nadođe. Kada je testo nadošlo izvadite ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti ga na dva dela. Rastanjite jedan deo oklagijom i modlom, vadite krugove za krofne. Ponovite postupak i sa drugom polovinom testa, pa ostavite krofne da odstoje jos 15ak minuta na brašnjavoj površini da se ne bi zalepile.
Kate Ristevska




PITA SA SIROM

PITA SA SIROM
½ kg glatkog  brašna
1 žlica ulja
sol
3-4 l mlaka voda
Sve sastojke rukom dobro zamijesite u glatko  tijesto. Radite na pobrašnjenoj radnoj površini , a gotovo tijesto odvojite u 2 – 3 hrpice, svaku posebno stavite na nauljen tanjur, pouljite svaku i odozgora i odozdo, malo je rukom spljoštite, pokrijte folijom  te pustite neka tijesto odstoji od petnaestak minuta do pola sata.
Razvlačite kore  na čistom pamučnom, malo pobrašnjenom stolnjaku. Položite tijesto na pobrašnjeni stolnjak i rukama razvucite u krug. Zatim ga oprezno i nježno razvlačite sa svih strana kruga tako da se krug povećava i širi. Kad tijesto razvučete po cijelom stolnjaku, debele rubove tijesta odstranite nožem ,
Tijesto nožem vodoravno prerežite , poprskajte uljem ili otopljenim putrom pa ravnomjerno rasporedite filu po cijelim korama. Krenite rolati  tijesto s jedne strane od kraja kore koja visi preko ruba stola pa prema sredini i to pomoću stolnjaka tako da dignete njegov rub i lagano ga povlačite prema sebi te tako zarolate tijesto i formirate dugi tanki rolat. Nauljite pleh i rolat oprezno primite u ruke i zavijte u kalupu u krug, od najužeg dijela - sredine do kraja. Možete ih slagati i u male krugove ili u rolat kao štrudl. Poprskajte uljem i stavite u unaprijed zagrijanu pećnicu, a u međuvremenu nastavite razvijati slijedeću koru ili ih prema želji sve prvo pripremite pa pecite jednu po jednu, svaku oko pola sata.




Katine tortice


Katine tortice
Sastojci:
Za biskvit:
4jaja,  150 gr šećera,  4 kašike oštrog brašna,  pola praška za pecivo, 200 gg čokolado za kuhanje i  200 gr margarina.
Krema:
 1/2lvrhnja za šlag,  200g  čokol za kuhanje,  1-1,5dcl vrućeg mlijeka.
Priprema:
Žumanjca i šećer istući mikserom.Dodati otopljenu čokoladu .Dodati brašno sa praškom za pec. i na kraju snijeg od 4 bjelke. Peći na-180c oko 20 min. Vruć biskvit preliti sa 1-1,5 dcl vrućeg mlijeka. HLADITI biskvit.(i dalje mora biti u tepsiji.)
Za KREMU-rastopiti na pari čokoladu i vrhnje te miješati oko 10min .Preliti po hladnom biskvitu,ostaviti  u frižider da se stvrdne.Rezati na manje kockice i ukrasiti
Kate Ristevska



..

Kiflice sa džemom


Kiflice sa džemom
Sastojci
1 kocka svežeg kvasca
½ l mleka
1kb  brašna
2 dl ulja
2 kašičice šećera
džem od jabuka
šećer u prahu
Priprema
 Staviti kvasac u malo toplog mleka u koje je dodat šećer i malo brašna. Umesiti testo od  kvasca, brašna, mleka, soli i ulja. Testo ne sme da bude ni suviše tvrdo, ali ni meko. Ostaviti testo na toplom mestu pola sata. Kada testo naraste, treba još jednom mesiti, Premijesite pa podijelite na 24 dijelova.Razvucite loptice i punite džemom pa zamotajte. Poredajte u tepsiju i pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 20 minuta.. Pečene kiflice uvaljati u prah šećer.