Oglasi

понедељак, 5. октобар 2015.

25 iznenađujućih stvari koje limun može učiniti

25 iznenađujućih stvari koje limun može učiniti



Svi volimo miris svježe isječenog limuna. Dobar za salate, ribu, tjesteninu ili iscijeđen preko povrća prije posluživanja, limun je svestrani kulinarski sastojak. Osim za limunadu, donosimo vam  25 ideje, kako još možete upotrijebiti limun.


limun
Prirodno drži kukce podalje od vašeg doma- narežite limunovu koru i poredajte je po prozorskim simsovima i pukotinama, odakle insekti mogu ući. Oni ne vole limun, tako da će zaobilaziti vaš dom.
Napravite domaće sjajilo za cipele-pomiješajte jednu kašiku maslinovog ulja s dvije kašike limunovog soka i dobićete odlično sjajilo za obuću.
Neka vam cijela kuća miriše-izrežite limun na pola i postavite(okrenut prema gore) u male ukrasne zdjelice po cijelom prostoru, u kojem boravite.
Napravite mirisni ovlaživač s limunom-kuhajte vodu, limun, štapiće cimeta i klinčiće u metalnom loncu ili zdjeli i dobićete prirodni i mirisni ovlaživač zraka.
Napravite nevidljivu tintu-poruke napisane limunovim sokom, mogu se pročitati toplinom, stvorenom naprimjer, fenom za kosu.
Domaći vitamin C za usta-iscijedite malo limunovog soka u manju čašu s toplom vodom. Držite u ustima 30tak sekundi i progutajte.
Osvježite mjesto gdje držite smeće-stavite pola limuna ili više isjeckanih komadića limuna u blizini mjesta gdje držite smeće, limun poprskajte s malo tople vode i ostavite preko noći.
Dezinficirajte mikrovalnu pećnicu-u mikrovalnu stavite jednu šolju vode sa ¼ šolje limunovog soka na 5 minuta. Isparavanje limunovog soka će pomoći da masnoća i prljavština u mikrovalnoj popuste, pa ćete je lakše moći obrisati iznutra.
Uklonite akne na koži-utrljajte pola limuna na čisto lice i ostavite tako 20 minuta. Nemojte biti na suncu. Potom isperite. Limun će učiniti da vaša koža bude manje osjetljiva na sunce.
Napravite deterdžent za suđe-pomiješajte dvije kašike sirćeta, jednu kašiku limunovog soka i jednu šolju vode, i dobit ćete prirodni deterdžent za suđe.
Uklonite bradavice-trljajte limunovim sokom bradavice povremeno, dok ne nestanu.
Ukrašavajte s limunom-stavite svjež limun u vazu.
Dezinficirajte dasku za rezanje-dasku za rezanje trljajte s pola limuna, koji će ukloniti mrlje i dezinficirati dasku.
Izbijelite nokte-sok od pola limuna stavite u malu zdjelu s vodom.Potopite prste 10 minuta. Isperite sa sirćetom i vaši nokti bit će bijelji.
Izbijelite odjeću-3 kašike limunovog soka dodajte u deterdžent, prilikom pranja u veš mašini za otklanjanje mrlja s odjeće.
Eliminirajte masnu kosu-da vaša kosa ne bude masna, nakon šamponiranja, isperite je s dvije kašike limunovog soka pomiješanog sa tri šolje vode.
Umiruje opekline-limunov sok lagano trljajte po preplanuloj koži.
Napravite domaću limunadu-pomiješajte sok od 8 limuna i ¾ šolja šećera.
Izbijelite staračke pjege-nekoliko dana zaredom, utrljajte sok od limuna na staračke pjege (mrlje) i vremenom će izblijediti.
Napravite sjajilo za namještaj-pomiješajte dvije šolje maslinovog ulja s jednom šoljom limunovog soka za prirodno i učinkovito poliranje namještaja.
Daje energiju-miris svježeg limuna djeluje anti-depresivno.Pokušajte uvijek imati malo narezanog limuna na stolu, i uzimati male zalogaje, s vremena na vrijeme.
Pročišćava kamenac u odvodima i česmama-utrljajte pola limuna na nehrđajuće željezne predmete i ostavite nekoliko minuta. Zatim, isperite.
Osvježava frižider-natopite komad vate limunovim sokom i stavite u frižider za intenzivno osvježenje.
Spriječava rižu da se zalijepi-kada kuhate rižu, dodajte joj kafenu kašiku limunovog soka, koji će spriječiit da se riža zalijepi.
Poboljšajte imunološki sistem-vodi koju pijete dodajte kriške narezanog limuna, koje će poboljšati vaš imunološki sistem i pravilnu probavu.
domacin.ba

Нема коментара:

Постави коментар