Oglasi

четвртак, 8. октобар 2015.

Čaj od žalfije za šta je dobar

Čaj od žalfije za šta je dobar
Žalfija ili kadulja je zimzelena biljka koja pripada porodici Lamianaceae. Postoje mnoge njene vrste koje vode poreklo iz mediteranskog regiona, gde je jedna od najrasprostranjenijih. Fitoterapeuti naročito cene lekoviti čaj od žalfije koji se pokazao odlično kod grlobolje i kašlja, ali i brojnih drugih tegoba.

Biljka raste u obliku žbuna, a najviše joj pogoduju topla klima i suvo zemljište. Upravo zato se može naći u krajevima koji pružaju dovoljno sunčeve svetlosti, a to su livade i poljane. Dosta se koristi kao začin u kulinarstvu, ali i u fitotrerapiji. Vekovima je ljudima poznato njeno lekovito dejstvo, a čak i stručne medicinske studije ukazuju na to da ima potencijal da leči i Alchajmerovu bolest. Posebno je interesantan i delotvoran topli napitak koji se priprema od kadulje, pa ćemo vam u nastavku teksta predočiti za šta se sve može primeniti čaj od žalfije kao lek.

Biljka žalfija ima brojna lekovita svojstva

Kao što sam naziv ove biljke na latinskom glasi Salvia officialis, a koji vuče koren od reči salvare, što u prevodu znači spasiti. I zaista, žalfija kao lek pruža spas u pravi čas kad je to hitno i najpotrebnije kod raznih bolesti i zdravstvenih problema. Njen list sadrži mnoga biljna i hemijska jedinjenja i materije, zatim eterična ulja, minerale i vitamine koji pomažu u prevenciji i lečenju mnogih oboljenja.

Pre svega, poznata je kao prirodni antiseptik, kao i zbog svojih mogućnosti da ubija razne štetne bakterije koje se nastanjuju u našem organizmu, a koje mogu biti okidač za mnoga oboljenja, posebno je delotvoran čaj od žalfije za ispiranje usta. Zahvaljujući prisustvu cineola, boreola i kafeinskoj kiselini, ova moćna biljka uspešno se bori i protiv brojnih gljivičnih oboljenja, alergija, iritacija i upalnih procesa.

Ona sadrži veoma velike količine vitamina A i beta karotena. Poznato je da ove dve supstance imaju antiseptično dejstvo, a posebno su važne za vid. Takođe, čaj od žalfije pomaže našem organizmu da se zaštiti od oboljenja respiratornih organa, a naročito je delotvoran i kad je u pitanju prevencija raka pluća i usne duplje.

Generacijama se koristila, a i danas se koristi, kao prirodni lek za poboljšavanje koncentracije i pamćenja. Čaj od žalfije pomaže kognitivne funkcije tako što podstiče lučenje serotonina u mozgu, pri čemu nam omogućava bolju koncentraciju, opažanje i izoštrava naša čula. Zbog sveta toga, mnogi ovaj napitak nazivaju „pićem mislilaca“.

Uzimajući sve to u obzir, naučnici su ustanovili da ovaj napitak daje pozitivne rezultate kod osoba koje boluju od blage do umerene Alchajmerove bolesti, a ukoliko se svakodnevno koristi rezultati su vidljivi već za četiri meseca.

Čak i ako nemate problem sa kardio vaskularnim sistemom, preporučuje se da pijete čaj od žalfije za srce. Samo jedna šolja dnevno vašem organizmu će dati dovoljnu dozu salvigenina, koji opušta krvne sudove, deluje blagotvorno na srce, a samim tim obezbeđuje zaštitu od oboljenja ovog vitalnog organa. Posebno je preporučljivo da čaj od žalfije piju osobe koje već imaju srčane tegobe.

U svakodnevnoj ishrani nam manjkaju mnoge korisne materije, a među njima i dragoceni vitamin B. Kadulja je izuzetno bogata kompleksom vitamina B, a među njima se izdvajaju folna kiselina, tiamin i riboflavin piridoksin.

Ukoliko ste primetili da imate ispucale nokte i pojavu belih fleka na njima, čaj od žalfije će vam obezbediti neophodnu dozu hranljivih materija koje će vam pomoći da uspešno rešite ovaj problem.

Žalfija za ispiranje usta i desni

Poznato je da su još Stari Rimljani koristili čaj od žalfije za grlo kad su imali problema sa kašljem i upalom krajnika. Uopšteno posmatrajući, žalfija kao lek pomaže kod brojnih problema sa usnom dupljom, naročito kad su uporne upale u pitanju. Njih možete rešiti na sledeći način:

Skuvajte 2 dl vode i prelijte preko pune kašike žalfije i ostavite da odstoji otprilike 5 do 6 minuta. Po želji, možete da dodate jednu kašičicu meda.
čaj od žalfije priprema za grlo

Nakon toga, potrebno je da čaj od žalfije iscedite i u malim gutljajima ispirate usnu duplju tako što ćete nagnuti glavu ka nazad i desetak sekundi ispirati grlo i zatim ispljunuti. Taj postupak je potrebno ponavljati sve dok ne utrošite celu dozu koju ste pripremili.

Što se problema sa zubima tiče, primenjuje se veoma sličan metod. Pripremljen čaj od žalfije potrebno je da odstoji nekoliko minuta, a zatim ga pijte u kratkim gutljajima i zadržavajte ga u usnoj šupljini, svo vreme ga mućkajući kako bi što bolje prodro u prostor između zuba. Ovaj postupak možete da ponavljate svakodnevno, ujutru i uveče sve do postignuća željenih rezultata.
dijetamesecevemene


Нема коментара:

Постави коментар