Čaj protiv upale pluća
Sastav čaja:
– 30 g. koprive
– 30 g. cvjetova zove
– 30 g. stabljike plućnjaka
– 20 g. stabljike majčine dušice
– 20 g. stabljike timijana
– 20 g. listova muške bokvice
– 20 g. stabljike jagorčevine
– 20 g. listova i cvjetova podbijela
– 20 g. stabljike bijele gorčice
– 20 g. lista imele
– 20 g. listova i cvjetova kantarije muške
Priprema i primjena čaja:
Trave jako usitniti, zajedno smiješati i u jednu litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava, zatim, kuhati poklopljeno dvije minute i poklopljeno hladiti. Hladan čaj procijediti u bocu i zaslađen medom piti po 1 dcl u jednakim vremenskim razmacima, a ukupno dnevno popiti jednu litru čaja.
Kod teže upale pluća čaj pripremiti tako da se u jednu litru prokuhane i ohlađene vode stavi 20 g iste mješavine i ostavi preko noći. Ujutro tome dodati 10 jušnih žlica prirodnog meda i kuhati na tihoj vatri dvije minute. Hladiti poklopljeno, procijediti u bocu, zatim dodati svježe iscijeđeni sok od jednog limuna srednje veličine i svakih pola sata piti po 1-2 dcl.
Tri puta dnevno, uglavnom uz drugo jelo, jesti po 1 jušnu žlicu meda i mladog masla. To se može namazati na kruh i tako jesti. Jesti, inače, što više crvenog luka (glavica) i to svježeg, kuhanog ili pečenog. Češće jesti kaloričnu hranu. Između glavnih obroka jesti slaninu s bijelim lukom.
Od struka do vrata, nešto više grudi i ispod rebara, tijelo namazati s malo vinskoga octa i jako trljati kako bi se posušilo. Nakon toga tijelo namazati neslanim kozjim lojem, ili neslanim svinjskim salom, tj. mašću, i to dobro utrljati i utopliti se. Prostorija u kojoj se bolesnik zadržava treba da bude prozračena i umjereno topla.
narodnilijek
Нема коментара:
Постави коментар