Oglasi

понедељак, 24. август 2015.

Ova je biljka veoma efikasna kod lečenja steriliteta..

Ova je biljka veoma efikasna kod lečenja steriliteta..

Već samo ime višegodišnje mirisne biljke zdravac, ukazuje da poseduje izuzetna lekovita svojstva.


U nekim krajevima zovu je i Ždralić, jer crvenkasto- ljubičasti cvet podseća na kljun ždrala.

Kao samonikla biljka raste svuda, najčešće u šumskim predelima, mada može da se gaji i kao baštenska.

Cveta od aprila do juna, au tom periodu se i beru nadzemni delovi za sušenje i skladištenje za kućnu apoteku.

Zdravac sadrži tanine, pektin, holin, Flavonski heterozide i eterična ulja naglašenog mirisa. Biljka je lekovita u celosti, ali najviše koren u kome se nalazi najveća koncentracija tanina i drugih djelotvornih sastojaka.

Koren se vadi u proleće i jesen, a tradicionalno se koristi za lečenje kožnih oboljenja – posekotina, opekotina, ekcema. Efikasan je i za ispiranje upaljene sluzokože usne duplje, kao i za uklanjanje neprijatnog mirisa iz usta, pišu Večernje novosti.

Čaj od cvetova, listova i stabljike pospešuje rad bubrega, podstiče jačanje imuniteta, smanjuje simptome iscrpljenosti. Ublažava nesanicu, smanjuje simptome anksioznosti, menstrualnih tegoba, kao i tegoba menopauze.

U kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama sličnog dejstva povoljno deluje na ženske reproduktivne organe. Narodni lekari veruju da podstiče plodnost kod žena, pa se u nekim situacijama koristi kao prirodno sredstvo za lečenje ženskog steriliteta. Pomešan sa očajnicom, koristi se za lečenje, ne samo ženskog, već i muškog steriliteta.
     style="display:block"
     data-ad-client="ca-pub-3359077394948940"
     data-ad-slot="5930237719"
     data-ad-format="auto">











Mirišljavo eterično ulje iz biljke zdravac čisti kožu, zbog čega je zastupljeno u kozmetici. Istovremeno daje savršenu mešavinu sa uljima jasmina, lavande i bergamota.

Mnogi narodi ovu biljku vekovima koriste iu ritualne svrhe, a na našim prostorima zdravac se zajedno sa drenom na Đurđevdan ubacuje u vodu za vreme jutarnjeg tradicionalnog umivanja. Ovim činom trebalo bi da se obezbedi dobro zdravlje tokom naredne godine. Osim toga, devojke i mladići su se na Đurđevdan kitili ovom biljkom da bi bili „zdravi kao zdravac“. Veruje se da biljka ima najveću moć ubrana u petak, uoči praznika.

Miran san

Čaj od zdravca priprema se tako što se jedna ravna kašičica osušene biljke prelije sa 2,5 dl ključale vode. Sačeka se 20 minuta da čaj odstoji, a zatim se procedi i pije. Preporučuje se šolja dnevno, najbolje ujutro na prazan stomak.

Protiv nesanice – U 5 dl ključale vode sipajte dve kašike osušenog zdravca, pa ostavite da odstoji sat vremena. Nakon toga sadržaj procedite i pijte po 1,2 dl čaja pre jela. Vodite računa da ne preterate, jer velike koncentracije tanina iz biljke mogu da izazovu želudačne tegobe.

Ispiranje usta - pomešajte po 25 g zdravca, nane, kamilice i idjirota. Dve kašike mešavine prelijte sa 2 dl ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Procedite i time ispirajte usta.
web-tribune.com

Нема коментара:

Постави коментар