Oglasi

понедељак, 31. август 2015.

Masna kosa – kako je njegovati?


Masna kosa – kako je njegovati?
Autor Katarina Katušić


Ako ste jedna od osoba koje imaju masnu kosu, onda doista znate koliko ta pojava može biti neugodna i zamarajuća. No, postoje jednostavne stvari koje možete učiniti kako biste smanjili masnoću kose ili je se pak u potpunosti riješiti.

Pranje kose

Perite kosu često, al ne svaki dan. Dnevno pranje kose može ukloniti ulja na tjemenu, ali to uzrokuje njihovo jače lučenje kako bi se gubitak nadoknadio. Ako imate prirodno masnu kosu, preporučljivo ju je prati svaka 2 do 3 dana.

Potražite kvalitetan šampon namijenjen isključivo za masnu kosu. Najbolja vrsta šampona je ona koja uklanja višak ulja i masnoća, ali bez isušivanja kose. Ako vam je teško odabrati dobar i kvalitetan proizvod, pitajte svog frizera za savjet.

Jednom mjesečno koristite šampon koji čisti i uspostavlja prirodnu ravnotežu vlasišta. Za dnevno pranje koristite blage šampone koji ne vuku sva ulja iz kose.

Budite oprezni s regeneratorima. Izbjegavajte njihovo korištenje pri samom korijenu vlasi, jer taj se dio kose hidratizira sam, prirodnim uljima. Regenerator služi za hranjenje vaših suhih krajeva kose, zato ga pokušajte upotrebljavati samo na donjoj polovici kose.
     style="display:block"
     data-ad-client="ca-pub-3359077394948940"
     data-ad-slot="5930237719"
     data-ad-format="auto">










Neke osobe ne koriste regeneratore uopće, ili, kažu, vrlo rijetko, kako bi se izbjeglo pretjerano vlaženje kose. Ako se vaša kosa lako zapetljava, nanesite na nju nešto vlažno i svilenkasto; vrlo mala količina maslinovog ulja je itekako od pomoći. Doduše, ako vam je kosa jako masna, vama regenerator niti ne treba. Međutim, dobro ga je upotrebljavati za krajeve kose kako bi se izbjeglo isušivanje.

Ispiranje kose

Ispiranje kose trebalo bi se vršiti toplom vodom. Vruća voda može potaknuti pretjerano lučenje ulja, učiniti vašu kosu masnom, a samim time je moguće i teže češljanje.

Upotrijebite malu količinu octa pri ispiranju. Dovoljna je jedna žličica na 200 mililitara vode. Miris će nestati čim se vaša kosa osuši. Također, možete koristiti svježi limun. Utrljajte u korijen kose polovicu limuna, držite tako 5 minuta a zatim isperite. Ponavljajte postupak pri svakom pranju kose, razliku ćete primijetiti u roku 2 tjedna.

Njega kose

Budite veoma izbirljivi kada su u pitanju proizvodi za kosu. Nemojte ih koristiti previše te izbjegavajte gelove jer mogu izazvati efekt masne kose kada to ona i nije. Oprezno birajte proizvode kada želite dodatan sjaj za vašu kosu.

Češljajte kosu samo onoliko koliko je dovoljno da ona izgleda uredno. Pretjerano češljanje kose može potaknuti lučenje ulja iz žlijezda, a samim time će vam kosa izgledati masnije.

Izbjegavajte dodirivanje kose što je više moguće, posebno nakon jela ili pripreme masne hrane. Nadalje, svežite kosu u rep kada se šminkate, te ne dirajte kosu prstima na kojima ima šminke. Kosu držite urednom, bez previše dodirivanja, a za uklanjanje čestica prašine ili drugih poteškoća – koristite češalj, a ne prste.

Redovito šišajte ispucane vrhove kose. To je veoma važno za održavanje zdravlja kose, kao i njena izgleda. Kosa ća vam biti čvršća i zdravija.

U trenucima kada nemate previše vremena, a kosa vam treba izgledati dobro, postoje načini kojima brzo možete popraviti izgled vaše kose. Možete koristiti dječji puder ili suhi šampon kako bi vaša kosa izgledala manje masno. Jednostavno utrljajte u korijen kose, ali pripazite da ne stavite previše. Nakon toga se počešljajte.

Vaše čelo može biti masna zona lica. Ne prekrivajte čelo kosom, jer bi se masnoće mogle u nju apsorbirati.

Ne ravnajte (peglajte) kosu redovito. Ravnanje kose doista je za nju samu štetno, zbog prevelike topline ili kemikalija. Toplina koja se stvara prilikom ravnanja kose potiče lučenje ulja. Ukoliko imate prirodne kovrče – pustite ih neka vijore!
izvor .krenizdravo.com

Нема коментара:

Постави коментар