Oglasi

понедељак, 31. август 2015.

Voće koje će preporoditi vaš organizam!

Voće koje će preporoditi vaš organizam!

Ovo voće je poznato kao prirodan multivitamin, ali mnogi od nas nemaju naviku da ih jedu redovno.

Jedna šljiva sadrži 84 odsto vode, 0,6 odsto proteina, 10 odsto ugljenih hidrata, 2,1 grama vlakana. Pored toga, imaju nizak nivo masnoća i kalorija, a visok procenat vitaminima A, C i E, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma.

Ukoliko svaki dan pojedete samo 5 šljiva vašem organizmu ćete pomoći da:

1. Smanji nivo šećera u krvi
Šljive se povezuju sa niskim glikemjiskim indeksom što znači da vam mogu pomoći da kontrolišete nivo šećera u krvi i smanjite rizik od tip 2 dijabetesa.

2. Poboljšava zdravlje očiju
Šljive su jako važne za zdravlje očiju. Fitonutrijenti koji se nalaze u šljivama mogu da smanje rizik od nastanak makularne degeneracije ili žute mrlje, oboljenja koje pogađa uglavnom starije osobe.
     style="display:block"
     data-ad-client="ca-pub-3359077394948940"
     data-ad-slot="5930237719"
     data-ad-format="auto">











3. Štiti srce
Jedna sveža šljiva u proseku sadrži 113 mg kalijuma. Ovaj mineral pomaže pri kontroli visokog krvnog pritiska, a time smanjuje rizik od moždanog udara.

4. Čuva digestivni sistem
Suve šljive su odličan način da ubrzate varenje. Jedan od načina da ih jedete tokom cele godine je da potopite suve šljive u sveže prokuvanu vodu, ohladite i zamrznite.

5. Jača kosti
Istraživači sa univerziteta Florida i Oklahoma su 12 meseci su testirali dve grupe žena u postmenopauzi. Jedna grupa je jela 100 grama suvih šljiva dnevno (oko 10 šljiva), a druga je jela 100 grama sušenih jabuka. Obe grupe su konzumirale kalcijum i vitamin D kao dodatak. Rezultati su pokazali da je grupa koja je jela suve šljive imala znatno veću gustinu kostiju u kičmi i podlaktici.

6. Poboljša memoriju

Ako jedete pet šljiva dnevno, pomoćićete organizmu da se oslobodi negativnog dejstva slobosnih radikala koji loše utiču na naše pamćenje i memoriju.

izvor: kucnilekar

Нема коментара:

Постави коментар