Uradi sam: Pivo od đumbira
Pivo od đumbira ili Ginger beer je gazirano bezalkoholno piće blago ljutog okusa savršeno za gašenje žeđi. Na policama trgovina ili u kafićima moguće je naći ovo osvježavajuće piće, no sam je napitak vrlo lako napraviti i u kućnoj radinosti.A receptura je jednostavna:
Uzmite plastičnu (veoma važno) flašu od 2 litra
Sipajte jednu šolju šećera
Dodajte jednu četvrtinu kašičice suvog kvasca
Dodajte dve kašike suvog ili izrendanog djumbira
Sipajte sok od jednog limuna
Sipajte maksimalno litar i po vode
Zatvorite flašu i mućkajte sve dok se šećer ne istopi.
Ostavite na toplom mestu 24 do 48 sati da fermentiše. Tokom tog procesa razvija se ugljen dioksid koji može dovesti do eksplozije flaše ukoliko je prepunite vodom.
Pivo je spremno kada flaša u kojoj se nalazi više ne može da se stisne
Perebacite ga u frižider i kada se dobro ohladi, procedite kroz krpu. Tako pripremljeno pivo može da se čuva i do mesec dana.
style="display:inline-block;width:336px;height:280px"
data-ad-client="ca-pub-3359077394948940"
data-ad-slot="2995055715">
Ovo je osnovni recept. Postoji puno varijacija - s karanfilićem, limetom. nanom i sličnim aromatičnim biljem.
Pivo od djumbira je veoma zdravo: dobro je protiv mučnine i dijareje, smatra se da smanjuje bolove od artritisa i snižava holesterol.
Нема коментара:
Постави коментар