Oglasi

четвртак, 24. септембар 2015.

Ako vam srce ubrzano kuca trebate prvo napraviti ovo...


Ako vam srce ubrzano kuca trebate prvo napraviti ovo...

Broj otkucaja srca u mirovanju kod odraslog čoveka smatra se normalnim ako su vrednosti od 50 do 100 otkucaja u minuti.


Kada broj otkucaja poraste iznad 100 u minuti takvo stanje nazivamo tahikardijom. Najčešći razlozi ubrzanih otkucaja su povišena telesna temperatura, anemija ili povećan nivo hormona štitne žlezde
Dr.Dražen Šebetić ​​spec internista, subspec. kardiolog iz Poliklinike Šebetić ​​odgovorio nam je na 5 pitanja o zdravlju srca.

Šta može biti uzrok ubrzanog kucanja srca i kada nas treba zabrinuti?

‘Broj otkucaja srca u mirovanju kod odraslog čoveka smatra se normalnim ako su vrednosti od 50 do 100 otkucaja u minuti. Kada broj otkucajaporaste iznad 100 u minuti takvo stanje nazivamo tahikardijom.

Najčešći razlozi ubrzanih otkucaja su povišena telesna temperatura, anemija, povećan nivo hormona štitne žlezde, uzimanje nekih lekova, naglo gojenje, slabost srca kao pumpe te različita stanja uslovljena psihičkim reakcijama na stresne nadražaje. Ubrzani rad srca treba nas zabrinuti uvek, a ukoliko on traje kontinuirano, tada valja istražiti uzrok ‘.

Je li ubrzan rad srca češći kod žena nego kod muškaraca?

‘Povišen nivo hormona štitne žlezde, ali i malokrvnost češći su u žena, tako da je pojava ubrzanog rada srca takođe češća kod žena. Muškarci i žene imaju različitu reakciju na stres iako ubrzan puls može biti reakcija na stres u oba pola jer u stresu reagujemo kao da smo napadnuti, a to znači spremni smo ili na borbu ili na beg, au oba slučaja ubrzani rad srca sastavni je deo naše reakcije ‘.

Kakva je veza između lupanja srca i anemije?
‘Anemija je stanje u kojem je smanjena koncentracija hemoglobina – prenosioca kiseonika u naš organizam zbog čega organi i tkiva dobijaju manju količinu kiseonika. Organizam, da bi prevladao navedenu situaciju, razvija kompenzacione mehanizme, a jedan od najčešćih i najvažnijih je ubrzanje pulsa kako bi se povećala količina krvi koju srce daje i tako nadoknadila smanjena količina kiseonika. To je posebno naglašeno u naporu, kada blagi napor izaziva vrlo jako ubrzanje srčanih otkucaja ‘.

Ako nam tokom uobičajenih svakodnevnih aktivnosti srce kuca ubrzano, što možemo napraviti?

‘Ako nam tokom uobičajenih aktivnosti srce ubrzano kuca treba prvo napraviti krvnu sliku i pretragu gvožđa u krvi jer je osobito u mladih žena najčešće malokrvnost uzrokovana manjkom gvožđa. Takođe treba proveriti hormone štitne žlezde, zatim analizirati funkciju pluća i srca i posetiti kardiologa, ako je sve to u redu onda se treba posvetiti stvaranju kondicije i redovnom vežbanju ‘.

Izračunaj svoj rizik od bolesti srca.

Možete li dati 5 saveta za zdravo srce u svakoj životnoj dobi?

Pet saveta za zdravlje srca u svakoj dobi:

Kontrolisati telesnu težinu na nivou i
narodnamedicina

Нема коментара:

Постави коментар