Oglasi

недеља, 27. септембар 2015.

Ovo je spisak stvari koje bi trebali da ODMAH izbacite iz svoje kuće!

Ovo je spisak stvari koje bi trebali da ODMAH izbacite iz svoje kuće!

Veliki broj proizvoda kojih ima u svakom domaćinstvu loše utiču na zdravlje, naročito ukoliko se upotrebljavaju često. Kako bi se izbegle negativne posledice, trebalo bi ih se otarasiti što pre.

Svi smo mi skloni da pretrpavamo svoje domove kojekakvim komercijalnim proizvodima, a da pritom nemamo predstavu šta sebi i svojim ukućanima zapravo činimo. Koliko god da vam deluje da su vam neke od ovih stvari neophodne, bolje je da ih nemate, a posebno da ih ne držite u blizini svoje dece, jer su pogubne po zdravlje.

S obzirom na to da zdravlje nema cenu, vreme je za veliko spremanje kojim ćete se otarasiti ovih opasnih predmeta u svom domu.

Antibakterijski sapuni

Jedan od osnovnih sastojaka antibakterijskih sapuna je triklosan, za koji je dokazano da negativno utiče na hormone, izaziva oštećenja štitne žlezde i povezan je sa mnogim infekcijama, a doprinosi i otpornosti organizma na antibiotike. Pritom, nema dokaza da su delotvorniji od običnih sapuna, koji će, uz pravilnu upotrebu, očuvati higijenu vaših ruku bez štetnih posledica.

Kokice iz mikrotalasne

I pored ukusa koji mami, treba biti svestan činjenice da su ove kokice izuzetno opasne i da sadrže neke od najštetnijih hemijskih supstanci, među kojima su i one kancerogene. Kokice same po sebi nisu štetne ukoliko se radi o onima koje su organski uzgajane. Međutim, ove što se kokaju u mikrotalasnoj trebalo bi izbegavati.

Opasne hemikalije

Sigurno ste ubeđeni da tako nešto nemate u svojoj okolini. Ipak, sredstva poput onog za čišćenje rerne, kao i sprejovi i razni praškovi protiv insekata i te kako su otrovni i treba ih izbegavati. Postoje proizvodi na prirodnoj bazi koji predstavljaju vernu zamenu i, iako su skuplji, vredi ih koristiti jer će sačuvati vaše zdravlje.


Odeća koja se ne gužva

Ideja o odeći koju ne morate da peglate svaki put kada izlazite iz kuće zvuči sjajno. Ipak, ovakva odeća sadrži formaldehid, koji, pored toga što omogućava da odeća ostane neizgužvana, istovremeno može izazvati razne bolesti, pa čak i one najozbiljnije, poput karcinoma. Zarad vašeg sopstvenog zdravlja, savetujemo da se, ipak, malo pomučite i uzmete peglu u ruke.

Osveživači prostora

Bez obzira da li se radi o osveživačima u spreju ili onima koji se uključuju u struju, štetnost na zdravlje je velika. Verovali ili ne, oni sadrže čitav niz hemikalija koji zagađuju vazduh i izazivaju alergije, hormonske poremećaje, astmu pa čak i karcinom. Sigurnije i jeftinije rešenje je da otvorite prozor i osvežite prostoriju u kojoj boravite.

Posuđe s nelepljivim dnom

Lako čišćenje ovog posuđa dovelo je do njegovog masovnog korišćenja, pa je ono u svim domaćinstvima postalo karika bez koje se ne može. Ipak, trebalo bi da odustatanete na vreme od kupovine ovakvih šerpi, tiganja i lonaca, jer sadrže kancerogene materije koje, nakon dužeg korišćenja, mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Plastične posude

Pregledajte plastične posude za čuvanje hrane koje imate i bacite sve one koje su napravljene od čiste, čvrste plastike koja na sebi sadrži oznaku 7 ili “pc” (polikarbonat), jer ove plastične posude mogu da sadrže bisfenol A. Poslednjih godina, zapadni proizvođači više ne koriste ove supstance, ali plastika starije generacije ili ona nabavljena od neproverenih izvora, sigurno ih sadrži.


Iznošene patike

Nakon svakih 500 do 650 kilometara treba da zamenite patike za trčanje, upozorava fiziolog Džejson Karp. Dakle, ako neko trči 50 kilometara nedeljno, patike bi trebalo da promeni već posle tri meseca. Kada se patike previše dugo nose, jastučići im se istanje, pa se javljaju bolovi u mišićima i kostima, jer je manje materijala koji ublažava dodir stopala o tlo. Ako ne trčite, patike menjajte na svakih šest meseci.

Stare četkice za zube

Ako zube prete ujutru i uveče, kao što bi i trebalo, čekinje na četkici se troše brže. One počinju da se habaju već posle dva meseca, što znači da bi četkice trebalo da bacite već posle tri meseca korišćenja. Rascvetale četkice su i manje efikasne, pa ako koristite njih, samo podstičete kvarenje zuba.

(Telegraf.rs)

Нема коментара:

Постави коментар