Oglasi

среда, 23. септембар 2015.

SKORO SVI KORISTIMO VIBER: Nakon što ovo vidite, vrlo je moguće da ćete ga odmah izbrisati!

 SKORO SVI KORISTIMO VIBER: Nakon što ovo vidite, vrlo je moguće da ćete ga odmah izbrisati!


Viber je prosto eksplodirao posljednjoj godini u čitavoj regiji. Do masovne upotrebe aplikacije došlo je zahvaljujući dva faktora. Pametni telefoni sve su jeftiniji i dostupni su za skoro svačiji džep, a i WiFi mreža je sve rasprostranjenija.
Viber-650x406



Koliko zapravo znate o Viberu?

Viber je aplikacija za pametne telefone koji korisnicima omogućuje pozive i slanje besplatnih poruka. Viber radi na 3G i WiFi mreži.

Za razliku od ostalih VoIP pružatelja usluga, kao što su Skype, Viber ne zahtijeva korisnički račun, te omogućuje izravan poziv svim mobilnim i fiksnim mrežama, gdje je softver instaliran na oba uređaja.

Viber je aplikacija koju je napravila tvrtka Viber Media. Viber Media je tvrtka sa sjedištem na Kipru, s razvojnim centrima u Bjelorusiji i Izraelu. Ovu mobilnu aplikaciju osnovao je izraelsko-američki biznismen Talmon Marco.

Ipak, oko ove mobilne aplikacije koja je doslovno pokorila svijet, vlada ogromna kontroverza, posebno po pitanju njegove sigurnosti.

Naime, Talmon Marco je izraelsko-američki poduzetnik je radio za Izraelske snage odbrane i dobio je diplomu iz kompjuterskih nauka i menadžmenta. Kreirao je i razvio besplatne aplikacije koje bi potencijalno mogle pratiti korisničke razgovore i njihove aktivnosti, poput iMesha (za kojeg se govorilo da je potajno instalirao spyware na aparatima svojih korisnika) i Bandooa.

Godine 2010. razvio je Viber s Igorom Megzinikom, prijateljem iz Izraelskih odbrambenih snaga. Upravo zbog ovih činjenica mnogi vjeruju kako su njihove poruke praćene, a da se njihovi pozivi špijuniraju.

Marco je sam kazao kako su ga mnogi optuživali da je razvio špijunsku mrežu, no on tvrdi kako nikada nije uzeo ni dolar od države Izrael, te da je samo razvojni centar Vibera u toj zemlji.

“Nikada nismo nikome dozvolili pristup razgovorima i porukama na Viberu. Saudijska vlada je zaprijetila trima kompanijama da će ih ugasiti ako ne dozvole monitoring – nama, Skypeu i Whatsappu. Samo je jedna ugašena (Viber). Zapitajte se zašto nisu i ostale“, kazao je svojevremeno za Guardian.

Također, tu je još jedno pitanje politike privatnosti – kopija adresara. Naime, aplikacija čuva kopiju svačijeg adresara na svom serveru, za razliku od drugih aplikacija. Tako da jednom kada neko od vaših poznanika skine aplikaciju, dobit će i broj onih koji je ne žele downloadirati.

Bilo kako bilo, Viber je i dalje aplikacija koja je polako preuzela naše mobilne živote

Izvor: Radiosarajevo.ba

Нема коментара:

Постави коментар