Oglasi

понедељак, 7. септембар 2015.

Lijek protiv heliko bakterije koja uzrokuje nastanak čira na želucu

Lijek protiv heliko bakterije koja uzrokuje nastanak čira na želucu


Helokobakter je gram-negativna bakterija spiralnog oblika, koja na jednom kraju poseduje nekoliko treplji pomoću kojih se kreće. Helikobakter proizvodi i oslobađa enzime oksidazu, katalazu i urejazu. Urejaza razlaže ureu i oslobađa amonijak, koji ima bazna svojstva i neutrališe kiselinu želuca, tako da ova bakterija preživljava u izuzetno negostoljubivoj sredini želuca. Katalaza rezlaže vodonik peroksid. Kultura ovih bakterija može se uzgajati pod mikroaerobnim uslovima (90% azot, 5% kiseonik, 5% ugljen dioksid).
     style="display:block"
     data-ad-client="ca-pub-3359077394948940"
     data-ad-slot="5930237719"
     data-ad-format="auto">










Helikobakter se prenosi feko-oralnim putem. Rasprostanjen je širom sveta, posebno kod grupa koje žive u lošim higijenskim uslovima. Kod preko 50% stanovništva može se pronaći ova bakterija. Bakterija je pokretljiva zahvaljujući trepljama na jednom kraju i brzo kolonizuje sluzokožu želuca. Pored pomenutih enzima (oksidaze, katalaze i urejaze), helikobakter proizvodi i vakuolizirajući citotoksin, koji izaziva izumiranje epitelnih ćelija želuca.
Simptomi i bolesti
Infekcija helikobakterom često protiče i bez simptoma. Vremenom se može javiti: hronični, površni gastritis, tip B, koji može trajati godinama i decenijama bez simptoma ili sa blažim tegobama u vidu mučnine, neodređenim bolovima u predelu želuca, čir dvanaestopalačnog creva, ređe želuca, jer izumiranjem epitelnih ćelija se slabi želudačna barijera, koja štiti od kiseline, hronični, atrofični gastritis iz koga se može razviti rak želuca (adenokarcinom želuca).
Prisustvo helikobaktera se može utvrditi biopsijama sluzokože želuca, a zatim njegovim uzgajanjem i dokazivanjem urejaze i katalaze.

PRIRODNI LEK - RECEPT

- 300 g listića biljke čuvarkućA
- 2 kašike meda

Listiće čuvarkuće samljeti i promešati  sa medom i uzimati ednu kašiku ujutru na prazan želudac. Čuvati u frižideru.

Нема коментара:

Постави коментар