Oglasi

среда, 29. јул 2015.

KAKO SE LIJEČI JEČMANAC (CMIČAK)

 KAKO SE LIJEČI JEČMANAC (CMIČAK)

Premda se pojavljuje i u odraslih ljudi, ječmanac je uglavnom dječija bolest ili bolest mlađe dobi. To je gnojna upala sitnih žlijezda koje se nalaze na vjeđama i koje izlučuju mast za podmazivanje vjeđa.


Bolest je nezgodna jer uzrokuje smetnju i bolove. Najprije otekne, zatim otvrdne i postepeno se povećava. Kad dozrije tj. kad se u njemu razvije gnojni čir, potrebno ga je otvoriti kako bi istekao gnoj. Ponekad pukne sam pa se gnoj, posebice noći, razlije po oku.

 
Ječmenac se često vraća. Riječ je o infekciji koju prouzrokuju djeca što neprestalno trljaju oko, ili zbog suženja kanala koji spajaju nos i oko. Najbolji lijek za to je da se djeca uče higijeni.

Liječenje:

Oblog od pamučne krpe namočiti domaćom rakijom šljivovicom i stavljati ga na zatvoreni, bolesni očni kapak. Oblog držati otprilike 1 sat, a onda staviti jednostruku oblog od pamučne krpe natopljene maslinovim uljem. Taj oblog držati što duže, a najbolje preko noći.

  Ujutro, nakon što se probudimo, mlakim čajem od cvjetova kamilice isprati vjeđe. Taj se čaj priprema tako da se od 5 gr. kamilice prelije sa 1/2 l proključale vode; čaj se odmah poklopi i pusti da se ohladi.
Osobito je važno izbjegavati svaki dodir nečistom rukom.
Čišćenje mora biti učinjeno nježno, dok su oči zatvorene kako bi se spriječile ozljede oka.

Pacijentima se visoko preporuča da ne istiskuju ili punktiraju ječmenac,jer to može rezultirati ozbiljnim infekcijama.Infekcija se može proširiti na okolna tkiva i područja.

Osobe koje su sklone razvoju ječmenca trebaju izbjegavati šminku oko očiju (npr.,olovku za oči), losione i nošenje kontaktnih leća, jer to može pogoršati i širiti infekciju (ponekad na rožnicu).


Нема коментара:

Постави коментар