Oglasi

петак, 31. јул 2015.

Namirnice koje drže hormone pod kontrolom

Namirnice koje drže hormone pod kontrolom

Uravnotežena prehrana je ključ zdravlja, ali i lijepog izgleda. Za lijep izgled kože potrebna nam je hrana koja uravnotežava nivo hormona u tijelu – smanjuje testosteron i povećava estrogen.

Ako želite lijepu i nježnu kožu, jedite ove namirnice.

1. Kvinoja

Za razliku od drugih žitarica koje imaju visok glikemijski indeks i mogu povisiti nivo šećera u krvi, kvinoja je složeni ugljeni hidrat s visokim postotkom proteina koji pomaže u održavanju nivoa šećera stabilnim. Na ovaj način spriječava se domino efekat gdje visoki šećer povećava proizvodnju insulina u organizmu, a time i nivo testosterona.

Pokušajte da zamijenite hljeb ili bijelu rižu ovom žitaricom bogatom magnezijem i fosforom barem dva puta sedmično i nutricionisti tvrde da ćete izgledati bolje i osjećati se sjajno.
     style="display:inline-block;width:336px;height:280px"
     data-ad-client="ca-pub-3359077394948940"
     data-ad-slot="2995055715">








2. Bademi

Ako imate probleme s kožom okrenite se bademima. Ovi orašasti plodovi povećavaju nivoe adiponektina koji regulišu nivo šećera u krvi i spriječavaju porast testosterona u organizmu. Bademi su i dobri saveznici u borbi protiv suve i tanke kože, koja je obično posljedica velikih nivoa testosterona u organizmu. Preporučena dnevna doza iznosi 11 komada ovih plodova.

3. Avokado

Dobre masnoće poput avokada (ili maslinovog ulja) sadrže visoke nivoe dobrog holesterola koji održava hormone u ravnoteži. Zdrave masnoće podstiču proizvodnju prirodnih lipida koji kožu čine snažnom, elastičnom i sjajnom.

4. Losos

Kralj među ribama čuva zdravlje srca i mozga, a pomaže i u održavanju ravnoteže hormona. Baš kao i avokado sadrži omega 3 masne kisjeline koje uravnotežuju holesterol u krvi i drže hormone "pod kontrolom".

5. Jaja

Žumance je godinama bilo na lošem glasu zbog visokeog holesterola. Novija istraživanja su dokazala da jaja zaista imaju visoke nivoe dobrog holesterola, no da je konzumacija cijelih jaja važna za uravnotežavanje hormona u organizmu.

6. Brokula

Zeleno lisnato povrće poput brokule (ili spanaća) sadrži prirodni sastojak sulforafan i spoj IC3 (indole 3-carbiol) koja povećava mogućnost jetre da metabolizuje estrogen. Odgovarajuće količine hormona estrogena pojačava nivo kolagena, pa kožu čini napetom i zaglađenom.

agroeko.net/Nezavisne Novine

Нема коментара:

Постави коментар