12 SAVETA STRUČNJAKA ZA DUGOVEČNOST
Den Bjutner pod okriljem fondacije „Nacionalna geografija“ već više od decenije istražuje životne navike stanovnika „plavih zona“ – područja širom sveta u kojima ljudi najduže žive. To su lokacije sa najvećim brojem stogodišnjaka, poput ostrva Okinava u Japanu, ribarskog sela Ikarija u Grčoj, Sardinije, poluostrva Nikoje na Kostarici…
Za Njujork tajms, Bjutner je sastavio listu od 12 saveta za dug život, koje je naučio od stogodišnjaka iz celog sveta:
1. Pijte kafu. “To je jedan od najvažnijih antioksidansa u savremenoj ishrani”
2. Izbacite sokove. “Glikemijski indeks sokova je isti kao i kod Koka-kole. U 0.3 dl soka ima 14 grama šećera. Ljudi se opuste jer misle da su sokovi zdravi. Preskočite ih. Jedite voće ili povrće.“
3. Izbacite takođe i proteinske šejkove.
4. Mnogo šetajte. Otežajte sebi svakodnevne poslove kako biste se što više kretali – što manje daljinskih upravljača, mašina koje zamenjuju ljudski rad, hodajte umesto da sednete u kola ili autobus.
5. Dobro je piti crveno vino. “Uz mediteranski obrok bolje je piti čašu vina nego čašu vode. Ali, važno je piti u toku jela, a ne posle, jer se uz fenole iz vina višestruko bolje iskorišćavaju antioksidansi iz hrane.”
6. Naporne vežbe čine više štete nego koristi. “Ne opterećujte zglobove maratonskim trčanjem ili dizanjem tegova. Umesto toga bavite se biciklizmom, jogom i naravno, hodanjem.“
style="display:block"
data-ad-client="ca-pub-3359077394948940"
data-ad-slot="5930237719"
data-ad-format="auto">
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
7. Kuvajte najvećma vegetarijanski „Stanovnici Plavih zona 95% kalorija unose iz biljaka, a samo 5% čine namirnice životinjskog porekla. Jedite puno voća, povrća, mahunarki, orašastih plodova, hleba od celog zrna, ovsene kaše i avokada. Stanovnici Plavih zona redovno kuvaju, i to polako i dugo“.
8. Sa maslacem budite umereni. “Moj stav je da su životinjske masnoće kao i radijacija – zalogaj tu i tamo u toku nedelje verovatno neće škoditi, ali ne znamo koliko je bezbedno pojesti.“
9. Meso i ribu jedite samo povremeno. „U Plavim zonama meso se jede oko pet puta mesečno, u malim porcijama, a čak i riba se ne jede više od dva puta nedeljno.“
10. Izbegavajte kravlje mleko. „Umesto toga koristite soju. Kozji sir takođe ponekad imajte na jelovniku“
11. Ne morate izbegavati ugljene hidrate ako jedete sveže umešen hleb. “Pravi domaći hleb od laktofermentisanog kvasa čak snižava glikemijski indeks obroka.“
12. Jedite u dobrom društvu. Nije samo važno šta, već i kako jedete, i koliko zajedno uživate u obroku. „Tajna je u pravom izboru prijatelja“
Нема коментара:
Постави коментар