Oglasi

понедељак, 3. август 2015.

3 koraka zdravog starenja

3 koraka zdravog starenja

Slušanje zvukova prirode ima izuzetno pozitivan efekat na zdravlje.

U istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Health and Place, su naučnici ustanovili da postoje koraci koji će vam omogućiti što zdraviju treću dob.
Naučnici su proučavali svakodnevne životne navike osoba u dobi 65-86 godina, analizirali celokupno zdravstveno stanje i procenjivali dužinu životnog veka kod svakog učesnika. Došli su do zaključka da učesnici, čije je zdravstveno stanje za njihovu dob optimalno, imaju usvojene sledeće 3 životne navike:
Redovno učestvuju u društvenim aktivnostima
Redovno provode vreme u prirodi
Vode brigu o svom mentalnom zdravlju
     style="display:inline-block;width:336px;height:280px"
     data-ad-client="ca-pub-3359077394948940"
     data-ad-slot="2995055715">







Naučnici posebno ističu važnost boravka u prirodi. Prethodna istraživanja su pokazala da osobe, koje češće provode vreme u prirodi, imaju bolje mentalno zdravlje i bogatiji društveni život.
"Slušanje zvukova prirode, kao što su zvukovi vode, vetra ili ptičjeg pjeva, ima izuzetno pozitivan efekat na zdravlje", izjavila je vođa istraživanja prof. Jessica Finlai.
Boravak u prirodi podstiče osobe treće životne dobi da budu fizički i psihički aktivniji. To ujedno razvija i njihove društvene veštine, koje su u toj dobi obično već zanemarene. Ova 3 koraka su, ističu naučnici, ključni kako biste produžili svoj životi vek, a istovremeno smanjili rizik od nastanka niza teških bolesti.
centarzdravlja.rs

Нема коментара:

Постави коментар