Oglasi

субота, 8. август 2015.

Raskovnik mocna magiska biljka koja Vam daje srecu,ljubav,blagostanje,izuzetan zastitnik doma i porodice.


Raskovnik (lat. Peucedanum officinale L.) je višegodišnja, zeljasta, lekovita biljka iz porodice štitarki, (lat. Peucedanum officinale L.), (lat. Laserpitium trilobum) i (lat. Laserpitium siler) poznate su kao magijske biljke koje se koriste u istočnoj Srbiji.

wikipedia

Stabljika je vretenastog oblika, uzdužno brazdasta, šuplja i grana se, zelene je boje. Visine je od 60 do 100 centimetara.
Listovi su uski i trostruko razdeljeni, nalaze se na nadzemnom delu korena.
Cvet je štitast sa belim cvastima, odnosno cvetovi čine bele štitove. Cveta od juna do avgusta.
Plod je veličine od 6-12mm i ima široka rebra. Ukus mu je sličan kao kod morača i kima s tim što je gorči i oštriji.
Koren je smeđe boje u funkciji je stabla dužine oko 15 centimetara, grana se na dva dela a može biti i vretenastog oblika. Miris korena nije neprijatan, a ukus je oštar i blago gorak.
     style="display:inline-block;width:336px;height:280px"
     data-ad-client="ca-pub-3359077394948940"
     data-ad-slot="2995055715">









Rasprostranjen je na planinskom području istočne Srbije: Homolje, Rtanj, Suva planina. Raste na suvom kamenjaru, strmim kamenitim padinama i suvim planinskim livadama. Može se naći na planinama južne Evrope, Balkanu, Anadoliji, Kavkazu. Za raskovnik se zna više od 2000 godina ali zbog narodnog verovanja da biljka, odnosno njen koren, poseduje magijska svojstva ova vrsta je blago rečeno ugrožena.[3]

Narod istočne Srbije mu pridaje magijska svojstva. Raskovnik. daje sreću, ljubav, blagostanje,veliki zaštitnik doma i porodice, lični zaštitnik, štiti na putovanjima.
wikipedia.

U narodu se za ovu čudotvornu biljku kaže da otvara sva vrata, a kada propadnu svi pokušaji da se reši neki problem, može da pomogne samo raskovnik. Dobro ga je držati u kući za zaštitu od nesreće, ali i za plodnost.Po Jovanu Tucakovu prema obliku raskovnika prepoznaju antropomorfne elemente - glavu, vrat, noge, polne organe po čemu određuju da li je muški ili ženski, a po izgledu korena da li je miran ili je u pokretu.

U narodnoj medicini se koristi protiv zmijskog otrova, da pomogne varenje, u lečenju bolesti krvotoka, bolova u zglobovima, gihta, išijasa, muške impotencije, tetanusa, astme, vodene bolesti, epilepsije, žutice, lečenje čira. Korišćen je u ginekologiji da podstakne menstruacije i za kontracepciju. Takođe se koristi sok od raskovnika kao kapi za oči, odnosno za lečenje katarakte. Pripremljen tonik se koristi za oporavak u slučajevima psihosomatskih iscrpljenosti.

1 коментар: