Oglasi

петак, 12. јун 2015.

Metro torta





Sostojki
Pandišpan
4 jajca
1, 1/2 šolja  šeќer
1/2 šolja mleko
3/4 od šolja maslo
2 šolji brašno
2 lažici kakao
1 pecivo
Fil
1/2 litar mleko
200gr. šeќer vo prav
1 puding od vanila2 lažici gustin
1 margarin
4 lažici šeќer
Stefka Shindakovska


Podgotovka:
 Jajcata so šeќerotizmatete gi penasto.. Dodajte mleko i maslo i matete ušte malku.
Potoa vo sadot dodadete  brašno i pecivo i izmešajte ubavo so žica za matenje ili drvena lažica.
Dobienata smesa podelete ja na 2 dela. Vo edniot del stavete kakao i  izmešajte.
Dvata pandišpana pečete gi vo isti plekčinja.
Vo meѓuvreme podgotvete go filot taka što vo tendžere na ogan stavete go mlekoto i šeќerot i mešajte dodeka šeќerot se rastopi, a potoa dodajte go pudingot i gustinot, Mešajte postojano dodeka kremot se zgusti.
Vo drug sad izmatete go margarinot so šeќerot vo prav i izmešajte go zaedno so prethodno podgotveniot krem.
Ispečenite pandišpani presečete gi na polovina.
Najprvin stavete edna žolta kora i poprskajte ja so malku sok, potoa stavete edna kafeava kora, stavete od filot, pa vrz nego stavete gi preostanatite 2 kori, no po obraten redosled, prvin kafeava, a najgore žolta.
Na kraj tortata premačkajte ja so preostanatiot fil i posolete so šareni ukrasni troški.

Нема коментара:

Постави коментар