Potrebni sostojki:
500 ml toplo mleko
shunka po vkus
kashkaval isto taka po vkus
malku margarin za premachkuvanje( i odozgora na kifli i vnatre )
1 kocka kvasac,
4 laz. sheker,
2 laz. sol,
125gr zejtin
malku ocet.
Brasno po potreba( okolu1200gr)
PRIPREMA:
Se stava brashno vo sad za mesenje,a na sredina se pravi dlabnatina i se stava kvasec i shecer i stava del od toplo mleko i ostava da stasa ,potoa se dodavaat i drugite sostojki se mesi sredno meko testo i ostava da stasa na tolo mesto zavitkano so kujnska krpa.
Otkako se stasani kiflite gi mesime pak na masa i formirame topka koja potoa ja delime na 4 ednakvi topki .gi rasukuvame kako pravoagolni kori i premachkuvame so margarin , redime rendan kashkaval i shunka.Motame rolna i potoa secheme na ednakvi delovi istite gi premachkuvame so zoltka (zumance) malku margarin, i solime susam.Isto go pravime i so drugite topki i gi pecheme kifli na 230C okolu 15 min.
500 ml toplo mleko
shunka po vkus
kashkaval isto taka po vkus
malku margarin za premachkuvanje( i odozgora na kifli i vnatre )
1 kocka kvasac,
4 laz. sheker,
2 laz. sol,
125gr zejtin
malku ocet.
Brasno po potreba( okolu1200gr)
PRIPREMA:
Se stava brashno vo sad za mesenje,a na sredina se pravi dlabnatina i se stava kvasec i shecer i stava del od toplo mleko i ostava da stasa ,potoa se dodavaat i drugite sostojki se mesi sredno meko testo i ostava da stasa na tolo mesto zavitkano so kujnska krpa.
Otkako se stasani kiflite gi mesime pak na masa i formirame topka koja potoa ja delime na 4 ednakvi topki .gi rasukuvame kako pravoagolni kori i premachkuvame so margarin , redime rendan kashkaval i shunka.Motame rolna i potoa secheme na ednakvi delovi istite gi premachkuvame so zoltka (zumance) malku margarin, i solime susam.Isto go pravime i so drugite topki i gi pecheme kifli na 230C okolu 15 min.
Нема коментара:
Постави коментар