Sastojci:
750gr mekog brašna,
250ml mleka,
120ml ulja,
2 jaja,
40gr svežeg kvasca,
1 kašikica šećera,
2 kašikice soli,
100gr margarina.za premaz:1 jaje,susam,i mak.
Kvasac rastvoriti s malo vode i brašna da se digne,umesiti glatko testo od navedenih sastojaka,ostaviti da se digne.Testo premesiti ostaviti komad testa po stani za krug u sredini,ostatak podeliti na dva dela od kojih je jedan veći.Manji deo ostaviti po strani,a veći podeliti na 5 delova.Svaki deo razvući oklagijom u oblik kruga,otopiti 50gr margarina namazati krugove,osim petog,slagati jedan na drugi do petog koji treba biti malo širi od ostalih da bi prekrio slojeve rubova,pa ga podvući ispod svih 4 da se dobije pogača.Testo pažljivo premestiti u pouljenu i brašnom posutu tepsiju,pa iseći na osmine ostavljajući po santimeter od tepsije.Razlistati od sredine ka rubu.Isti postupak ponoviti s manjom polovinom testa,staviti je u sredinu,iseći na osmine vodeći računa kad se razlista latice dođu imeđu latica prvog reda.U središnji deo staviti kuglu formiranu od testa s početka.Razbiti jaje uzeti malo belanceta premazati središnji deo,ostalo razmutiti premazati pogaču.Na središnji deo staviti mak,a na latice susam.Ostaviti pogaču da se diže dok se pećnica ne ugrje na 200C ,smanjiti na 180C da se peče oko 20min i još 10 na 160C.Prečnik tepsije 32cm.
Нема коментара:
Постави коментар