Oglasi

понедељак, 15. јун 2015.

Ulje za sunčanje po receptu naših baka


Ulje za sunčanje po receptu naših baka
S obzrom na to da kreće sezona sunčanja i kupanja, pravo je vreme da vam otkrijemo jedan “bakin recept” koji će vam pomoći da brzo i lako napravite ulje za sunčanje koje će blagotvorno delovati na vašu kožu i štititi je od jakog sunca.
U staklenu bocu šireg otvora ili malo veću teglu stavi se nekoliko izrendanih šargarepa, nekoliko naseckanih zelenih oraha, nekoliko lavandinih cvetova, a može se dodati i žalfija. Flaša se napuni otprilike oko 70 odsto tim sadržajem, a potom se do vrha nalije maslinovo ulje. Mešavina se ostavi na suncu od 20 do 25 dana, svakodnevno se meša mućkanjem boce, a na kraju se procedi kroz nekoliko slojeva gaze.
Maslinovo ulje ima prirodni zaštitni faktor 2, što je zanemarljiva zaštita za današnje zračenje, ali prirodno veći faktor imaju šargarepa i orah, što znatno podiže zaštitnu ulogu ovog ulja. Osim toga, neguje kožu. Šargarepa je bogata beta-karotenom i vitaminom A i koristi se i u modernim preparatima za sunčanje jer obnavlja kožu i usporava njeno starenje, ali i ubrzava tamnjenje.
Lavanda i žalfija su odlične za negu kože, deluju protivupalno i na akne, opekotine, rane, a lekovita žalfija smanjuje i celulit. Osim toga, ovi sastojci će ulju dati predivan miris.

Нема коментара:

Постави коментар